Vigyázat, medve! – telefonon riasztották a csíkpálfalviakat a településre visszajáró nagyvad miatt

Barabás Hajnal 2019. július 19., 10:12

Kétszer is riasztotta a csendőröket egy csíkpálfalvi férfi péntekre virradóan, miután a háza közelében újra felbukkant az utóbbi napokban a településen garázdálkodó medve. Mire a hatóságiak a helyszínre érkeztek, a nagyvad továbbállt. Közben a Ro-Alert rendszeren is figyelmeztették a falu lakóit.

A Ro-Alert rendszeren kapott reggeli üzenet

Péntekre virradóan, 5 óra után futott be a medve miatt egy hívás az egyik csíkpálfalvi portáról a 112-es egységes segélykérő számra – közölte érdeklődésünkre Suciu Gheorghe, a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség szóvivője. A telefonáló férfi közölte a csendőrséggel, hogy a háza közelében portyázik egy medve,

megölte a tyúkjait, a szomszédjánál néhány bárányt, majd ezt követően egy faluszéli kukoricásba vonult vissza.

Fotó: Szász Zsolt

A segélyhívásra válaszolva egy járőrcsapat vonult ki a helyszínre, de a medvét már nem találták ott. Fél hétig maradtak a településen, majd folytatták a járőrözést. Mintegy harminc perccel később, 7 órakor ugyanaz a helybéli újra riasztani kényszerült a hatóságokat, miután ismét felbukkant a vadállat a közelben. Ezért újabb csapat csendőr érkezett a helyszínre, de ezúttal sem találták a medvét a környéken, azonban a biztonság kedvéért a településen maradtak járőrözni.

{A}

Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogyha medvét látnak, mindig hívják a 112-t, ne próbálják meg saját maguk elüldözni a vadállatot

– közölte a szóvivő. A katasztrófavédelmi felügyelőség a segélyhívás után a Ro-Alert mobiltelefonos riasztórendszeren keresztül figyelmeztette a csíkpálfalviakat a veszélyre.

Feltehetően az a medve garázdálkodott most is Csíkpálfalván, amely az utóbbi napokban több portára is betört, libákat, nyulakat ölt, méhkaptárakat zúzott össze.

{K1}

{K2}