Lengyelországba viszik a csíksomlyói Szűzanya-szobor hasonmását

Lengyelországba viszik a csíksomlyói Szűzanya-szobor hasonmását

A tavalyi pünkösdi búcsú egyik színfoltja volt a czestochowai Fekete Madonna kegykép másolatának átadása a csíksomlyói kegytemplomnak. A ferencesek akkor azt ígérték, viszonzásul egy másolatot visznek a czestochovai búcsúra a csíksomlyói Mária-szoborról. A hasonmás elkészült, az érdeklődők elszállításáig a kegytemplomban tekinthetik meg a fából készült alkotást.

Rédai Botond

2013. március 27., 20:082013. március 27., 20:08

A két Mária-kegyhely különleges kapcsolata tavaly kezdődött el. Akkor az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálos rend – amelynek központja Lengyelországban, Czestochowában van – a Jasna Góra-i pálos kolostorban őrzött Fekete Madonna kegykép másolatát küldte el a csíksomlyói Ferenc-rendi testvéreknek. Mieczislav Polak, pálos rendi perjel adta át az ajándékot a pünkösdi búcsú alkalmából, a lengyel–magyar testvéri kapcsolat megerősítésének jeleként. A Fekete Madonna ikon másolatát Varsóból Budapestre juttatták el, onnan a Boldogasszony zarándokvonattal érkezett Csíksomlyóra.

Túl nagy falatnak tűnt a kölcsönös ajándékozás

„Orbán Szabolcs atya, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke a tavalyi pünkösdi szentmise keretében, a kegykép átvételekor megemlítette, hogy a gondolat egy fiatalembertől származik. Ez a fiatalember tevékeny részt vállalt a korábbi lengyelországi Fekete Madonna zarándokvonat és a tavalyi csíksomlyói Boldogasszony zarándokvonat indításának előkészítésében és lebonyolításában. A huszonéves fiatalember a mi András fiunk. A két nép évezredes barátságának, keresztény gyökereinek megerősítését, összetartozásunk újabb szép jelét és lehetőségét látta a Mária-ikon és -szobor jelképes cseréjében” – fogalmazott megkeresésünkre Budai László, a budapesti Misszió Tours Kft. vezetője. Elmondása szerint elsőre túl nagy falatnak tűnt a gondolat kivitelezhetősége. „Később elfogadva, láttam, hogy rajta van az áldás. A lengyel pálosok is első szóra melléálltak, elkészíttették a másolatot, és a czestochowai perjel kíséretében a zarándokvonatunkkal el is hozták Csíksomlyóra” – elevenítette fel a tavalyi eseményeket Budai.

A ferencesek is felkarolták a gondolatot

Budai hangsúlyozta, a kölcsönös ajándékozás gondolatát a ferencesek is felkarolták, a kegyszobor másolatának ajándékozási szándékát Orbán Szabolcs provinciális atya jelentette be a búcsús nagymisén. „Az elkészítés lehetőségeinek felmérése közben jelentkezett Csíksomlyón Demeter József marosszentannai fafaragó. Ő elkészített egy másolatot, és felajánlotta a ferences atyáknak, amit ők örömmel el is fogadtak” – részletezte a legújabb fejleményeket a zarándokvonatokkal való utazást szervező budapesti cég vezetője.

Mint tőle megtudtuk, a kegyszobormásolat az idei, csíksomlyói pünkösdi nagymise keretében lesz átadva, majd útjára indítják, a Boldogasszony zarándokvonattal viszik Budapestre. Ott pünkösdhétfőn a Sziklatemplomban lesz ünnepélyesen kiállítva a délután ötórai szentmise keretében. Június 24-én, hétfőn délután öt órakor a Szent István-bazilikában zajló, a zarándoklatot indító püspöki szentmise után a Fekete Madonna zarándokvonattal viszik Czestochowába. „Ennek a zarándoklatnak lelki vezetői Beer Miklós váci megyéspüspök, Tamás József csíkszeredai és Katona István egri segédpüspökök lesznek. Ünnepélyes szentmise keretében, melyet Tamás József segédpüspök fog bemutatni, székely ruhás csíki székely fiatalemberek közreműködésével kerül majd átadásra a magyar pálosok által alapított lengyel nemzeti kegyhelyen” – vázolta az elképzeléseket az illetékes. Elmondása szerint a Fekete Madonna zarándokvonatra lehet jelentkezni Csíkszeredában is, a Szent Kereszt Plébánián.

A mai napig büszkék alapítójukra

„A lengyel pálosok mind a mai napig mélyen őrzik magyar alapításukat, a világhírű czestochowai kolostor legfőbb elöljárója, Roman perjel atya még a magyar nyelvet is megtanulta. Minket minden alkalommal »Isten hozott titeket idehaza!« köszöntéssel fogadnak. Ők értik és tudják, mit jelent nekünk magyaroknak a csíksomlyói kegyhely és annak kegyszobra. Igazi barátokként, megkülönböztetett figyelemmel készülnek a szobor fogadására” – adta tudtunkra Budai. Hozzátette, nagy megtiszteltetés számára, hogy részese lehet a két nép kapcsolatának ilyen formában történő elmélyítésében is. „A magunk részéről a most már hagyományossá váló, évente megszervezett, külön-külön is közel ezer zarándokot vonzó Boldogasszony és Fekete Madonna zarándokvonatok jó lehetőséget teremtenek a két kegyhely kapcsolatának fenntartásában. Amíg lehetőségem lesz rá, örömmel vállalom a tevékeny részvételt jelmondatunk szellemében: Lelki megújulás –tiszta forrásból!” – jelentette ki a Misszió Tours Kft. vezetője.

A két kegyhely kapcsolatát erősíti az ajándékozás

„A 2012-es pünkösdi búcsú alkalmával a czestochowai Szűzanya kegyképének másolatát adományozták a csíksomlyói kegyhelynek a lengyel pálosok. Akkor ígéret hangzott el részünkről, hogy a Szűzanya csíksomlyói kegyszobrának másolatát adományozzuk Lengyelország nemzeti kegyhelyének. Ezen ígéret a kegyszobor másolatának elkészültével beteljesül” – fogalmazott lapunknak Urbán Erik ferences testvér. A csíksomlyói kegytemplom igazgatója szerint ezen események a két Mária-kegyhely közötti kapcsolatot erősítik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 04., szombat

Moldva csodálatos világának gyűjtője

Több mint negyven éven keresztül Moldvában töltötte nyári szabadságait, vissza-visszatért Magyarországról csángó barátaihoz, szokásvilágukat kutatta, a lelkükig ért el. A számos díjjal elismert néprajzkutató tíz éve Gyimesközéplokot választotta otthonául.

Moldva csodálatos világának gyűjtője
Moldva csodálatos világának gyűjtője
2023. március 04., szombat

Moldva csodálatos világának gyűjtője

2023. február 26., vasárnap

Egy elfeledett hős: Gál Sándor

Az 1848-as forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjaként Gál Sándor nevét szokás emlegetni. Szülőfaluja, a csíkszentgyörgyi közösség az elmúlt években több előrelépést is tett emlékének és munkásságánk megőrzésében.

Egy elfeledett hős: Gál Sándor
Egy elfeledett hős: Gál Sándor
2023. február 26., vasárnap

Egy elfeledett hős: Gál Sándor

2023. február 20., hétfő

Rég nem „egy dátumról” van szó

A ballagás dátuma körül kialakult helyzet ugyanis nem a betegség maga, hanem egy kitüremkedő szimptómája egy komplex folyamatnak – állítja a szerkesztőségünknek eljuttatott véleménycikkében a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium egykori diákja.

Rég nem „egy dátumról” van szó
Rég nem „egy dátumról” van szó
2023. február 20., hétfő

Rég nem „egy dátumról” van szó

2023. február 04., szombat

Tovább fagyoskodhatnak az utasok a kiüresített ideiglenes buszállomás helyén

Két hete, hogy kénytelenek voltak felfüggeszteni a csíkszeredai ideiglenes távolsági buszállomás működését egy bírósági ítélet nyomán, akkor elszállították az információs irodaként, és váróteremként működő konténereket.

Tovább fagyoskodhatnak az utasok a kiüresített ideiglenes buszállomás helyén
2023. január 26., csütörtök

Szakmai előadások az öreg és kihalt fákban rejlő lehetőségekről

Az öreg, kihalt fákban is megannyi lehetőség rejlik még – erre hívja fel a figyelmet a Projekt Bag Egyesület és a Sapientia EMTE csíkszeredai karának eseménye, amelyet hétfőn tartanak Csíkszeredában.

Szakmai előadások az öreg és kihalt fákban rejlő lehetőségekről
2023. január 17., kedd

Teherautó csúszott le az útról Gyimesközéploknál

Megcsúszott és lesodródott az úttestről egy Kománfalva és Csíkszereda útvonalon közlekedő pótkocsis teherautó kedden Gyimesközéplokon, a 12A jelzésű országúton – tájékoztat a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Teherautó csúszott le az útról Gyimesközéploknál
2023. január 13., péntek

A buszsofőrök voltak a rendőrök célkeresztjében

Átfogó közúti ellenőrzést végeztek Hargita megyében a rendőrök pénteken, ezúttal a tömegközlekedési járművek voltak az akció célkeresztjében. Kimagasló kihágást nem tapasztaltak.

A buszsofőrök voltak a rendőrök célkeresztjében
2023. január 11., szerda

Nem rossz: adókból 22,6 millió folyt be tavaly a csíkszeredai városkasszába

A csíkszeredai városkasszába tavaly összesen 22,6 millió lej folyt be a helyi adókból és illetékekből. A több mint 54 ezer befizetés java része, hozzávetőleg 37 ezer ügylet készpénzben történt.

Nem rossz: adókból 22,6 millió folyt be tavaly a csíkszeredai városkasszába
2023. január 11., szerda

Filmet és előadást is bemutat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Egy turnéfilmmel és egy előadással készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes január folyamán: először az együttes dubaji világkiállításon készített Sivatagi álom című filmje lesz megtekinthető.

Filmet és előadást is bemutat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
2023. január 10., kedd

Frissítik Csíkszereda általános városrendezési tervét, várják a lakók észrevételeit

Készülnek Csíkszereda általános városrendezési tervének (PUG) frissítésére, amelyhez január 30-ig várják a lakók javaslatait – ez az első lépés a témában zajló közvita során. A város nemsokára kiírja a közbeszerzést a dokumentáció naprakésszé tételére.

Frissítik Csíkszereda általános városrendezési tervét, várják a lakók észrevételeit
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!