Ködös a negyeddöntő sorsolásának időpontja

Józsa Csongor 2018. november 08., 08:30

Tudjuk, kikkel nézhet farkasszemet az FK Csíkszereda a labdarúgó Román Kupa negyeddöntőjében. Ismerjük az időpontot is, hogy mikor lesznek a mérkőzések. Azt is tudjuk, hogy a székelyföldi gárda újból házigazda lehet. Azt viszont nem, hogy mikor sorsolnak.

Ha a következő körben is hazai pályán akar játszani, minden bizonnyal ismét világítóberendezést kell felszereltetnie az FK Csíkszeredának Fotó: Gecse Noémi

Az utóbbi időszakban focilázban égett Székelyföld. Még ahhoz is eljutott a hír, aki nem sportrajongó: az FK Csíkszereda drámai ütközetben, hosszabbítás és tizenegyesrúgások után búcsúztatta sokkal jobban rangsorolt, szebb napokat is megélt ellenfelét, a Bukaresti Dinamót.

A 3. Ligában szereplő együttes szimpatizánsai, szurkolói már a továbbjutáskor azt a kérdést tették fel, hogy mit érdemes tudniuk a folytatásról. Ennek néztünk utána.

{A}

A Román Kupa negyeddöntőjébe jutott nyolc klub közül csupán az FK Csíkszereda nem élvonalbeli. A Hargita megyei együttes mellett a Dunărea Călărași, a Nagyszebeni Hermannstadt, a CSU Craiova, a Konstancai Viitorul, a Sepsi OSK, az Astra Giurgiu és a Kolozsvári CFR vár ellenfélre. Mind a hét alakulat az 1. Ligában játszik.

A mezőny ismeretében az már biztos, hogy a csíkszeredaiak a következő körben is hazai környezetben játszhatnak. A Román Kupa versenykiírása szerint ebben a szakaszban is egyetlen mérkőzésen dől el a továbbjutó kiléte. Az elődöntőben oda-visszavágót rendeznek, míg a finálét semleges környezetben bonyolítják le.

A negyeddöntő sorsolásánál nem lesz kiemelt együttes, az urnába bekerül a nyolc gárda neve. A párosításoknál a tavalyi idényt alapul véve a gyengébben rangsorolt együttes a házigazda. Így már biztos, hogy az FK Csíkszereda újból saját közönsége előtt rendezheti meg a találkozót.

Nem tudni, mikor sorsolnak

Próbáltuk kideríteni, mikor ejtik meg a sorshúzást, mivel azonban a szakszövetség honlapján (frf.ro) ezzel kapcsolatosan semmiféle információt nem találtunk, e-mailt írtunk a sajtóosztálynak. A válasz pár perc alatt megérkezett, ebben pedig az állt, hogy még nincs pontos időpont, majd amikor meglesz, közzéteszik a szövetség honlapján.

Biztos, hogy ismét élvonalbeli együttessel kell farkaszemet nézzenek a csíkiak Fotó: Gecse Noémi

A tavalyi kupakiíráskor a sorozat ezen körében a sorsolást január 11-én tartották, így valószínűleg ezúttal is az új naptári évben lesz. Azt viszont legalább tudjuk, hogy a találkozókat 2019. február 25.–március 3. között rendezik meg.

Megreformálnák, előre követhető menetrendet készítenének

A szakszövetség megújítaná a Román Kupa kiírását. Ennek alapján eltűnne a körök közötti sorshúzás, a tenisztornákhoz hasonlóan már az elején elkészítenék a főtáblát, így követhető volna, ki a soros ellenfél.

Persze lennének kiemeltek, az utolsó öt év eredményeit alapul véve kerülnének fel azon csapatok a listára. A kisebb együttesek azzal, hogy kiütnek egy jobban rangsorolt gárdát, nyernek, hiszen ők menetelhetnek tovább azon az ágon.

A Román Kupa-győztes – amennyiben nem a bajnokság nyertese – indulási jogot szerez az Európa Ligában.