Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Csütörtökön érkeznek Csíkszeredába a használtruha-konténerek

Rédai Botond 2014. május 27., 17:53 utolsó módosítás: 2014. május 27., 18:11

A tervek szerint csütörtökön érkezik Csíkszeredába az a tizenkét használtruha-konténer, amelyek kihelyezésével a háztartásokat ellepő, megunt ruhákra kínál megoldást a Gyulafehérvári Caritas. A gyűjtőket feltehetően pénteken teszik ki rendeltetési helyükre. A következő időszakban a környező falvakat is ellátják hasonló konténerekkel.

Fotó: Szabó Enikő

Összesen tizenkét ruhagyűjtőt szállítanak le csütörtökön a megyeszékhelyre, ezeket ki is helyezzük az erre kijelölt területekre – tájékoztatott Péterfi Attila Csongor. A Caritas gazdasági ágazatának vezetője elmondta, korábban tizennyolc ilyen eszköz elhelyezését tervezték, azonban egyelőre a már említett mennyiségre kaptak engedélyt a városházától. „Amennyiben más székelyföldi városokban tapasztalt sikert aratnak ezek a konténerek, szóba jöhet ezek számának növelése is” – magyarázta az igazgató. A ruhagyűjtőket egyébként a szelektív hulladéktárolók mellé helyezik el, egyetlen kivétellel a város minden lakótelepén. Csíksomlyón egyelőre nem találtak alkalmas helyet ezeknek.

Többnyire guberáló-biztosak a konténerek

Mint azt Péterfi elmondta, a ruhagyűjtők többnyire biztonságosak, azokból illetékteleneknek elég nehéz ruhaneműket eltulajdonítani. „Sajnos Gyergyószentmiklóson a napokban volt példa arra, hogy a már kihelyezett és nagyon megtelt gyűjtőkben levő ruhaneműkhöz hozzá lehetett férni. Az ilyen helyzetek megelőzésére keressük a megoldást” – mondta az igazgató.

Magyarországi cég üríti a tartályokat

Mint azt már közöltük, a Caritas a magyarországi tulajdonú Second-Textil Kft.-vel áll szerződéses viszonyban. Az említett vállalkozás fogja üríteni a szóban forgó konténereket egy jól meghatározott program szerint. A begyűjtött ruhaneműket szelektálják, tisztítják, és amit adományba lehet adni, azt átadják a Caritasnak. A nem megfelelő minőségű ruhadarabokat a cég újrahasznosítja.

A falvakba később szállítják a konténereket

Péterfi arról is tájékoztatott, a Gyimesek és Kászonok kivételével minden nagyobb csíki községben elhelyeznek hasonló tárolókat. Ezeket a községházak közelében, vagy ahol vannak, a szelektív hulladéktároló szigetek szomszédságában lehet majd fellelni. A konténerek kiszállítása a következő hetekben történik meg.

Mit dobhatunk a tárolókba?

A Caritas illetékesei arról már korábban beszámoltak, az akciónak kettős célja van, egyrészt csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét térségünkben, továbbá lehetőséget teremt arra, hogy a feleslegessé vált ruhaneművel a felhasználás és újrahasznosítás által még több emberen segíthessenek. A tárolókba ruhaneműt, cipőt és játékot lehet bedobni. Nagyon fontos, hogy háztartási hulladék ne kerüljön oda, hiszen így nehezebbé válik az újrahasznosítás. A ruhagyűjtő konténerek kihelyezésével a Gyulafehérvári Caritas csatlakozik a romániai Caritas-szervezetek közös akciójához.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS