Összefogás a csíkmindszenti sportcsarnoknál

Összefogás a csíkmindszenti sportcsarnoknál

Fotó: Iochom Zsolt

Közel hatszázan segítettek a mintegy négyszáz tonna hamu és törmelék, valamint a huszonöt tonna vas elszállításában szombaton a leégett csíkmindszenti sportcsarnoknál.

Iochom Zsolt

2012. március 24., 16:082012. március 24., 16:08

2012. április 05., 19:112012. április 05., 19:11

A leégett csíkmindszenti sportcsarnok újjáépítésének első lépése a szombati romeltakarítási közmunka volt, melyre több mint félezer ember sereglett össze.
„Szívesen jöttem, hogy segítsek. Elég szomorú, hogy így történt, de újra fog épülni a sportcsarnok! Mindenkitől nagyon szép, hogy ilyen sokan eljöttek és segítenek” – jegyezte meg Basa Teréz néni, aki szorgosan hordta a törmeléket otthonról hozott kis vedrében.
Minden kézre szükség van
A kalákában részt vettek többek között a csíklázárfalvi és a csíkkozmási önkéntes tűzoltó csapat tagjai is, huszonöt fiatal segített a munkálatokban – tudtuk meg Virág Györgytől, Csíkkozmás alpolgármesterétől, aki a község önkéntes tűzoltó parancsnoka is egyben.
Mindenki kell dolgozzon valamit, minden kézre szükség van, hisz ez a sportcsarnok a büszkeségünk volt és reméljük az is marad. – bizakodik Csöregi János, aki Csíkszeredából érkezett segíteni.
Mintegy nyolcvan kilométeres távot tettek meg a székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, hogy segítsenek régi jó ismerőseiken. Három évvel ezelőtt egy versenyen vettek részt, és azóta ápolják a kapcsolatot a helybéli önkéntes tűzoltókkal – tudtuk meg Tóth Csabától, aki 2006 óta tagja a székelykeresztúri önkéntes tűzoltó egyesületnek.
Míg a munka javában zajlott, addig négy üstben rotyogott a pityókás tokány, hisz illő, hogy a jó munkás embert a dolog végeztével meleg étellel kínálják. „Akik főzünk is sokan vagyunk, de akiknek főzünk is sokan vannak” – mondta a tokányt kavargató Nagy Piroska. A kalákásokat meg szokták ebédeltetni, egy pohár köményes pálinkát is töltenek, ezzel is a hálánkat szeretnénk kifejezni – vallják a szervezők.
„Számításaink szerint 550-600 ember vett részt a közmunkán, ma az volt a feladatunk, hogy eltakarítsuk a hulladékot, a törmeléket. Sokan érkeztek a környező településekről, legtávolabbról Székelykeresztúrról jött az önkéntes tűzoltócsoport. Mindenki, aki ma itt megjelent, és példát mutatott az összefogás erejéről, annak egy kedvezményes köszönőkártyát adtunk át, ami feljogosítja az illetőt arra, hogy majd az újjáépült sportcsarnokban bármilyen kulturális vagy sportrendezvényen ingyenesen részt vehessen.” – tájékoztatta portálunkat Pál Péter, Csíkszentlélek község polgármestere. „Régi székely szokás szerint jó tettéért számíthat a mi önzetlen segítségünkre is” – áll a köszönőkártyán.
Arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e még hasonló közmunkát a polgármester megjegyezte: azokat a munkálatokat, amiket nem szakcégek kell elvégezzenek, azokat mindenképp közmunkával szeretnék megoldani, például az új fásszín és kazánház megépítését. Mind elmondta, számításai szerint az építkezésnek nekifogni csak a közbeszerzés lefolyása után, június 15 körül lehet.
Összefogással mindent lehet
„Ma mindenkinek a kétkezi munkájára volt szükség, és nagyon sok helyről, Tusnádfürdőtől Menaságon át Csomortánig mindenhonnan érkeztek jó szándékú emberek. Ennek a több mint ötszáz embernek a jelenléte is bizonyítéka annak, hogy van értelme az újjáépítésnek. Ezt nem csak a mindszentiek használták, hanem egész Csík, úgyhogy mellé kell állnunk” – hangsúlyozta a munkában segítő Korodi Attila parlamenti képviselő, aki bizakodik abban, hogy már a tavasz folyamán sikerül állami támogatást is szerezni a multifunkcionális sportcsarnok újjáépítéséhez.
„Összefogással mindent lehet! Egyeztettem a Maros és Kovászna megyei kollégáimmal is, több település polgármesterével, és úgy néz ki, hogy a sportcsarnok újjáépítése közös erőfeszítésből nagyon gyorsan lehetséges lesz. Egymásra odafigyelni ősidők óta a székely közösségekben szokás volt, és nem szabad ezt veszni hagyni.” – nyilatkozta Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke.
Külön kazánházat építenek
A polgármesteri hivatal úgy döntött, hogy a visszaépítés során külön épületben kapjon helyet a huszonöt négyzetméteres kazánház, és ennek meghosszabbításában lesz egy nyitott szín, ahol az éves faanyag tárolható. A fás kazán a sportcsarnokkal a föld alatt lenne összekötve. – emelte ki Esztány Győző műépítész, a leégett épület tervezője.
Az épületet műanyag fóliával takarják le, hogy amíg a közbeszerzési eljárások megtörténnek addig is ne romoljon az állaga.

A leégett csíkmindszenti sportcsarnok újjáépítésének első lépése a szombati romeltakarítási közmunka volt, melyre több mint félezer ember sereglett össze.

„Szívesen jöttem, hogy segítsek. Elég szomorú, hogy így történt, de újra fog épülni a sportcsarnok. Mindenkitől nagyon szép, hogy ilyen sokan eljöttek és segítenek” – jegyezte meg Basa Teréz néni, aki szorgosan hordta a törmeléket otthonról hozott kis vedrében.

Minden kézre szükség van

A kalákában részt vettek többek között a csíklázárfalvi és a csíkkozmási önkéntes tűzoltócsapat tagjai is, huszonöt fiatal segített a munkálatokban – tudtuk meg Virág Györgytől, Csíkkozmás alpolgármesterétől, aki a község önkéntes tűzoltóparancsnoka is egyben.

„Mindenki kell dolgozzon valamit, minden kézre szükség van, hisz ez a sportcsarnok a büszkeségünk volt és reméljük, az is marad” – bizakodik Csöregi János, aki Csíkszeredából érkezett segíteni.

Mintegy nyolcvan kilométeres távot tettek meg a székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, hogy segítsenek régi jó ismerőseiken. Három évvel ezelőtt egy versenyen vettek részt, és azóta ápolják a kapcsolatot a helybéli önkéntes tűzoltókkal – tudtuk meg Tóth Csabától, aki 2006 óta tagja a székelykeresztúri önkéntes tűzoltó egyesületnek.

Míg a munka javában zajlott, addig négy üstben rotyogott a pityókás tokány. „Akik főzünk is, sokan vagyunk, de akiknek főzünk is, sokan vannak” – mondta a tokányt kavargató Nagy Piroska. A kalákásokat meg szokták ebédeltetni, egy pohár köményes pálinkát is töltenek, ezzel is a hálájukat szeretnék kifejezni – vallják a szervezők.

„Számításaink szerint 550-600 ember vett részt a közmunkán, ma az volt a feladatunk, hogy eltakarítsuk a hulladékot, a törmeléket. Sokan érkeztek a környező településekről, legtávolabbról Székelykeresztúrról jött az önkéntes tűzoltócsoport. Mindenki, aki ma itt megjelent, és példát mutatott az összefogás erejéről, annak egy kedvezményes köszönőkártyát adtunk át, ami feljogosítja az illetőt arra, hogy majd az újjáépült sportcsarnokban bármilyen kulturális vagy sportrendezvényen ingyenesen részt vehessen” – tájékoztatta portálunkat Pál Péter, Csíkszentlélek község polgármestere. „Régi székely szokás szerint jó tettéért számíthat a mi önzetlen segítségünkre is” – áll a köszönőkártyán.

Arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e még hasonló közmunkát, a polgármester megjegyezte: azokat a munkálatokat, amiket nem szakcégek kell elvégezzenek, mindenképp közmunkával szeretnék megoldani, például az új fásszín és kazánház megépítését. Mind elmondta, számításai szerint az építkezésnek nekifogni csak a közbeszerzés lefolyása után, június 15 körül lehet.

Összefogással mindent lehet

„Ma mindenkinek a kétkezi munkájára volt szükség, és nagyon sok helyről, Tusnádfürdőtől Menaságon át Csomortánig, mindenhonnan érkeztek jó szándékú emberek. Ennek a több mint ötszáz embernek a jelenléte is bizonyítéka annak, hogy van értelme az újjáépítésnek. Ezt nem csak a mindszentiek használták, hanem egész Csík, úgyhogy mellé kell állnunk” – hangsúlyozta a munkában segítő Korodi Attila parlamenti képviselő, aki bizakodik abban, hogy már a tavasz folyamán sikerül állami támogatást is szerezni a multifunkcionális sportcsarnok újjáépítéséhez.

„Összefogással mindent lehet! Egyeztettem a Maros és Kovászna megyei kollégáimmal is, több település polgármesterével, és úgy néz ki, hogy a sportcsarnok újjáépítése közös erőfeszítésből nagyon gyorsan lehetséges lesz. Egymásra odafigyelni ősidők óta a székely közösségekben szokás volt, és nem szabad ezt veszni hagyni” – nyilatkozta Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Külön kazánházat építenek

A polgármesteri hivatal úgy döntött, hogy a visszaépítés során külön épületben kapjon helyet a huszonöt négyzetméteres kazánház, és ennek meghosszabbításában lesz egy nyitott szín, ahol az éves faanyag tárolható. A fás kazán a sportcsarnokkal a föld alatt lenne összekötve – emelte ki Esztány Győző műépítész, a leégett épület tervezője.

Az épületet műanyag fóliával takarják le, hogy amíg a közbeszerzési eljárások megtörténnek, addig is ne romoljon az állaga.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél

Egressy Zoltán Portugál című darabját tűzte műsorára március végére az évad harmadik nagyszínpadi bemutatójaként a Csíki Játékszín. Az előadást Victor Ioan Frunză rendezi, akivel a Portugálban megmutatott világról beszélgettünk.

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
2017. március 10., péntek

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák
2017. március 10., péntek

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon

Megáldják a felújított, kilencven éve állított emlékoszlopot és az orosz fogságban életüket vesztett ajnádiak névsorát tartalmazó emléktáblát vasárnap Csíkajnádon.

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon
Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon
2017. március 10., péntek

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon

2017. március 10., péntek

Nyílt napokat tartanak a Sapientia csíkszeredai karán

Légy egy napra egyetemista! címmel tart nyílt napokat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara.

Nyílt napokat tartanak a Sapientia csíkszeredai karán
2017. március 10., péntek

Ahol nem pályáztak, ott elavult az informatikalabor felszereltsége

Több csíki iskola informatikai laboratóriumában is a szükségesnél kevesebb számítógép található. Mivel a következő tanévtől kötelező lesz a informatika  oktatása az ötödik osztálytól, fejtörést okozhat az infrastruktúra előteremtése.

Ahol nem pályáztak, ott elavult az informatikalabor felszereltsége
2017. március 09., csütörtök

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás

Hiánypótló könyvsorozattal gazdagodott a csíkszenttamási Bálint Vilmos Általános Iskola könyvtára a Magyar Nemzeti Könyvtár támogatásának köszönhetően.

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás
Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás
2017. március 09., csütörtök

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM