Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Befejeződött a tábor-, kezdődik az iskolaépítés

Bíró Blanka 2019. szeptember 03., 20:00
HIRDETÉS

Befejezték a kommandói ifjúsági tábor építését, a három margarétás besorolású, hatvan személy téli-nyári elszállásolására alkalmas tábort a következő hetekben berendezik, és az ősz végére használatba adják.

Archív Fotó: Kocsis B. János

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke jelezte, az ingatlan visszakerül a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó Művészeti és Népiskola kezelésébe.

A lerobbant kommandói tábor 2009-ben került a Kovászna Megye Tanácsához, akkor már tíz éve nem működtette a megyei sportigazgatóság. Az egykori pionírtábor közel negyvenéves faházikóit lebontották, az önkormányzat 2015-ben adta át a fenntartásában működő népiskolának.

Az új beruházás 4,5 millió lejbe került, ez az építkezés mellett a területrendezést is magába foglalta, így elkészült a focipálya, tábortűzhely.

A tervek szerint fiataloknak, sportolóknak és turistáknak is biztosítanak szálláshelyet, a helyszín alkalmas erdei iskolák működtetésére vagy éppen edzőtáboroknak. Kommandó Kovászna megye legmagasabb pontján fekszik, a természeti adottságai télen-nyáron kiválóak, így a működtetők abban bíznak, hogy a tábor színvonalas és népszerű ifjúsági központtá válik, annál is inkább, mert az iskola udvarán van, ahová a két évvel ezelőtt leégett épületrész helyére szintén újat építenek, korszerű konferenciateremmel.

HIRDETÉS

Tamás Sándor elmondta, elhárult minden bürokratikus akadály, így

hamarosan megkezdik az iskola építését is.

Kommandó önkormányzata az Országos Vidékfejlesztési Programból (PNDL) pályázta meg az építkezéshez szükséges összeget, a finanszírozási szerződést 2018 decemberében írták alá. A projekt összértéke 4,2 millió lej, amelyből 391 ezer lej az önrész. A szerződés szerint négy év alatt kell megépíteni az új iskolát, de ebből már másfél év eltelt. Kommandón jelenleg kevesebb mint száz gyerek jár óvodába és iskolába, ők a megmaradt épületrészekben tanulnak.

Az iskola egyik épülete 2017 januárjában égett le, akkor közösségi összefogás eredményeként a Kommandóért Egyesület számlájára 100 843 lej, 2650 euró, 3 656 939 forint gyűlt össze, ezenkívül a Kovászna megyével testvérkapcsolatot ápoló Zala megyei önkormányzat 500 ezer, a Veszprém megyei önkormányzat 2 605 500 forintot adományozott. A településre sportfelszereléseket, több mint ötvenezer könyvet, 30 darab számítógépet, 15 darab asztalt, 15 darab forgószéket és hat darab intelligens táblát juttattak el az adományozók.

A tábor és az iskola építése mellett integrált településfejlesztés is zajlik Kommandón, reményeik szerint megsokszorozódik a látogatók száma.

Javítani kell az ellátás, a szolgáltatások minőségét

– szögezte le Tamás Sándor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS