Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A tömörség a fontos

Szőcs Lóránt 2014. április 01., 21:52 utolsó módosítás: 2014. április 01., 22:18

Ritka alkalomnak számít Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval találkozni Csíkszeredában, az irodalomkedvelők nem is mulasztották el a lehetőséget, telt ház fogadta a keddi est vendégét a Kájoni János Megyei Könyvárban.

Fotó: Kristó Róbert

A Verhovina madarai és a Sinistra körzet szerzőjét Fekete Vince, a Székelyföld szerkesztője és Murányi Sándor Olivér író kérdezte.

Többek közt az említett regényeiben szereplő, általa kitalált nevekről esett szó, Bodor Ádám szerint a nevek nagyon jó személyiségjellemzők, így előfordult már vele, hogy egy jó név jutott eszébe, és emiatt kezdett írni, sőt vannak olyan szereplők, akik egyik regényből a másikba vándorolnak át. „Nem illik a névvel sokat spekulálni, mert kiüresedik a személy” – vélte Bodor, aki, ahogy az est folyamán kiderült, mindenben az egyszerűség híve. „Nálam a próza erkölcsét, esztétikáját a tömörség kell megadja” – hangsúlyozta.

Különben az est vendége mindenre könnyed, egyszerű válaszokat adott. Megtudtuk tőle, úgy lett író, hogy nem talált magának egy olyan más polgári elfoglaltságot, melyben örömét lelte volna, és szerinte ha valaki nem szereti a szakmáját, az csak borzalomhoz vezethet, mert robotként kell űzze tevékenységét nap mint nap. Hozzátette, esetleg még meteorológus szeretett volna lenni, de mivelhogy nem volt megfelelő matematikai tudása, nem választhatta ezt a szakmát. Fiatalon, a börtönben sejtette meg (ahová kommunistaellenes röplapok terjesztése miatt zárták – a szerk.), hogy író lesz, persze kellett jó tíz év, míg a hivatására, sajátos hangjára rátalált.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS