Lényeges, hogy az erdélyi magyar médiának milyen válaszai vannak a jövőre

Barabás Hajnal 2019. október 04., 11:45

A székelyföldi médiát érintő kihívásokról, a legnagyobb erdélyi magyar médiacsoportról és annak napilapjáról, a Székelyhonról beszélgetett csütörtökön Szőke László, az Erdélyi Médiatér Csoport tartalomfejlesztési igazgatója a székelyudvarhelyi Príma Rádió műsorában.

Székelyudvarhelyre érkezett a Székelyhon napilap Lapozni főnyeremény! elnevezésű nyereményjátékának fődíja. Az autót az Őszi Vásáron tekinthetik meg az érdeklődők Fotó: Erdély Bálint Előd

„Az a küldetésünk, hogy válaszokat találjunk a 21. századi regionális kihívásokra a székelyföldi média területén”– fogalmazott Szőke László, az Erdélyi Médiatér Csoport tartalomfejlesztési igazgatója, aki a székelyudvarhelyi Príma Rádió meghívottjaként György-Dávid Csaba műsorvezetővel beszélgetett a Székelyhon napilap jövőjéről, a médiacsoport projektjeiről. Mint magyarázta, bár sokan abban reménykednek, hogy a nyomtatott sajtónak Székelyföldön, itt a „végeken” több éve lesz a túlélésre, mint nyugaton, ennek ellenére úgy látja,

jobb ha már most felkészülnek a jövőre.

Pluszt jelentenek a mellékletek

A műsorban elhangzott, a Székelyhon napilap esetében a mellékletekkel való bővítés is egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyekkel a lap jövőjét kívánták megalapozni. Több mint egy évvel ezelőtt ugyanis olyan kiadványokkal toldották meg a napilapot, mint az Erdélyi Gasztró, a Liget, az Erdélyi Sport, az Erdélyi Napló, a Látótér, a Hit-vallás, az Előretolt Helyőrség, valamint a Kilátó. Utóbbi melléklet Szőke László személyes „kedvence”.

Ugyan az erdélyi piacon van már egy oknyomozó műhely, az Erdélyi Átlátszó, de véleményem szerint politikailag szűkített, úgymond magyarországi belpolitikai szempontok mentén közelíti meg az erdélyi kérdéseket. Ez elfér a médiapiacon, de nem az egyedüli megközelítés. Mi a Kilátóban nem feltétlenül a jelenlegi politikai rendszerek hibáiból indulunk ki, hanem azt szeretnénk tetten érni, hogy miként lehet befolyásolni, hatni a rendszerre, hogy hasznos legyen a közösség számára. Ennek mentén dolgozunk fel, hátterezünk meg témákat, amelyek az erdélyi magyarság számára fontosak lehetnek

– fejtette ki Szőke László. Hozzátette, nem szabnak határidőt a témafeldolgozásnak, annyi időt szánnak rá, amennyi szükséges.

Példaként említette a legutóbbit, amely az erdélyi arisztokrácia helyzetét taglalta, történetüket, bírósági pereiket. Jelentős kutatómunka előzte meg a cikk megjelenését, amíg rendszerezték az adatokat, a lezárt vagyonuk visszaszolgáltatására vonatkozó bírósági ügyeket, míg összefoglalták, hogy a régi családok leszármazottai milyen feladatokat vállaltak fel a közösségért itt Erdélyben. Visszatérve a mellékletekre kiemelte, ezekkel az volt a céljuk, hogy felületet biztosítsanak arra, hogy egy-egy témát jobban ki lehessen dolgozni, jobban el lehessen mélyülni bennük.

Új projekt indul

A médiacsoport következő tervei kapcsán Szőke László beszámolt a rádióban e hónapban induló projektjükről is. Mint mondta,

a Kárpát-medencei magyar médiát kiszolgáló felületet hoznak létre, amely egyfajta sajtóadatbankként fog működni.

„Lényege, hogy bármelyik helyi magyar médium, legyen az tévé, rádió, újság vagy internetes portál, ha szüksége van magyar vonatkozású jogtiszta tartalomra, ezen a felületen hozzá tudni férni, ha cserébe saját tartalmait beadja a közösbe. Ez az adatbank kiterjeszthető a világon működő összes magyar nyelvű médiumra” – osztotta meg jövőbeli elképzeléseiket.

„Keressük azokat az informatikai megoldásokat, digitalizációs modelleket, amelyekkel ezt a hatalmas, rólunk, magyarokról szóló értéket hatékonyabban, nagyobb körben tudjuk megosztani az olvasókkal” – magyarázta.

A Székelyhon napilapról

A Székelyhon napilap új termék, új olvasók szerzésére indult a lap nyereményjátéka. A fél évre vagy egy évre előfizetők között december 13-án kisorsolnak egy vadiúj Toyota Corolla személygépkocsit közel 80 ezer lej értékben, egy fűnyíró traktort 13 ezer lej értékben, valamint egy kétszemélyes szovátai wellnesshétvégét 2300 lej értékben. A Székelyhon napilap kiadója azt fogalmazta meg, hogy megkísérli felszámolni a székely székek közötti kimondott vagy kimondatlan szembenállást, emellett pedig kitekintést nyújt az egész régióra.

Ha hosszú távon, évtizedekben gondolkodunk, akkor a túlélést csak az biztosítja, ha ez a régió egységesen kezd el működni, függetlenül attól, hogy miként rétegződik

– jegyezte meg Szőke László. Hozzátette, ebből a szempontból fontos volt, hogy a helyi hírlapok átalakultak Székelyhonná.

„A nyereményjátékunk lényege, hogy olyanokat is rávegyünk az előfizetésre, akik nem tudtak a lapról vagy idegenkedtek tőle. Arra kérjük őket, hogy kíséreljék meg követni a tartalmát, és utána jogosan fogalmazhatnak meg építő jellegű kritikákat a lappal, tevékenységünkkel kapcsolatban” – mondta. Az olvasók véleményét ugyanis mindig igyekeznek szem előtt tartani,

éppen azért bővült négy oldallal a Székelyhon napilap, hogy az olvasók igényének eleget téve még több helyi tartalommal tölthessék meg.

Székelyudvarhelyre érkezett a Székelyhon napilap Lapozni főnyeremény! elnevezésű nyereményjátékának fődíja, a 2019-es, metálszürke Toyota Corolla. A nyereményre felkínált autót most az Őszi vásáron tekinthetik meg az érdeklődők.