HIRDETÉS

Nagycsaládos hangulat a Csűrdöngölőn

Iochom Zsolt 2013. november 25., 21:11 utolsó módosítás: 2013. november 25., 22:58

Az András Alapítvány szervezésében huszonnegyedik alkalommal volt házigazdája hétfőn este a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Csűrdöngölő ifjúsági néptánctalálkozónak Csíkszeredában.

Fotó: Veres Nándor

Az esemény a délutáni órákban az aprók táncházával kezdődött a Városi Művelődési Házban, majd néptáncelőadás, vetélkedők, játékok és Katalin-napi táncház következett.

„A Katalin kopogása, a karácsony locsogása. Ne forogjon a malom kereke, mert Szent Katalint ma törték kerékbe. Inkább forogjon a lányok szoknyája, s fényesüljön a fiúk csizmájának szára” – énekelték a csíkszentmártoni hagyományőrző fiatalok, akik verbunkot, csárdást és gyorscsárdást táncoltak. A folytatásban a legények is összemérhették tánctudásukat, zsukájukat tapssal jutalmazták a lányok.

„A Katalin-napi Csűrdöngölő igazi nagycsaládos ünnepünk, mert itt találkozunk azzal a családunkkal, akikkel egyek vagyunk táncolt, zenélt anyanyelvünkben” – emelte ki köszöntőjében András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője. Megítélése szerint nem lehet jól működő Székelyföld, jó kedvű székelyek nélkül. „A több száz résztvevő olyan jókedvű társaság, akikkel lehet egy jó Székelyföldet építeni” – fogalmazott András Mihály.

Az idei évben a vártnál is több résztvevő érkezett, így a kamaraterem mellett az előtérben is húzták a talpalávalót az ifjúsági és gyerekzenekarok, valamint a Hargita együttes zenészei. A fő hangsúly a székelyföldi táncokon volt, de e mellett sóvidéki, gyimesi, mezőségi és széki táncba is bekapcsolódhattak a jelenlévők. Míg tavaly a leányok kellett Andrásokat gyűjtsenek, idén a legények vonultatták fel a székely ruhás Katalinokat. Az est folyamán kalotaszegi és felcsíki táncokat tanítottak a Hargita együttes táncosai, amelyet szabad tánc követett.

Idén Csíkszentmárton, Csíkszentdomokos, Madéfalva, Csíkvacsárcsi, Csíkszentmárton, Csíkmindszent, Csíksomlyó, Újtusnád, Csíkcsicsó, Csatószeg, Csíkszentsimon és Csíkszentgyörgy fiatal néptáncosai vettek részt a „nagycsaládos” Csűrdöngölőn.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS