Egyéb sportok
Imperial Wet
Jégkorong
Kosárlabda
Kézilabda
Labdarúgás
Székely válogatott
Teremlabdarúgás
Téli sportok

Sporttörténelmi sikeréről beszélt Vakaria Edit

Gergely Imre 2018. január 30., 12:01 utolsó módosítás: 2018. január 30., 12:24

Remek gyergyói eredmények születtek a hétvégén lezajlott téli triatlon-világbajnokságon. Mint azt már közöltük, Vakaria Edit az U23-as korosztályban bronzérmet szerzett. Élményeiről számolt be a szárhegyi sportoló.

Vakaria Edit veszi át a díjat. Élete első ilyen megmérettetésén vett részt Fotó: Facebook/Cheile Grădiștei Wintertriathlon World Championships 20

Románia rendezte a 2018-as téli triatlon-világbajnokságot. A Cheile Grădiştei sportbázison lezajlott hétvégi viadalon a felnőtt versenyzőkre 8 km terepfutás, 14 km terepkerékpározás és 12 km sífutás várt. Vakaria Edit életében először állt rajthoz ebben a sportágban. Az elit kategóriában a 8. helyezést érte el, ami az U23-as korosztályban a harmadik helyet jelentette számára.

A Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub színeiben sífutóként többszörös bajnok, jelenleg biatlonversenyző Vakaria Editet pár hónappal ezelőtt kereste meg Koncz Alex edző (aki egyébként a szintén sokszoros bajnok gyergyószentmiklósi sífutó, György Mónika férje), felajánlva, hogy ha vállalja a kihívást, segít felkészülni a téli triatlon-világbajnokságra.

HIRDETÉS

Nem volt titok, ez egy sokkal keményebb, megterhelőbb feladat, mint a biatlon.

Már csak abból a szempontból is, hogy a biatlonversenyek 30–40 percet tartanak, itt pedig több mint két órán át kell bírni erővel.

Edit elfogadta a kihívást.

Nyáron már megtörtént az alapozás, hiszen a biatlonidényre készült. Ehhez jött hozzá a hét héten át tartó speciális felkészülési időszak. Nem csak az erőnléten kellett javítani, hanem meg is kellett tanulni a téli kerékpározás és futás technikáját, hiszen lágy hóban futni vagy biciklizni teljesen más és többszörösen megerőltető, mint ugyanezt aszfalton teljesíteni – mesélte a fiatal sportoló.

Ha nincs a görcs, ezüst is lehetett volna

A futással kezdődött a verseny szombaton. Nehezen lehetett tartani a lépést a nagyon erős nemzetközi mezőnnyel. A kerékpáros táv következett, melynek felénél a második helyen állt Edit.

Azonban egy emelkedőnél görcs fogta el az egyik lábát, le kellett szállnia a nyeregből, és úgy tűnt, nem is tudja folytatni.

Hegyimentők siettek a segítségére, érzéstelenítették a görcsbe rándult lábat annyira, hogy fel tudjon állni a versenyző. Nem adta fel. Visszaült a biciklire és elindult a többiek után, hiszen az ötperces ápolás alatt visszább esett a rangsorban.

Két orosz versenyző előzte meg a szárhegyi lányt (jobbról) Fotó: Facebook/Federația Română de Triatlon

Jött a sífutás, ami ugyan a legkönnyebb kellett volna legyen, hiszen ez a sportág nem új számára, de az összegyűlt fáradtság miatt a legnehezebbnek bizonyult. Végül a harmadik helyre sikerült magát visszaverekednie.

Csodálatos volt dobogón állni

„Nagyon fáradt voltam, de csodálatos érzés volt a dobogón állni. Hogy ezt elérhettem, abban sokat segített, hogy eljött a versenyre az egész családom. Tizenhárom fős szurkolótáborom volt.

Nekik köszönhetem, mert nem csak a verseny alatt, de a felkészülés során is mellettem álltak, hittek bennem, végig biztattak.

Az ünnepek alatt is kemény edzések voltak, segítettek abban, hogy karácsonykor is teljesíteni tudjam a feladatot. És persze köszönöm ezt az edzőnek, Koncz Alexnek is” – fogalmazott Vakaria Edit.

Az Európa-bajnokság következik

Az új sportágban elért siker nem jelenti azt, hogy a biatlont feladja, és ezután téli triatlonban folytatja sportolói pályafutását. Mivel a két sportág versenyei nem esnek egybe, mindkét színtéren helyt tud állni. A következő téli triatlonverseny pár hét múlva esedékes, az Olaszországban megrendezendő Európa-bajnokságon fog rajthoz állni – mondta el lapunknak Vakaria Edit. Hozzátette,

tervezi, hogy a nyári triatlont is komolyan veszi ezentúl.

Egyébként Vakaria Edit immár országos bajnok is téli triatlonban, hiszen a világbajnokság országos bajnokságot is jelentett a romániai sportolóknak. A női mezőnyben pedig ő volt a legjobb.

A világbajnokság eredményei

A romániai csapat legjobb eredményeit székelyföldi sportolók érték el: Vakaria Edit bronzérmes lett az U23-as korosztályban, a csíkszeredai Tămîrjan Róbert pedig megnyerte a paratriatlon vébét a PTS 4-es kategóriában. A gyergyószentmiklósi Kémenes Anna is teljesítette a kihívást, ő ötödik helyezett lett korosztályában.

Az egyéni versenyszámokban Kémenes Anna 5. lett az U18-as korosztályban, míg a Laczkó Vivien, Nicolae Hâncu, Kémenes Anna, Leonard Hâncu összeállítású junior vegyesváltó másodikként ért célba. A veterán sportolók mezőnyében a gyergyóremetei származású Laczkó Edit másodikként végzett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS