Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lengyelországba viszik a csíksomlyói Szűzanya-szobor hasonmását

Rédai Botond 2013. március 27., 20:08

A tavalyi pünkösdi búcsú egyik színfoltja volt a czestochowai Fekete Madonna kegykép másolatának átadása a csíksomlyói kegytemplomnak. A ferencesek akkor azt ígérték, viszonzásul egy másolatot visznek a czestochovai búcsúra a csíksomlyói Mária-szoborról. A hasonmás elkészült, az érdeklődők elszállításáig a kegytemplomban tekinthetik meg a fából készült alkotást.

A két Mária-kegyhely különleges kapcsolata tavaly kezdődött el. Akkor az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálos rend – amelynek központja Lengyelországban, Czestochowában van – a Jasna Góra-i pálos kolostorban őrzött Fekete Madonna kegykép másolatát küldte el a csíksomlyói Ferenc-rendi testvéreknek. Mieczislav Polak, pálos rendi perjel adta át az ajándékot a pünkösdi búcsú alkalmából, a lengyel–magyar testvéri kapcsolat megerősítésének jeleként. A Fekete Madonna ikon másolatát Varsóból Budapestre juttatták el, onnan a Boldogasszony zarándokvonattal érkezett Csíksomlyóra.

Túl nagy falatnak tűnt a kölcsönös ajándékozás

„Orbán Szabolcs atya, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke a tavalyi pünkösdi szentmise keretében, a kegykép átvételekor megemlítette, hogy a gondolat egy fiatalembertől származik. Ez a fiatalember tevékeny részt vállalt a korábbi lengyelországi Fekete Madonna zarándokvonat és a tavalyi csíksomlyói Boldogasszony zarándokvonat indításának előkészítésében és lebonyolításában. A huszonéves fiatalember a mi András fiunk. A két nép évezredes barátságának, keresztény gyökereinek megerősítését, összetartozásunk újabb szép jelét és lehetőségét látta a Mária-ikon és -szobor jelképes cseréjében” – fogalmazott megkeresésünkre Budai László, a budapesti Misszió Tours Kft. vezetője. Elmondása szerint elsőre túl nagy falatnak tűnt a gondolat kivitelezhetősége. „Később elfogadva, láttam, hogy rajta van az áldás. A lengyel pálosok is első szóra melléálltak, elkészíttették a másolatot, és a czestochowai perjel kíséretében a zarándokvonatunkkal el is hozták Csíksomlyóra” – elevenítette fel a tavalyi eseményeket Budai.

A ferencesek is felkarolták a gondolatot

Budai hangsúlyozta, a kölcsönös ajándékozás gondolatát a ferencesek is felkarolták, a kegyszobor másolatának ajándékozási szándékát Orbán Szabolcs provinciális atya jelentette be a búcsús nagymisén. „Az elkészítés lehetőségeinek felmérése közben jelentkezett Csíksomlyón Demeter József marosszentannai fafaragó. Ő elkészített egy másolatot, és felajánlotta a ferences atyáknak, amit ők örömmel el is fogadtak” – részletezte a legújabb fejleményeket a zarándokvonatokkal való utazást szervező budapesti cég vezetője.

Mint tőle megtudtuk, a kegyszobormásolat az idei, csíksomlyói pünkösdi nagymise keretében lesz átadva, majd útjára indítják, a Boldogasszony zarándokvonattal viszik Budapestre. Ott pünkösdhétfőn a Sziklatemplomban lesz ünnepélyesen kiállítva a délután ötórai szentmise keretében. Június 24-én, hétfőn délután öt órakor a Szent István-bazilikában zajló, a zarándoklatot indító püspöki szentmise után a Fekete Madonna zarándokvonattal viszik Czestochowába. „Ennek a zarándoklatnak lelki vezetői Beer Miklós váci megyéspüspök, Tamás József csíkszeredai és Katona István egri segédpüspökök lesznek. Ünnepélyes szentmise keretében, melyet Tamás József segédpüspök fog bemutatni, székely ruhás csíki székely fiatalemberek közreműködésével kerül majd átadásra a magyar pálosok által alapított lengyel nemzeti kegyhelyen” – vázolta az elképzeléseket az illetékes. Elmondása szerint a Fekete Madonna zarándokvonatra lehet jelentkezni Csíkszeredában is, a Szent Kereszt Plébánián.

A mai napig büszkék alapítójukra

„A lengyel pálosok mind a mai napig mélyen őrzik magyar alapításukat, a világhírű czestochowai kolostor legfőbb elöljárója, Roman perjel atya még a magyar nyelvet is megtanulta. Minket minden alkalommal »Isten hozott titeket idehaza!« köszöntéssel fogadnak. Ők értik és tudják, mit jelent nekünk magyaroknak a csíksomlyói kegyhely és annak kegyszobra. Igazi barátokként, megkülönböztetett figyelemmel készülnek a szobor fogadására” – adta tudtunkra Budai. Hozzátette, nagy megtiszteltetés számára, hogy részese lehet a két nép kapcsolatának ilyen formában történő elmélyítésében is. „A magunk részéről a most már hagyományossá váló, évente megszervezett, külön-külön is közel ezer zarándokot vonzó Boldogasszony és Fekete Madonna zarándokvonatok jó lehetőséget teremtenek a két kegyhely kapcsolatának fenntartásában. Amíg lehetőségem lesz rá, örömmel vállalom a tevékeny részvételt jelmondatunk szellemében: Lelki megújulás –tiszta forrásból!” – jelentette ki a Misszió Tours Kft. vezetője.

A két kegyhely kapcsolatát erősíti az ajándékozás

„A 2012-es pünkösdi búcsú alkalmával a czestochowai Szűzanya kegyképének másolatát adományozták a csíksomlyói kegyhelynek a lengyel pálosok. Akkor ígéret hangzott el részünkről, hogy a Szűzanya csíksomlyói kegyszobrának másolatát adományozzuk Lengyelország nemzeti kegyhelyének. Ezen ígéret a kegyszobor másolatának elkészültével beteljesül” – fogalmazott lapunknak Urbán Erik ferences testvér. A csíksomlyói kegytemplom igazgatója szerint ezen események a két Mária-kegyhely közötti kapcsolatot erősítik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb