Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Újragondolt fürdőműködtetés

Rédai Botond 2014. április 08., 19:42 utolsó módosítás: 2014. április 08., 21:16

Nem tudja nyereségesen működtetni, ezért inkább magáncégre bízná a Borsáros-fürdőt a csíkszentkirályi önkormányzat. A település elöljárói szerint a községháza lehetőségei korlátozottak, így nem tudnak olyan jellegű fejlesztéseket végezni, amelyek garantáltan növelnék a létesítmény látogatottságát. Véleményük szerint egy vállalkozásnak sokkal nagyobb a mozgástere ilyen téren. Érdeklődő egyelőre nincs.

Kedden látott napvilágot Csíkszentkirály Polgármesteri Hivatalának az a közleménye, miszerint bérbe adják a Borsáros hagyományos népi fürdőt. Az ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatokat április 26-ig várják a helyi községházán.

Veszteséges az önkormányzati működtetés

„Számunkra kizárólag veszteséggel jár ennek a fürdőnek a működtetése. Úgy látjuk, egy vállalkozó sokkal hatékonyabban tudná végezni ezt a feladatot, számára nagyobb a mozgástér ilyen tekintetben” – magyarázta Székely Ernő. A polgármester kiemelte, a községnek nem áll módjában olyan szolgáltatásokat létrehozni a létesítményben, amelyekkel nagyobb eséllyel lehetne növelni a látogatottságot. „Gondolok itt például vendéglátó egységre, vagy ötletszinten például éjszakai fürdőzésre. Valami mindenképpen kell oda, mert ami most van, az nem elég ahhoz, hogy megfelelő számú vendéget odavonzzunk” – részletezte az elöljáró.

Érdeklődőre várnak

Elmondása szerint konkrét érdeklődőről egyelőre nem tudnak. A bérbeadási procedúra azonban csak akkor kezdeményezhető, ha legalább egy vállalkozás leteszi ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatát. A községvezető kiemelte, amennyiben nem lesz jelentkező a hirdetésre, május elsejétől továbbra is az önkormányzat adminisztrálásában kezdi meg idei működését a fürdő.

Több vendég kellene

Csíkszentkirály polgármestere már korábban kifejtette, több vendég kellene ahhoz, hogy önfenntartó legyen a fürdő. 2012-höz képest tavaly jobb volt ugyan a létesítmény látogatottsága, de a télhez közeledve egyre csökkent a vendégek száma. Múlt év tavaszától átlagban napi 10-12 fürdőző váltott belépőt, ez a tavalyelőtti naponkénti 7-8-as átlaghoz képest mindenképpen jobbnak mondható. Zömében idősebb környékbeliek vették igénybe a gyógyfürdő szolgáltatásait, átlagban 7-10 napos kezeléseket végezve.

A községvezető szerint nagyjából kialakult egy állandó kuncsafti kör, akik rendszeresen visszatérnek, ám ezek száma még mindig nem biztosítja a fürdő önköltséges működtetését. Ahhoz ugyanis, hogy megtérüljenek a fenntartási költségek, a napi átlag 15-20 vendég körül kellene mozogjon. A kevés látogató miatt egyébként felavatása óta a téli hónapokban rendszerint felfüggesztik a fürdő működtetését, hiszen ezekben az időszakokban, a nyárihoz képest, a többszörösére nőne a fenntartási költség.

Vannak tervek fejlesztésre

Problémát jelent, hogy nem sikerült kiépíteni azt a napelemes rendszert, amellyel a fürdő működtetéséhez szükséges energiát tervezték előállítani. Az ezzel kapcsolatos pályázatot még 2011-ben benyújtották, a Zöld Ház program viszont megszűnt, így elmaradt a finanszírozás. Az elképzelések szerint LEADER-pályázat keretében szeretnének hasonló beruházást eszközölni.

Ugyancsak LEADER-programon keresztül tavasszal szeretnék elkezdeni a gyógyfürdő területén egy sportpálya, egy játszótér, gyalogos ösvények, illetve egy parkoló kiépítését. Az uniós alapokból finanszírozandó munkálatok összértéke kevéssel meghaladja a harmincezer eurót.

Több százezer lejes beruházás

A létesítmény hivatalos avatása 2010. december 17-én történt Elena Udrea akkori turisztikai és regionális fejlesztési miniszter jelenlétében. Bürokratikus akadályok miatt azonban a látogatók csak 2012 nyarától használhatják. A fedett fürdőben mosdókat, öltözőket, kazánházat alakítottak ki, és bevezették a központi fűtést. A medencében 34–35 Celsius-fokra felmelegített borvíz, továbbá szauna és hat férőhelyes jakuzzi áll az érdeklődők rendelkezésére. Négy, vendégek elszállásolására alkalmas kis házikót is építettek a fürdő területén. A Borsáros-fürdőt érintő beruházást a Hargita megyei önkormányzat által, illetve központi forrásokból is finanszírozták, értéke megközelíti a 800 ezer lejt. Tavaly a létesítményhez tartozó külső medencét is felújították.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
10 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS