Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A sertéspestis vírusát kimutató műszerrel a koronavírus-fertőzés is diagnosztizálható

Bíró Blanka 2020. március 18., 17:51

Bevethető a sertéspestis diagnosztizálására használt műszer a koronavírus diagnosztizálására, ezzel is gyorsítva a fertőzöttek beazonosítását – jelentette ki Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője.

A sertéspestis vírusát kimutató műszerrel a koronavírus-fertőzés is diagnosztizálható
galéria
Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Mint portálunknak elmondta, Real Time PCR molekuláris-biológiai berendezés a genetikai állomány alapján azonosítja a vírusokat, így a koronavírus jelenlétét is kimutatja, ha olyan készletet rendelnek mellé. A szakember rámutatott,

néhány megyében már van ilyen berendezés, ezeket hatékonyan lehetne használni a koronvírus-fertőzöttek kiszűrésére.

Kovászna megyében már februárban aláírták a támogatási szerződést, hogy megvásárolják a műszert, ám azt még nem kapták meg, bár hetente érdeklődnek. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság múlt évben különített el uniós pénzeket a megyei igazgatóságoknak laboratóriumi felszerelések, berendezések vásárlására. Akkor Kovászna megye a 70 ezer euró értékű Real Time PCR molekuláris-biológiai berendezés vásárlása mellett döntött.

„Mi a sertéspestis vírusának kimutatására használtuk volna a berendezést, ám azzal a genetikai állomány alapján bármilyen vírus beazonosítható, csak a megfelelő készletet kell használni” – részletezte Sikó-Barabási Sándor. Az igazgató már felvette a kapcsolatot a sepsiszentgyörgyi kórház és a megyei egészségügyi igazgatóság vezetőivel, és felajánlotta, hogy amint megkapják a berendezést, a rendelkezésükre bocsátja a koronavírus-szűrésre. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a berendezés használatához biológiai-biztonsági védőrendszert kell biztosítani, hogy a mintákat, garat-váladékot kezelő szakemberek ne fertőződhessenek meg. „Erre már nem elég egy szájmaszk és egy védőköpeny” – szögezte le az igazgató.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat