A csíksomlyói kegyszobor is ott lesz a pápai mise helyszínén

Barabás Hajnal , Tamás Attila 2019. május 28., 19:03

Különleges ajándékkal, kegyhelyeknek adományozandó aranyrózsával érkezik Ferenc pápa Csíksomlyóra. Mint megtudtuk, az ajándékot az általa pontifikált szentmise végén adja át, ezért a csíksomlyói kegyszobrot a mise helyszínére, a csíksomlyói nyeregbe szállítják.

A csíksomlyói kegyszobor. A pápai szentmise helyszínére szállítják Fotó: Veres Nándor

A pápai mise végén adja át az ajándékot Ferenc pápa a kegyhelynek, ezért értelemszerűen a szentmise helyszínére szállítják a csíksomlyói kegyszobrot – tudtuk meg Bodó Mártától, a pápalátogatás sajtófelelősétől.

Mint a Székelyhon kérdésére megerősítette,

a kegyszobor valóban ott lesz a pápai szentmise helyszínén, hiszen a pápa itt adja át az ajándékul szánt arany rózsát.

Bodó Márta elmondta, ebben semmi rendkívüli nincs, hiszen más kegyhelyeken is hasonló a gyakorlat, hiszen a kegyszobrokat a pápához viszik, aki mindig az általa celebrált szentmise végén adja át az ajándékát. Hozzátette:

több kegyhelyen is gyakorlat, hogy a kegyszoborral, vagy annak kicsinyített másával tartanak körmeneteket bizonyos ünnepi alkalmakkor.

{A}

Mint arról beszámoltunk, az arany rózsát különböző Mária-kegyhelyeknek ajándékozzák, ezt hozza el Ferenc pápa Csíksomlyóra, Mária-tisztelete jeléül. A Kárpát-medencében egy ilyen rózsát sem őriznek.

{K1}