Székelyföld előtt olyan perspektívák nyíltak meg, amelyekre 20-30 éve aligha számított bárki is

Iszlai Katalin 2019. május 23., 17:59

A régióban megvalósuló fejlesztésekről, a támogatásokról, a gazdaságfejlesztési lehetőségekről, illetve az innovációs programokról kaptak tájékoztatást a vállalkozók a Csík-Expo kísérőrendezvényeként megszervezett Csíkszeredai Üzleti Fórum és B2B találkozó című szakmai eseményén.

Fotó: Gábos Albin

A 29. Csík-Expó megnyitója után fél órával, kísérőrendezvényét, a Csíkszeredai Üzleti Fórumot és B2B találkozót is megnyitották a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

{K1}

A szakmai esemény moderátora, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Székelyudvarhelyi Irodájának vezetője, Orosz-Pál Levente kiemelte: az elmúlt évek üzleti fórumain arról értekeztek, hogy reményeik szerint a Csík-Expó és a konferencia a térség egyik gazdasági mozgatórugójává válik.

Ez a célkitűzés mára valósággá vált, hiszen az elmúlt három évben a magyarországi vállalkozók a két eseménynek köszönhetően összesen 580 ezer euró nagyságrendű üzleti forgalmat valósítottak meg.

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. székelyudvarhelyi regionális képviselete, a Csíki Vállalkozók Egyesülete, valamint az Expo-Har kft. által szervezett szakmai rendezvényen elsőként Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, beszédében pedig kiemelte:

Székelyföld előtt mára olyan perspektívák nyíltak meg, amelyekre ezelőtt 20-30 évvel aligha számított bárki is.

{A}

„Egyrészt még mindig Romániában élünk, ezért részesülhetünk azokból a lehetőségekből, amelyek az országban élőknek és az itt működő cégeknek járnak, de ugyanakkor Magyarországhoz is tartozunk, ezt az elmúlt 100 év nem tudta elvenni tőlünk.

A felelős magyar kormánynak és Magyarország erős gazdasági fejlődésének köszönhetően egy olyan másik többletdimenzió is a rendelkezésünkre áll, amely sem egy magyarországi, sem egy román cégnek nem áll rendelkezésére.

Arra biztatok mindenkit, hogy ezt a kettős dimenziót a lehető legjobban használja ki a közösség érdekében, és törekedjen, hogy abból, ami a magyar kormány által nyújtott támogatások nyomán anyagi többletbevételt hoz, annak egy részét mindig a közösségre, egyházra, rendezvényre fordítsa vissza. Ha ez így kerek, az a jövőkép, amely ma egyre világosabb és egyre kedvezőbb, valóban jobb jövővé tud nemesülni” – hangsúlyozta a polgármester.

A továbbiakban Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője mondott köszöntőbeszédet. A főkonzul a gazdaságfejlesztési program székelyföldi kiterjesztéséről beszélt, amelynek kapcsán kiemelte, hogy

a Pro Economica Alapítványnak Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is működik irodája,

ahol segítséget kérhetnek az érdeklődők a pályázati lehetőségekkel kapcsolatosan.

Fotó: Gábos Albin

Ezt követően Márk-Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének (CSVE) elnöke, Skapinyecz Péter, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. vezetője, illetve Kovács-Szécsi Attila, az Expo-Har Kft. illetékese köszöntötték röviden a jelenlévőket.

A köszöntők után Besenyei Sarolta, az Európai Bizottság szakértője, a Romániai Okos Város és Mobilitás Egyesület alelnöke, Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, Kállai Emánuel, a SalesOrigo online marketing szakértője, illetve Bartis Botond, a Goodwill Consulting Kft. országos értékesítési igazgatója tartott előadást.

Szó esett többek között az elmúlt időszakban megvalósult magyarországi támogatásokról, a jövőbeni támogatásokról, a helyi vállalkozók számára körvonalazódó gazdasági fejlesztési lehetőségekről, Startup és innovációs programokról, illetve

az érdeklődők betekintést nyerhettek a cégek digitális fejlődési lehetőségeibe is.

Az előadások után a helyi vállalkozók megbeszéléseket folytathattak a magyarországi cégek vezetőivel, akik számos üzletágban képviseltették magukat, mint például az élelmiszeripar, világítástechnika, mezőgazdaság, nyomdatechnika és így tovább.