Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda
HIRDETÉS

Sok a bizonytalanság a kézilabdázók döntő tornája körül

Horváth Bálint Ottó 2020. május 25., 15:57 utolsó módosítás: 2020. május 25., 16:15

A Román Kézilabda-szövetség múlt heti döntése értelmében a nyár folyamán a pályán dől majd el, hogy mely csapatok jutnak fel az élvonalbeli bajnokságokba. A női Virágok Ligájában három hely is kiadó, ezek egyikének megszerzésére a Marosvásárhelyi VSK is esélyes, de kérdés, hogy feljutás esetén vállalja-e az indulást a legjobbak között.

Sok a bizonytalanság a kézilabdázók döntő tornája körül
galéria
Nagy esélye lenne a feljutásra a marosvásárhelyi csapatnak. Archív Fotó: Haáz Vince

A határozat szerint a másodosztályú bajnokság négy csoportjában az első és a második helyezettek jogosultak arra, hogy részt vegyenek a feljutásról döntő tornán. A szezon márciusi felfüggesztésekor a Marosvásárhelyi VSK a második helyen állt az alapszakaszban, az A osztály D csoportjában tizenhét mérkőzésen 41 pontot (13 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség) gyűjtött, és csak két ponttal volt lemaradva a csoportelső Kisjenői Crișul mögött. E két csapat mellett a Galaci CSM és a HCF Piatra Neamț (A csoport), a Konstancai Neptun és a Bukaresti Știința (B csoport), illetve a Dacia Mioveni és az Activ Prahova Ploiești (C csoport) vehet részt a döntő tornán, amelyen

az első három együttes harcolhatja ki a feljutást az élvonalba.

Mivel a Virágok Ligája hátralevő küzdelmeinek befagyasztása után eldőlt, hogy nem lesz kieső, 14-ről 16 csapatra növelték az indulók számát az élvonalbeli bajnokság következő szezonjára. A női mezőnyben az idény félbeszakításakor csak 13 csapattal zajlott a pontvadászat, ugyanis a doppingbotrányba keveredett Brassói Coronát az év elején kizárták, így a harmadik feljutó ennek a klubnak a helyét veszi majd át.

A nyolc csapatot felvonultató döntő torna időpontja és lebonyolítási rendszere továbbra is kérdéses, az viszont biztos, hogy ezt legkevesebb 30 nappal azután rendezhetik meg, hogy a hatóságok engedélyezik a klubok számára a teremben zajló edzéseket.

A feljutásért zajló küzdelemben érdekelt Marosvásárhelyi VSK egyik edzője, Claudiu Evi megkeresésünkre elmondta, sok a bizonytalanság a torna megszervezése körül, és a megmérettetés sokáig elhúzódhat, de semmiképpen nem haladhatja meg az augusztus második felében lejáró határidőt, amikor el kellene kezdődnie a következő szezonnak. Meglátása szerint a jelenlegi helyzetben egyik klub sem tudja, milyen költségvetésre számíthat a folytatásban, továbbá még a torna megrendezése sem biztos, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy mégsem lesz lehetőség a pályán eldönteni a feljutók kilétét, ez esetben pedig a szövetségnek kell meghatároznia, mely klubok lesznek a feljutók.

Fotó: Haáz Vince

Mivel három csapat jutna fel, nagy esélyünk lenne, de nem tudjuk felmérni az ellenfelek erősségeit, mert hosszú volt a kényszerszünet.

Ez idő alatt senki nem játszott, a kézilabdázók csak egyénileg készültek, és lényegében mindenkinek a nulláról kell kezdenie a felkészülést. Jelenleg nem tehetünk mást, mint várunk a következő döntésig” – nyilatkozta a szakvezető. Hozzátette, a marosvásárhelyi csapat keretében a játékosok mind egészségesek, mindannyian egyéni edzéseket végeznek, és várják, hogy újrakezdhessék a közös felkészülést.

Arra a kérdésre, hogy feljutás esetén vállalnák-e az indulást az élvonalban, Claudiu Evi közölte,

jelen pillanatban anyagi helyzetük miatt erre nem volna lehetőségük, de sok minden függ a klubnál történő költségvetés-kiigazítástól.

Mint mondta, a városi önkormányzatok leginkább a járvány elleni küzdelemre fordítanak nagyobb összeget, és nem tudja, mennyire lesznek elszántak, hogy a következő időszakban a sportklubokat támogassák, de ugyanez lesz a helyzet a szponzorokkal is, amelyek közül sokan felfüggesztették a tevékenységüket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat