Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A gazdaság sikeréhez erkölcsi megújulásra van szükség

Létai Tibor 2012. november 04., 14:57 utolsó módosítás: 2012. november 14., 17:51

Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár Globális törekvések, nemzeti lehetőségek címmel tartott szombaton előadást Csíkszeredában, a Sapientia EMTE nagy aulájában, ahol a közel 150 érdeklődő jelenlétében a többi között értekezett a globalizmusról, a gazdasági világválságról, az Európai Unió szerepéről, Magyarország helyzetéről, bírálva a neoliberális gazdasági tevékenységet, valamint a bankvilág spekulációit.

A hiánypótlónak számító, tabudöntögető, színvonalas és érdekfeszítő előadásra az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Identitas Egyesület szervezésében került sor, a Nemzeti Értékeink Akadémiája elnevezésű, havi rendszerességgel sorra kerülő nemzetépítő előadássorozat keretében. A nagyszámú érdeklődőt Tiboldi László főszervező, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csíkszéki elnöke, az Identitas Egyesület elnöke köszöntötte. Kifejtette: „Célunk a nemzeti értékeinket védő neves személyiségeken keresztül az érdeklődő közönség hiteles tájékoztatása, mert jelenleg rendkívül fontos feladat az egészséges nemzeti öntudat kialakítása, ápolása, nemzeti múltunk, jelenünk valósághű megismerése.”

Csath Magdolna szerint a gazdaság van az emberért, és nem az ember a gazdaságért. Ezért határozottan ellenzi a liberális, monetarista gazdaságpolitikát. Úgy gondolja, fontos, hogy erkölcsös, etikus legyen a gazdaság, de ezeket a fogalmakat a neoliberálisok nem ismerik, pedig erkölcsök nélkül nincs sikeres gazdaság. Kifejtette, egy vállalat eredményes működése nem azon múlik, hogy állami vagy magántulajdonban van, hanem a vezetésen és a menedzselésen. Az IMF-ről szólva megjegyezte: ahová a Nemzetközi Valutaalap betette a lábát, ott mindent leépítenek. A megszorítás a gazdaság leépülését eredményezi. A cél, hogy a hitelezők rabszíján maradjanak az országok. Az elmúlt harminc évben a bankvilág a spekulációra állt rá, és rendkívüli módon befolyásolja a politikát, ugyanis a bankoknak óriási a lobbierejük – magyarázta az előadó.

A szakértő az Európai Unióról azt gondolja, hogy letért az alapítók által kijelölt útról, ami a nemzetek együttműködésén alapult. Jelenleg az unió értékrendbeli problémákkal küzd. A többi között megtagadja keresztyén gyökereit, és nem riad vissza a kettős mércétől, üzleti érdekek mentén működik, és erőteljes a központosítás. Új gyarmatosítás zajlik – jelentette ki –, aminek következménye az, hogy a perifériaországok a megszorítások által leépülnek, a központi országok pedig elkezdik ösztönözni a gazdaságukat.

„Magyarország nincs jó bőrben, rosszak a gazdasági, társadalmi mutatók” – fogalmazott az anyaország pillanatnyi állapotáról a közgazdász. Kiemelte a népességfogyás – 2011-re 10 millió alá csökkent Magyarország lakossága – negatív hatásait. Rámutatott: „abban az országban, amely lemondott arról, hogy fenntartsa önmagát, nagyon nagy baj van, és nem is a gazdaságban, hanem inkább a lelkekben”. Mindez párosul az ország eladósodottságával, amit már nem lehet visszafizetni – tudtuk meg.

„Ebben a helyzetben erkölcsi megújulásra van szükség” – véli Csath Magdolna, aki saját magát alapvetően optimista embernek tartja, ezért úgy gondolja, vannak védekezési lehetőségek. Ezek közé sorolta a helyi piac, termelés megerősítését, a helyi érdekek védelmét, a helyi kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozását. Stratégiai fegyvernek nevezte a földet, a vizet és a közösséget. Nem véletlen, hogy a neoliberalizmus igyekszik szétverni a közösségeket – jegyezte meg Csath, aki egy tanulságos történettel zárta gondolatmenetét. Elmesélte: egyszer egy amerikai üzletember elment Dél-Amerikába, ahol gyönyörű őserdőket látott, és mondta a helyi vezetőknek, hogy azokat mind ki kell vágni, mert így baj van velük, de a kivágásuk által keresett sok pénzt a bankba betéve már nem kell dolgozni, mert a kamatból meg lehet élni. „Vigyázni kell, mert ez a rossz értékrend itt van körülöttünk, és próbálja az életünket befolyásolni” – hívta fel a figyelmet Csath Magdolna.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS