Eljárást indít a rendőrség a táblarongálás miatt

Székelyhon 2020. január 06., 09:34

Hivatalból vizsgálatot indított a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság a megye több településén lemázolt kétnyelvű helységnévtáblák miatt. A rendőrség rongálás miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen, akik a magyar nyelvű feliratot fekete festékkel fújták be négy Hargita megyei településen.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Mint arról beszámoltunk, ismeretlen tettesek vasárnapra virradóra fekete festékkel fújták le a magyar nyelvű feliratot három Székelyudvarhely környéki helység bejáratánál, illetve Csíkszereda bejáratánál.

{K1}

A Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság (DRDP) is bejelentette, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a tettesek felelősségre vonását kérte, kijelentve, hogy az RMDSZ a magyar közösség elleni provokációnak tartja ezeket a tetteket.

A magyar feliratok lefestése Székelyudvarhelyen és más településeken a város környékén, provokáció a magyar közösség ellen. Az RMDSZ elítéli ezt a vandalizmust. Feljelentést tettünk a rendőrségen

– írta Hegedüs Csilla a Facebookon.

Mellette Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere és Antal Lóránt, az RMDSZ udvarhelyszéki szenátora is elítélte a táblarongálást.

Bákói rendszámú autóval érkeztek az elkövetők a helyi rendőrség szerint

A Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség térfigyelő kamerák segítségével kezdte el az elkövetők beazonosítását. Mint a szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményben írják, a vizsgálatok nyomán arra jutottak, hogy

szombaton 23 óra 27 perckor egy Bákó megyei rendszámú személyautó érkezett be Székelyudvarhelyre, amelyik a város Csíkszereda felé vezető kijáratánál, a helységjelző táblánál 23 óra 34 perckor állt meg, utasai pedig megrongálták azt.

Mint tájékoztatnak, a beazonosított autó rendszámát és a felvételeket átadták a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak, hogy a hatályos büntető törvénykönyv jogszabályainak értelmében megtörténhessen a tettes(ek) felelősségre vonása.

A csíkszeredai terelőút egyik táblája is kapott a fekete festékből Fotó: Tamás Attila

Megvan a táblafestéssel gyanúsított bákói férfi

Azonosították és előállították a kétnyelvű táblák magyar feliratainak lefestésével gyanúsított férfit. A 30 éves bákói elkövetőt kevesebb mint 24 óra alatt sikerült elkapni – tájékoztat közleményben a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség megtalálta a bákó megyei férfi által használt autót, benne pedig egy fekete színű sprayfestéket. Miután a férfit szembesítették a bizonyítékokkal, beismerte, hogy ő festett le több helységnévtáblát Hargita és Maros megyében. Tettével kétéves börtönbüntetést kockáztat.

{A}