Újabb életeket követelt a koronavírus, 160-nal nőtt a fertőzöttek száma Romániában

Székelyhon 2020. március 28., 13:09

Huszonkilencre nőtt a koronavírus okozta halálesetek száma Romániában. Az ország területén 1452 személynél mutatták ki eddig a koronavírussal való fertőződést.

Képünk illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 Koronavírus Romániában

Igazolt eset 1452
Elhunytak 34
Gyógyultnak nyilvánítottak 139
Intézményes karantén 7801
Otthoni elkülönítés 131 267
Elvégzett tesztek 19 663

 

22.30 – Harmincnégyre emelkedett Romániában a koronavírusos halálesetek száma – közölte szombat este a bukaresti stratégiai kommunikációs törzs (GCS).

17.40 – Meghalt egy koronavírussal fertőzött, 74 éves férfi. Ezzel 30-ra emelkedett azoknak az igazoltan COVID-19-ben szenvedő pácienseknek a száma Romániában, akik nem élték túl a betegséget.

17.00 – Online is lehetőség van kitölteni a kijáráshoz szükséges, saját felelősségre írt nyilatkozat formanyomtatványát. A felület ezen az oldalon érhető el, a bukaresti stratégiai kommunikációs törzs (GCS) tájékoztatása szerint az ide feltöltött adatokat szigorúan bizalmasan kezelik. Romániában az egyetlen hivatalos online felület, amelyet a saját felelősségre tett nyilatkozat kitöltésére használni lehet. A platformot a a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) tette elérhetővé szombattól. 

16.20 – Románia-szerte 184 egészségügyi alkalmazottnál mutatták ki a koronavírussal való fertőzöttséget. A legnagyobb fertőzési góc Suceaván van, itt 90 egészségügyi alkalmazott kapta el a COVID-19-et okozó vírust, közülük 36 orvos. Suceaván az intenzív terápiás osztályon 32 pácienst ápolnak jelenleg, 26-an súlyos állapotban vannak – idézi az Agerpres hírügynökség Nelu Tătaru egészségügyi minisztert.

15.30  Közel 24 ezer pénzbírságot szabott ki a rendőrség az elmúlt három napban az ország területén a szükségállapotra vonatkozó előírások megszegése miatt. A bírságok összértéke meghaladja 31 millió lejt, euróban számolva mintegy 6,5 millió.

14.45 – A Romániában koronavírussal diagnosztizált 1452 páciens átlagéletkora 46 év. A legtöbben (57%) továbbra is a 19 és 50 év közöttiek – közölte a GCS. A regisztrált fertőzöttek 3%-a kiskorú, 54%-a nő, 43%-a férfi.

14.30 –  67 külföldön élő román állampolgár fertőződött meg bizonyítottan koronavírussal, 11-en közülük meghaltak – írja az Agerpres hírügynökség a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) tájékoztatására hivatkozva. A járvány kitörése óta összesen tizenegy román állampolgár hunyt el külföldön koronavírus-fertőzésben: nyolc Olaszországban, kettő Franciaországban és egy Nagy-Britanniában.

13.40 – Péntek este 365 ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező román állampolgár tért vissza egy magán légitársaság két charterjáratával Velencéből - írja az Agerpres hírügynökség a külügyminisztérium közlésére hivatkozva. A külügyi tárca a szállítási minisztériummal közös erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az ideiglenes jelleggel Olaszországban tartózkodó, és a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések nyomán ott rekedt román állampolgárokat hazahozza. Pénteken 365 olyan román állampolgárt telepítettek haza a félszigetről, akik idénymunkát végeztek, és munkaadójuk a járvány miatt ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét, vagy más okokból lehetetlenült el további ott-tartózkodásuk.

A hatóságok ismételten felszólítják a román állampolgárokat, hogy csak életbevágóan fontos ügyben utazzanak külföldre, mert minden utazás nagyon sok kockázattal jár ebben az időszakban.

13.00 – Az újabb három elhalálozás Arad megyében történt, mindhárom áldozat idősebb hatvan évesnél –  közölte szombaton a bukaresti stratégiai kommunikációs törzs (GCS). A legutóbbi, péntek déli jelentés óta 160 új esetet jegyeztek. Az új fertőzöttek 13 és 83 év közöttiek.