Vesztegzár alá került Suceava az elhallgatott fertőzöttek miatt

Székelyhon 2020. március 31., 09:05

Teljes vesztegzárat rendeltek el Suceava város területén, megelőzendő a fertőzés továbbterjedését. Ezt a rendelkezést azt követően hozták, hogy kiderült: a hétfő estig koronavírussal diagnosztizált 2109 személy közül 593 Suceava megyei.

Se ki, se be. Rendkívüli intézkedéseket foganatosítottak a Suceavan és környékén. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince
Koronavírus Romániában
Igazolt eset 2245
Elhunytak 82
Gyógyultak 220
Intézményes karantén 11 576
Otthoni elkülönítés 123 577
Elvégzett tesztek 24 654

 

22.30 – Nyolcvankét elhalálozás hozható összefüggésbe a koronavírus-fertőzéssel Romániában – derült ki kedd este. Az újabb három áldozat között van az első Maros megyei is.

20.00 – 79-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Egy 84 éves bukaresti nő vesztette életét. Március 26-án jelentkezett vírusfertőzés-gyanús tünetekkel a bukaresti egyetemi kórházban. A nőtől még aznap mintát vettek, amely másnap igazolta a Covid-19 fertőzést. A páciens, akinek pitvarfibrillációja, állandó pacemakerje és krónikus szívelégtelensége volt, március 27-én hunyt el a kórházban.

Az eset után a sajtóban megjelent híreket követően kezdett érdeklődni az Országos Egészségügyi Igazgatóság (INSP). Kiderült, hogy a kórház ugyan még március 27-én bejelentette a halálesetet a bukaresti egészségügyi igazgatóságnak, az viszont – a székhelyváltás okozta műszaki problémák miatt – elmulasztotta továbbadni az információt az INSP-nek.

18.00 – További hat Suceava megyei koronavírus-fertőzött vesztette életét, ezzel 78-ra nőtt a betegség halálos áldozatainak száma Romániában. A három – 62, 68 és 57 éves – férfit és a három – 69, 82 és 64 éves – nőt a suceavai kórházban kezelték.

A 62 éves férfi március 25-én halt meg, a 69 éves nő március 27-én, a 68 éves férfi március 28-án, az 57 éves férfi március 30-án, a 82 éves nő március 30-án, a 64 éves nő pedig március 26-án. 

16.00 – Újabb három koronavírus-fertőzött halt meg Romániában, ezzel 72-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma. Egy 60 éves, Ialomiţa megyei nő, egy 53 éves, Hunyad megyei nő, valamint egy 65 éves, Hunyad megyei férfi vesztette életét.

13.40 – A legutolsó, hétfő délutáni jelentés óta 293 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, így Romániában 2245-re emelkedett a fertőzöttek száma – jelentette kedden kora délután a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

13.20 – Büntetőjogi eljárás indult egy 79 éves, koronavírussal diagnosztizált Suceava megyei férfi ellen, aki taxival távozott a kórházból, ahelyett, hogy megvárta volna, hogy az előírásnak megfelelően speciális mentőautóval szállítsák otthonába.

11.20 68-ra emelkedett a regisztrált koronavírusos halottak száma. Legutóbb egy Suceava megyei 73 éves nő, egy Iaşi megyei 69 éves férfi és egy 81 éves Mehedinţi megyei nő hunyt el.

09.30 – Meghaladta a kétezret Romániában a koronavírusos esetek száma, ezzel életbe lépett a negyedik forgatókönyv – írja az Agerpres hírügynökség. Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője hétfőn este közölte, hogy a nyilvántartásban lévő koronavírusos esetek száma 2109, és ebből 593-at Suceava megyében regisztráltak. A koronavírus okozta COVID-19 betegség eddig 65 ember halálát okozta Romániában.

Emiatt életbe lépett a 6-os számú kormányrendelet, amely értelmében karantén alá vonják Suceavát, a megyeközpontot, annak nyolc környékbeli községét, és védelmi övezetet alakítanak ki a megye több más településén. A védelmi övezetet a karantén alatt lévő települések körül alakítják ki.

09.05 – Vesztegzár alá vonták Suceava várost és a vonzáskörzetébe tartozó nyolc községet. Ezt a 6-os számú katonai rendelettel vezették be, amelyet Marcel Vela belügyminiszter hétfőn késő este ismertetett. Mint kiderült,

a 13 koronavírus-fertőzés miatt bekövetkezett 13 múlt heti halálesetet nem jelentették a központi hatóságoknak, minderre akkor derült fény, miután leváltották a suceavai kórház menedzserét.

A koronavírus miatt elhalálozottak száma így 65-re emelkedett, ebből 18-an Suceava megyeiek. A 40 és 80 év közötti, nemrég elhunyt pácienseket az elmúlt időszakban utalták be a Suceava megyei sürgősségi kórház különböző osztályaira.

A kommunikációs törzs szerint a betegek a március 22–29. közötti időszakban haláloztak el, és valamennyiük esetében hétfőn igazolták vissza a teszteredmények a koronavírus-fertőzöttséget.

Vela közölte, a Suceava megyében regisztrált koronavírusos esetek nagy száma miatt karantén alá vonják a megyeközpontot, annak nyolc környékbeli községét, és védelmi övezetet alakítanak ki a megye több más településén.

A vesztegzár Suceavára és a következő környező településekre vonatkozik: Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi és Mitocu Dragomirnei. A védelmi övezetet a karantén alatt lévő települések körül alakítják ki.

{K1}

A karanténban levő területekre be- és kijárhat a gazdasági tevékenységhez, valamint a lakosság ellátásához szükséges árut szállító teherforgalom. Ugyanakkor bejárást biztosítanak a más településen lakó, de valamely karantén alá vont településen dolgozó személyek számára is.

A suceavai nemzetközi repülőtéren csak az állami tulajdonban lévő gépek, a teherszállító, postai, humanitárius, orvosi sürgősségi szolgálatot teljesítő, illetve a műszaki feladatokat ellátó gépek szállhatnak le és fel.

A belügyminiszter szerint a Romániában előzmény nélküli intézkedést az indokolja, hogy

az országban eddig diagnosztizált 2109 koronavírus-fertőzött közül 593-at, továbbá a halálos áldozatok harmadát Suceaván regisztrálták.

Az elrendelt karantén keretében tilos a személyforgalom az érintett települések között. (A belügyminiszteri bejelentés idején a rendőrség és a hadsereg le is zárta a városba vezető utakat).

Egészségügyi miniszter: több mint ezer fertőzött járkálhat szabadon

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint orvosi és helyi közigazgatási hibák miatt terjedhetett el ilyen mértékben a fertőzés Suceava megyében. Mint fogalmazott, a járványügyi vizsgálatokat személyzethiány miatt nem végezték el megfelelően. Szerinte

több mint ezren lehetnek itt vírushordozók, akik szabadon közlekednek, ezért volt szükséges a vesztegzár elrendelése a környékre vonatkozóan.

A kór hazai gócpontjának már több mint egy hete Suceava megye számít. Itt a megyei kórház több mint száz orvosa, nővére és ápolója fertőződött meg a kórházvezetés elhibázott döntései következtében. A suceavai kórház menedzserét múlt szerdán leváltották, a kórházat fertőtlenítették, és kizárólag koronavírus-fertőzöttek fogadására rendezték be. Victor Costache egészségügyi miniszter a múlt héten többek között azért volt kénytelen lemondani tisztségéről, mert több hazai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal.