Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lelki feltöltődést nyújt a Szakrális Maraton

2016. augusztus 10., 19:50 utolsó módosítás: 2016. augusztus 10., 21:08

Vasárnap zajlik a Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békékért! csíksomlyói civil kezdeményezés. A kerékpárosok és szaladók több útvonalon haladnak Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Szatmár megyében.

Lelki feltöltődést nyújt a Szakrális Maraton
galéria
Fotó: Veres Nándor

A rendezvény célja az egészséges életmód népszerűsítése, amelyhez a sport mellett a kiegyensúlyozott lelki életre is szükség van, hangzott el a csíkszeredai megyeházán szerdán, amelyről a megyei önkormányzat sajtószolgálata közleményben számolt be.

Az első szakrális maratont a szervezők és a partnerek ismertették: Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, P. Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója, Csonta László, a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnöke, Karikás Gábor, a csíkszeredai Siculus Alpin Klub Egyesület képviselője, Orbán József a kerékpárosok képviseletében, illetve Kovács Judit, aki Novák Eduárd csíkszeredai paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározót, a megmozdulás egyik fővédnökét képviselte.

Borboly Csaba úgy fogalmazott: a figyelemfelkeltő akció célja a lakosság kimozdítása és a turisták idevonzása. Mint beszámolt, dolgoznak Hargita megye gazdaságfejlesztő stratégiáján, amelynek kiemelt része a bicikliutak kiépítése és a különböző mozgásformák lehetőségeinek megteremtése.

P. Urbán Erik az eseményen kiemelte, a maraton hozzájárul a teremtett világ megőrzéséhez, illetve az érkezési helyek a kultúra, a hit őrzői, nemzeti hovatartozásunk megerősítői. Csonta László hangsúlyozta, hogy a rendezvényen a részvétel a fontos, nem pedig a teljesítmény. Korhatártól függetlenül várnak bárkit az útvonalak bármekkora szakaszának teljesítésére.

A rendezvényen a katolikusok mellett protestánsok és román anyanyelvűek is részt vesznek. A leghosszabb útvonal Sepsiszentgyörgy–Csíksomlyó, ezt vannak, akik két nap alatt teszik meg. A résztvevők minden pontból egy kereszttel és áldással indulnak el. Molnár Sándor kiemelte, hogy egyetlen útvonal, a Kézdivásárhely–Perkő augusztus 20-án zajlik. A vasárnapi rendezvény szentmisével zárul a csíksomlyói kegytemplomban. Az útvonalak és további információk a rendezvényről az alábbi linken találhatók: http://szakralismaraton.ro.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb