Kifehéredett a Hargita

Fülöp-Székely Botond 2019. október 07., 10:30

A meteorológusok által jelzett lehűlésnek megfelelően havazás alakult ki Hargita megyében. A Madarasi Hargita és Hargitafürdő egyaránt kifehéredett, a Székelyudvarhelyt Csíkszeredával összekötő országúton közlekedők pedig óvatosságra intik a sofőröket, de Gyimesfelsőlokon is hasonlóan havas a helyzet.

Hétfő délelőtti kép a Madarasi Hargitáról Fotó: Hargita megyei hegyimentő-közszolgálat

Csíkszereda felé óvatosan a nyári gumikkal, havazik a Hargitán – hívják fel az autósok figyelmét az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó Facebook-csoportban.

Ugyancsak itt jelzik, hogy Homoródfürdőn baleset nehezíti a közlekedést, több autó összeütközését követően a helyszínre sietett a rendőri és mentős egység mellett a szentegyházi önkéntes tűzoltó alakulat is.

Az arra járók jelzései szerint különösen figyelni kell az útviszonyokra, hiszen a havas csapadék miatt csúszós az aszfalt.

Fotó: Hargita megyei hegyimentő-közszolgálat

A Madarasi Hargitán is havazott, az éjszaka folyamán 2–3 centiméteres hóréteg alakult ki – tájékoztatta lapunkat Szőcs Tibor, a szentegyházi hegyimentő csapat vezetője.

Mint mondta, jelenleg 1 Celsius-fok van ott, és délelőttre megszűnt a havazás, a lehullott csapadék pedig minden bizonnyal nem marad meg, ugyanis a hét közepétől már felmelegedést jósolnak.

Hargitafürdő felé Fotó: Facebook/Csíki Közlekedési Infó

Csúsztak az utak, beavatkoztak a karbantartók

Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője portálunknak azt mondta, esőzés és havazás is volt a Bucsin-tetőn (13B országút), a Gyilkos-tó környékén (12C országút), valamint Hargitafürdő térségében (13A országút). Az említett részeken fagypont alá csökkent a hőmérséklet, ezért a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) munkatársai saját gépjeiket bevetve összesen 12 tonna csúszásgátló anyagot szórtak le. Mostanra megszűnt a fagy, így már nincsenek gondok az utakon. Ettől függetlenül a CNAIR munkatársai továbbra is készültségben vannak.

Pănescu arra is kitért, hogy a társaság több éves szerződést kötött a hóeltakarítás érdekében, amely idén is érvényben van.

A megyei utak esetében nem jeleztek problémákat a prefektusi hivatalnak, ám a szóvivő úgy tudja, hogy Hargita Megye Tanácsa szintén megkötötte a hóeltakarításhoz szükséges szerződéseket a megfelelő szakcégekkel. Egyébként az intézmény is rendelkezik alkalmas gépekkel, így szükség esetén ők is beavatkozhatnak.

Fotó: Facebook/Csíki Közlekedési Infó

Gyimesfelsőlok Fotó: Facebook/Csíki Közlekedési Infó

{A}