Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Bozgor, bozgorii!

Bartos Lóránt 2010. október 14., 22:30

Bozgor, bozgorii! – írták rá Erdély egyik legismertebb búcsús helyének, Kézdiszentléleknek a helységnévtáblájára. Nem kizárt, hogy az "amatőr festőket" a táblára ragasztott Nagymagyarország matrica, illetve a község testvértelepüléseit is jelző magyar zászlók ihlették a pingálásra.

Fotó: Bándi Levente

Csütörtökön eddig ismeretlen tettesek piros festékszóróval lefújták Kézdiszentlélek Kézdiszentkereszt felőli kijáratánál lévő helységnévtábláit. Valószínű, hogy a nacionalizmus ihlette az amatőr festő(ke)t, ugyanis a román bozgor, bozgorii (szerző megj.: hazátlan, hazátlanok, de a román nemzetiségűek többségének olvasatában magyart jelent) szavakat írták rá a táblákra, érintetlenül hagyva a Sânzieni feliratot.

A táblák sarkába egyébként valaki egy, Nagymagyarországot ábrázoló öntapadós matricát is felragasztott, és nem kizárt, hogy ez is irritálta az amatőr piktorokat. Háromszéken egyébként ez nem egy elszigetelt eset: folyó év elején Kézdivásárhely Torja felőli helységnévtábláját rongálták meg ily módon, annyi különbséggel, hogy akkor fekete festékszórót használtak a magyar feliratot lefestők.

A szentléleki önkormányzat alkalmazottai eltávolították a piros festéket a táblákról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS