Kétmillió eurós fejlesztés a gyergyószentmiklósi járóbeteg-rendelőben

Gergely Imre 2019. július 11., 11:20

Beépítik a tetőteret, bővítve a gyógyításra használható helyiségek számát, kicserélik a nyílászárókat, de talán ennél is fontosabb, hogy nagy értékű és korszerű gépekkel, felszereltséggel gazdagodik a gyergyószentmiklósi kórház.

Jövő tavaszra fejeződhet be a járóbeteg-rendelő fejlesztése Fotó: Gergely Imre

A beruházás érdekében a gyergyószentmiklósi városháza eredményesen pályázott a gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, kedden írta alá a támogatási szerződést az ügynökség vezetője, Simion Crețu vezérigazgató és Nagy Zoltán polgármester. Az összeg túlnyomó részét (több mint 75 százalékát) fordíthatják eszközvásárlásra. Ezek közül

a legnagyobb értékű a saját komputertomográf lesz, amely a járóbeteg-rendelőben működik majd.

Emellett teljesen kicserélik az intézmény imagisztikai berendezéseit, a 8–10 éves gépek helyét újak és jóval modernebbek veszik át. Ennek megfelelően három röntgenkészülék, illetve új mammográf érkezik, amely a mellvizsgálatra jelentkező nőknek jelent majd könnyebbséget, az ortopédia csontsűrűségmérőt kap, és a hét működő orvosi kabinet számára egy-egy új echográfot is beszereznek, mindegyiket az adott szakterület igényeinek megfelelően – sorolta Ferenczy István kórházmenedzser a témában tartott sajtótájékoztatón.

A járóbeteg-rendelő várható bővítésének lényeges eleme, hogy 587 négyzetméteres felületen beépítik a jelenleg kihasználható tetőteret, ahová a laboratórium költözik. Ehhez ki kell alakítani itt a megfelelő helyiségeket, és beszerelni a szükséges fűtés-, ivóvíz-, villany- és csatornahálózatot. Az új komputertomográf szempontjából nagy előny, hogy évekkel ezelőtt egy magáncég működtetett itt egy ilyen gépet, és ehhez akkor elvégezték a szükséges sugárvédelmi célú átalakításokat az illető helyiségben. Így erre most nincs szükség.

Archív Fotó: Gergely Imre

Beköltözik a ditrói kórház

A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a gyergyószentmiklósi kórház alegységeként működő ditrói részleget, a krónikus betegek osztályát átköltöztetik az átalakuló épületbe. Amint Ferenczy István elmondta, ez egy évek óta tervezett és elkerülhetetlen lépés, ugyanis a jelenlegi állapot nem fenntartható.

Ditróban tíz ággyal működik a részleg, és több az ehhez szükséges személyzet létszáma, mint a betegeké, egy helyszínen sokkal gazdaságosabb lesz a tevékenység

– mondta Ferenczy. Fontos szempont, hogy a beruházás kivitelezését úgy tervezik, hogy várhatóan ebből semmit ne érezzenek a gyergyószentmiklósi járóbeteg-rendelő páciensei, esetleg egy-egy napra kell szüneteltetni valamelyik rendelőben a betegek fogadását.

Szerencséjük volt a késlekedéssel

Nagy Zoltán polgármester leszögezte, ennek a beruházásnak az értékeit már az aktualizált, mai piaci árakhoz igazított számítások szerint határozták meg. Azaz nem áll fenn az a helyzet, mint a tömbházfelújítások esetén, hogy az alacsony árak miatt nem jelentkeznek kivitelezők.

Ferenczy István hozzátette, nagy szerencséjük, hogy a pályázat előkészítése sokkal hosszabb időt vett fel, mint gondolták, ugyanis a sok kért kiegészítés miatt csak most történhetett meg a szerződéskötés, és most már lehetséges volt az árak aktualizálása, nem úgy, mint a korábban megkötött szerződések esetében, ahol ezt nem engedi a kormány. Hamarosan kiírják a közbeszerzést a tervezésre, amire két hónap a határidő, majd a kivitelezés érdekében lesz versenytárgyalás. Ezt követően hat hónapot szánnak az építkezésre, és ezalatt kell majd beszerezni, illetve üzembe helyezni az új gépeket is. Ha minden rendben halad, jövő tavaszra le is zárul a fejlesztés – hangzott el.

{A}