Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A magyar tudományt ünnepelték

Gligor Róbert László 2011. november 14., 14:50 utolsó módosítás: 2011. november 15., 15:44

Szombaton a nyárádszeredai Bocskai István Iskolaközpont dísztermében került sor A magyar tudomány napja Erdélyben című rendezvényre. A tudományos ülésszakot az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) Marosvásárhelyi Fiókja és a nyárádszeredai önkormányzat szervezte a Communitas Alapítvány, a nyárádszeredai önkormányzat, középiskola és ifjúsági szervezet, valamint a Solvoplant támogatásával.Érdekes témákat vitattak meg az ülésszakon

Megnyitó beszédében dr. Pál Antal Sándor történész, az EME marosvásárhelyi fiókjának elnöke elmondta: nem új keletű rendezvényről van szó, hiszen immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg, és harmadik éve tartanak vidéki kisvárosokban is kihelyezett ülésszakokat. A fiókegységben többségben vannak a történészek, ennek ellenére más szakok is működnek, és a szombati rendezvényre más szakterület előadóját is meghívták. Az elnök köszönetet mondott a helyieknek a szervezésért és a jelentős támogatásért. „Nyárádszeredát mindig úgy ismertem, mint ahol szeretik, felkarolják és támogatják a tudományt, és ebben ma sem kellett csalódnunk” – fűzte hozzá a szakember.

A magyar államnak fontos a tudomány

Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul elmondta: november 3–30. között Összhang címmel szervezik meg a Magyar tudomány ünnepét, és a magyar állam fontosnak tartja a tudomány fejlesztését és támogatását, és megvan a kormányzati szándék, hogy egyre nagyobb anyagi forrásokat fordítsanak erre a célra. Az 1859-ben alapított EME-ről elmondta: a legfontosabb erdélyi akadémiai jellegű tudományos társaság, amelynek szerződése van a Magyar Tudományos Akadémiával is.

„A nemzet nagyjai is fontosnak tartották a tudás, a szellemi tőke művelését, amelynek gyakran ők maguk fő támogatói is voltak” – hangsúlyozta a főkonzul. A közönséget és házigazdákat a 150 éves EME elnöke, Sípos Gábor is köszöntötte, kiemelve, hogy éppen ideje volt, hogy a történelmi Marosszék egy másik fontos településén is jelen legyen a társaság rendezvénye.

Érdekes témák, neves előadók

A tudományos ülésszakon a nyárádszeredai 1605-os országgyűlésről, az 1867-es koronázási ünnepségekről, Marosvásárhely középkori piacteréről, szent királyaink székelyföldi kultuszáról, a nyárádszentlászlói ásatások eredményeiről, a székely címerekről, pecsétekről és zászlókról, a marosvásárhelyi állami oktatás kezdeteiről, egykori erdélyi nagyjainkról, valamint az 1968-as közigazgatási átszervezésről értekeztek. Emellett könyvismertetőt és tudományos vitát is tartottak. A szervezők a következő előadókat hívták meg Kolozsvártól Sepsiszentgyörgyig: dr. Sípos Gábor, dr. Rüsz Fogarasi Enikő, dr. Pál Judit, dr. Balázs Lajos, dr. Garda Dezső egyetemi docensek, dr. Egyed Ákos és dr. Pál-Antal Sándor akadémikusok, dr. Simon Zsolt tudományos főkutató, dr. Novák Csaba Zoltán tudományos kutató, Csáki Árpád és Mihály János történészek, Soós Zoltán és Györfi Zalán régészek, Szekeres Attila István heraldikus, Zepeczáner Jenő ny. muzeológus, Spielmann Mihály ny. főkönyvtáros, dr. Tamási Zsolt és Józsa András tanárok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat