Akadályozott tevékenység: folyamatos feljelentésekkel szembesül a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesületet

Fülöp-Székely Botond 2019. november 26., 09:04

Eddig hétszer jelentették fel ismeretlenek különböző hatóságoknál a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesületet, amióta legális fakitermelésbe fogtak a szervezetük tagjainak tulajdonában lévő területen. A folyamatos ellenőrzések lényegesen hátráltatják a munkát.

Nagy lemaradást kell behozniuk a kitermelőknek a folyamatos feljelentések miatt Fotó: Erdély Bálint Előd

Csupán néhány hete, hogy hivatalosan elkezdhette az erdő kitermelését a Madarasi Hargitán – egy tizenöt hektáros, széldöntés sújtotta területen – az SZKE, máris hétszer jelentették fel őket ismeretlenek a munkájuk miatt – közölte Konrád Dezső, az egyesület elnöke. Éppen ezért

ellenőrzést tartott már a helyszínen a vízügyi hatóság, a munkaügyi igazgatóság, a környezetőrség, az erdészeti rendőrség, a brassói erdészeti felügyelőség és kétszer az állami rendőrség is.

Noha a helyszínen járt hatóságok egyszer sem találtak rendellenességeket, az állandó vizsgálatok mégis hátráltatják a kitermelő munkáját, hiszen az eljárás rengeteg bürokráciával jár – magyarázta Konrád. Rámutatott, nem elég, hogy egyre magasabban lévő részeken kell kitermelni a fát, ráadásul egyre több egyesületi tag igényel belőle, még a feljelentők is gáncsoskodnak.

{K1}

„Eddig nagyjából 310 köbméter fát sikerült kitermelnünk, ami az idénre tervezett mennyiségnek nagyjából a fele. Muszáj haladnunk, hiszen ha leesik a hó, akkor le kell állnunk a munkával.

Az elején kevesebb tagunk igényelt fát, mivel senki sem hitte, hogy tényleg megszervezzük a legális kitermelést, de most már egyre többen vannak”

– fejtette ki. Hangsúlyozta, a jelentgetők nem az egyesülettel szúrnak ki azáltal, hogy akadályokat gördítenek, hanem azokkal az emberekkel, akiknek valóban szükségük van a faanyagra a közelgő tél miatt.

{A}

„Ezek az emberek nem veszik észre, hogy szinte egy egész település lakóival aljaskodnak. Az egyesületünk nem jelentett fel eddig senkit, és nem is fog, Ez nem a mi módszerünk. Mi valamiért hoztuk létre az egyesületet, nem pedig valami vagy valaki ellen. Legyen elég a gyűlölködésből – olvasható az SZKE közösségi médiában megosztott bejegyzésében.

Folytatódó lopások

A közbirtokossági egyesület nemrég újabb öt köbméternyi fa illegális kivágásáról szerzett tudomást, amelyet a rendőrség és az erdészet közreműködésével szállítottak el a helyszínről. Éppen ezért arra kérnek mindenkit, hogy járjanak nyitott szemmel, és jelentsék náluk vagy a rendőrségen, ha valami gyanúsat tapasztalnak a Madarasi Hargitán.