Három nemes célra gyűjtenek a belvárosból kitiltott kerékpáros felvonuláson

Simon Virág 2019. szeptember 24., 15:53

Nem a megszokott időpontban és helyszínen tartják majd, de a szervezők töretlen lelkesedéssel készülnek a marosvásárhelyi kerékpáros felvonulásra, a Critical Massra. Idén három tervre gyűjtenek adományokat.

Idén nem a központban emelik magasba kerékpárjaikat a felvonulásra érkezők. Archív Fotó: Haáz Vince

Lejárt már a Mobilitás hete, és az autómentes napnak is búcsút intettünk, de Marosvásárhelyen csak szeptember 28-án, szombaton szervezik meg a kerékpáros felvonulást, a hagyományos őszi Critical Masst. Idén három jó célra gyűjtenek adományokat, részben a benevezési díjakból, de fogadnak pénzadományokat is. Mindhárom pályázatra 5000 lejt szeretnének összegyűjteni.

  • A Little People Alapítvány Marosvásárhelyen a kórházban fekvő rákos gyermekekkel foglalkozik. Terápiás foglalkozásokat szerveznek a beutalt gyerekeknek, kézműves foglalkozások, mesélések, kreatív játékok által próbálják felvidítani őket, elterelni figyelmüket a betegségről. Az alapítványnak van egy robotja is, amely segítségével az egyik beteg gyermek élőben követheti a tanórákat, így nem marad le az iskolai feladatokról. Mint Barabási Tünde, az alapítvány tagja elmondta, 2015-től járnak be rendszeresen a hemato-onkológiára és szervezik meg a Nem félek elnevezésű terápiás foglalkozásokat.
  • A másik terv, amit a Buckner Alapítvány nyújtott be, arról szól, hogy az árvaházban élő és délutáni foglalkozásokon résztvevő gyermeknek színesebbé, érdekesebbé tegyék a tanulást. Lego-robotokat és laptopokat szeretnének vásárolni, hogy felkeltsék a gyerekek figyelmét az informatika iránt, és  arra ösztönözzék őket, hogy tanuljanak, fejlődjenek.
  • A harmadik tervet az Amper Egyesület állította össze, és a marosvásárhelyi levegő minőségének követéséről szól. Adrian Mureșan ötletgazda elmondta, olyan mozgatható levegőszűrőket szeretnének készíttetni, amelyek pontosan kimutatják, hogy a város legforgalmasabb utcáin milyen a levegő minősége. Véleménye szerint a lakók nem bíznak meg az állami hivatalok méréseiben, és pontosan tudni szeretnék, hogy milyen a levegő, amelyet naponta belélegeznek. Mureșan szerint a városban lévő tömérdek mennyiségű autó által kibocsátott gáz sokkal veszélyesebb az egészségünkre, mint a vegyipari kombinát. Ezt szeretné pontos mérésekkel is bizonyítani.

Az őszi kerékpáros felvonulás szombaton 9.30 órakor kezdődik a Sportcsarnok előtt. A menet 10 órakor indul a Cuza Vodă utcán keresztül a Maros Plázáig, majd az 1918. December 1. út – Pandúrok sétány – Predeal utca – Dózsa György utca – Rózsák tere – Kossuth utca – Arany János utca útvonalon át tekernek vissza a Ligetbe.

{A}

A 3–14 éveseknek szervezett Kreaktivitás a forgalomban című vetélkedő 11–13 óra között lesz. A Junior Critical Mass, gyermek kerékpáros felvonulás a helyszínváltoztatás miatt elmarad. Mint ismert, korábban Marosvásárhely központjában szervezték meg ezt a rendezvényt és ott a gyerekek körbetekerhették, biztonságban a központi parkot. Idén azonban Dorin Florea polgármester kitiltotta a kerékpárosokat a belvárosból.

{K1}