Pásztor Anna: elképesztő kalandokban és szeretetben volt részünk

Péter Beáta 2018. december 07., 20:04

Minden reményüket felülmúlta az erdélyi turné – fogalmazott Pásztor Anna, a magyarországi Anna and the Barbies énekesnője, amikor a We Rock Erdély Tour élményeiről mesélt a Székelyhonnak. Kiderült, közel tizenöt éves fennállásuk óta ez volt az első olyan turnéjuk, amelyről a zenekar mindig is álmodott.

A turné első állomása: Nagyvárad • Fotó: Silviu Filip

Két mikrobusszal és egy teherautóval indult el az erdélyi körútra az Anna and the Barbies tizennyolc fős stábja november 21-én. Nagyváradon a Moszkvában, Kolozsváron a Form Space-ben, Csíkszeredában a Grundban, Szentgyörgyön a Szimplában, Brassóban pedig a Temple Pub-ban tartottak fergeteges koncertet, Székelyudvarhelyen pedig a Nőileg magazin Amikor a nő című beszélgetésen vettek részt és levetítették a zenekarról készült Álmatlan című filmet.

{P21}

„Rendkívül nagy előkészületek voltak, nagyon izgultunk és olyan volt, mintha egy gyerekkori álom vált volna valóra. Szerencsére kaptunk vizuál-szponzorokat, világszínvonalú fényeket és led-falakat vittünk magunkkal, volt, ahol öt órán keresztül rakták fel a technikát, és ugyanennyi időn keresztül szedték le, egy másfél órás koncerthez, úgyhogy szalutálok a technikai személyzetünk előtt is. Volt velünk egy erdélyi fiú, András Gábor, ő készített filmeket, és másnap már ki is rakta a Facebook-oldalunkra, amelyekben benne van a világjárás, a rock and roll, a koncertek élménye és a rendkívüli vendégszeretet, amit tapasztaltunk.

A zenekar jövőre lesz tizenöt éves, és ez volt az első olyan turnénk, amelyről a zenekar mindig is álmodott:

két hétig úton voltunk, és mint a nagy zenekarok – Deep Purple, Led Zeppelin, U2 – mentünk városról városra, és különböző koncerteket tartottunk. Ez volt az első nagy külföldi turnénk” – magyarázta lelkesen Pásztor Anna.

Gyógynövényes szérum és pálinka

Elmondta, a turné során a stáb tagjai felváltva betegedtek meg, de találtak egy gyógynövény- koncentrátumot, és szinte ennek a nevére keresztelték át a turnét, ugyanis mindenki ezt szedte közülük.

Ez nagyon vicces, mert közben egy rock and roll zenekar vagyunk, úgyhogy ehhez mérten a gyeplő is be lett dobva a lovak közé. Gyakorlatilag felváltva whiskyt ittunk és gyógynövényeztünk. Próbáltuk kivédeni a pálinkát, ahol tudtuk, de lehetett teljesen, elképesztően finom pálinkákat kaptunk.

Közvélemény-kutatást is végeztek maguk között, hogy hol itták a legfinomabb pálinkát, és a sepsiszentgyörgyi helyszín került ki győztesen – avatott be a részletekbe az énekesnő. Rámutatott, minden várakozásukat felülmúlta az erdélyi embereknek a zenekar iránti szeretete, fantasztikus fogadtatásban volt részük.

Kolozsvár • Fotó: Bethlendi Tamás

„Telt házak fogadtak, volt, ahol be sem fértek az emberek, volt, ahol le kellett állítani a jegyeladást napokkal előtte, és volt, ahol biztonsági előírásokat kellett hozni ahhoz, hogy biztonságban legyen a zenekar és az emberek.

Hihetetlen kavalkád volt ez a két hét, az, hogy minden reggel kelünk, cuccolunk, pakolunk, mínusz húsz Celsius-fokban utazunk.

Nem is tudtuk, hogy van olyan, hogy mínusz húsz Celsius-fok, a jegesmacik katonai hálózsákban aludtak körülöttünk. Kolozsváron, egy olyan helyen, ahol először játszottunk életünkben, majdnem hatszáz ember volt a koncerten. Sepsiszentgyörgyön a Szimplában játszottunk, egy kis pincében, olyan volt, mint amikor elkezdtük a zenélést egy punk-rock klubban. Ott dideregtünk, mert rendesen hideg volt, a saját leheletünkkel leheltük be a pinceklubot, fent pedig várt a terített asztal, amelyet a házigazda felesége készített. Elképesztő kalandokban és hihetetlen szeretetben volt részünk, úgyhogy minden reményünket felülmúlta ez a turné, minden tekintetben.”

Már másnap, amint hazatértek az erdélyi turnéról, otthon koncerteztek, de még mindig az erdélyi élmények hatása alatt vannak.

Látom a zenekaron, hogy egészen meg vagyunk változva, ez a turné olyan csapatformáló és tanulságos volt, és zeneileg is annyit fejlődtünk, hogy mindenki ott akart maradni, folytatni a turnét. Ez olyan volt, mintha kaptunk volna még két hét nyarat. Már keressük a lehetőséget, hogy ismét elindulhassunk Erdélybe, nagy szeretettel mennénk

– hangsúlyozta az énekesnő.

Fantasztikus előzenekarok

A turnét megelőzően az Erdélyi Médiatér Egyesület és a SoundCam stúdió tehetségkutató programja keretében olyan zenekarok jelentkezését várták, amelyek szívesen mutatkoztak volna be az Anna and the Barbies előzenekaraként. Nagyváradon a Wrepperz, Kolozsváron a 3AD, Csíkszeredában a Szuverén Krú, Sepsiszentgyörgyön a Crazy Plumbers és Brassóban a Midnight Buzz formáció állhatott egy színpadon a magyarországi zenekarral.

{P23}

„Fantasztikusak voltak a zenekarok, amelyek megnyerték a tehetségkutatót, és amelyekkel alkalmunk volt találkozni, együtt zenélni. Megismerkedtünk velük, összehaverkodtunk, dumáltunk. A fiatalabb zenekarok tanácsokat kértek a mi zenészeinktől, tőlem is az énekesnők, mert egy-két dologban meg voltak akadva, ami a karriert és az éneklést illeti, és nagy eszmecserék folytak a koncertek után. Nagyon csodálatos embereket, zenekarokat ismertünk meg, nagyon különböző műfajú zenéket játszanak, mint a rockabbilly, jazz, hip-hop, rock, metal – színes volt az előzenekarok repertoárja” – véli Anna.

Hozzátette,

a zenekarokkal folytatódik az együttműködés,

ugyanis meghívást kapnak az AATB saját fesztiváljára, a Woodstock az Ugaron-ra, amelyet nyolcadik alkalommal fognak megszervezni, és amelynek a tavalyi kiadásán mintegy ötven zenekar játszott.

{P19}

„Négy fellépőhelyünk van, és van egy Talentum-színpadunk, ahol tavaly is a Kárpát-medencei fiatal zenekarok mutathatták meg a tehetségüket. Az első négy zenekar, akiket a tavaly kiválasztottunk, egy színpaddal fennebb kerülnek, és akikkel most találkoztunk útközben, azokat közös együttműködésben meghívjuk a Talentum-színpadra zenélni. Így remélhetőleg a Woodstock az Ugaron által a többi magyar zenekar is megismeri őket, és a csak Magyarországon fesztiválozó embereknek is lehetősége lesz majd ezeket a fantasztikus zenekarokat megismerni.”

Az énekesnő azt is elárulta, noha mindenhol óriási buli volt, számára a csíkszeredai koncert volt a legjobb. „Hangulatban ott volt a legjobb, hihetetlen volt ott az energiaszint.

A zenekar üzenetét tolmácsolom: gyönyörűek az erdélyi lányok!

Majd sírva fakadtak, annyi szép lány volt. A Grundban mindez rendesen kicsúcsosodott.”

Csíkszereda • Fotó: Demian Barnabás

Nagy kihívás, hálás közönség

Anna fontosnak tartotta megemlíteni Dénes Adélt, a székelyudvarhelyi származású menedzserüket is, aki nagyon kitett magáért.

{P15}

Adél úgy nyilatkozott a turnéról, hogy nagy kihívás volt ez számára, mert bár sok zenekarnak szervezett már turnét, de ilyen nagyot és épp a sajátjainak még sosem. Mint mondta, azt szerette volna, hogy mind a zenekarának, mind a hazai közönségnek egy erős és feltöltő élményben legyen része, amit majd sokáig emlegetnek.

„Úgy érzem, sikerült átütő nyomot hagyni mindenkiben. A zenekar végig nagyszerűen érezte magát, élvezték a kihívást, mindenki izgult, hogy vajon először csak mi magunk hány embert érdeklünk egy olyan városban is, ahol például még sosem jártunk. És közben elképesztően felszabadultak voltak, amit az ember határokon túl mégis sokkal könnyebben érez, mint országon belül. Nekem kétszeres kihívás volt: megmutatni magam az otthoni közönségnek, akik ismernek engem személyesen, és a zenekaromnak, a stábnak is megfelelően megszervezni a koncerteket és minden azt körülvevő teendőt, hogy ők is a maximumot adhassák” – avatott be a menedzser, aki reméli, jövőre megismételhetik ezt a körutat, mert minden helyen azt tapasztalták, hogy nagyon hálás volt a közönség.

Minden fantasztikus volt. A szállások, az álomszép helyek, a környezet. Az összes szállásadónknak nagyon hálásak vagyunk, mert nélkülük nem éltük volna túl a turnét. Mindenkit puszilunk és kellemes karácsonyt kívánunk!

– zárta a beszélgetést Anna.