Egyéb sportok
Imperial Wet
Jégkorong
Kosárlabda
Kézilabda
Labdarúgás
Székely válogatott
Teremlabdarúgás
Téli sportok

Pénzbírság a két székelyföldi hokicsapatnak

Dobos László 2019. június 17., 11:34 utolsó módosítás: 2019. június 17., 11:43
HIRDETÉS

Három szezon végi ügyben hozott ítéletet a napokban a Magyar Jégkorong-szövetség (MJSZ) fegyelmi bizottsága. Ennek értelmében a Csíkszeredai Sportklub 1000, a Gyergyói HK pedig 3000 eurós pénzbírságot kell kifizessen.

Bírálták a játékvezetők tevékenységét, büntetést kaptak. Korábbi felvétel Fotó: Gábos Albin

A csíkiakat Radim Valchar kijelentései miatt büntették. A jégkorongblog.hu portál szerint a Erste Liga-döntős gárda aranysisakos csatára a közösségi oldalon minősítette elfogadhatatlan hangnemben a játékvezetést.

A versenyszabályzat és az MJSZ sportfegyelmi szabályzata szerint a mérkőzést követő 24 órán belül az edzők, játékosok, hivatalos személyek nyilatkozataikban a játékvezetők tevékenységét nem bírálhatják.

HIRDETÉS

Ezen rendelkezés megszegése fegyelmi eljárás indítását vonja maga után.

„A Fegyelmi Bizottság megállapítja, hogy a Sport Club Csíkszereda játékosa a mérkőzés végét követő 24 órán belül a játékvezetést bíráló nyilatkozatot tett közzé. Ezzel fegyelmi vétséget követett el. A Sportfegyelmi Szabályzat 3. § (1) bekezdésének a) pontjában foglaltak szerint fegyelmi vétséget követ el, aki az MJSZ szabályzataiban, a Küldöttgyűlés és az Elnökség az MJSZ Alapszabályának megfelelő döntéseiben előírtakat megszegi. A Fegyelmi Bizottság megállapítja a Sport Club Csíkszereda felelősségét.

Fotó: Gábos Albin

A sportszervezetek és a sportszakemberek felelősek az irányításuk alá tartozó csapat fegyelmezett viselkedéséért. A verseny, illetve játékszabályok betartásáért, a sportszerű viselkedésért saját magatartásukra nézve a versenyzők, az edzők, illetve a mérkőzés hivatalos személyei természetszerűen egyénileg is felelnek.

A Fegyelmi Bizottság kiemelt figyelmet fordít a hivatalos személyek védelmére, így az őket ért inzultusok és tevékenységük megkérdőjelezése az Erste Liga résztvevői részéről nem megengedhető. Az ilyen és ehhez hasonló magatartásokat a Fegyelmi Bizottság kiemelten vizsgálja és visszatartó erejű szankcióval bünteti.” Az FB pénzbüntetést szabott ki, amelynek mértéke 1000 euró (330 000 forint).

A határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezést lehet előterjeszteni az MJSZ Fegyelmi Bizottságához. A fellebbezésnek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

Két bírság a Gyergyónak

A Gyergyói HK-nak mindkét fegyelmi ügye a Debreceni EAC elleni Erste Liga-negyeddöntő során történt. „A Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesületének elnökségi tagja a Sportfegyelmi Szabályzat 3. § (1) bekezdése b) pontja alapján fegyelmi eljárást kezdeményezett a Magyar Jégkorong Szövetség Fegyelmi Bizottságánál a mérkőzésen történt, eseménynaplóban rögzített fegyelmi vétség miatt.

A Fegyelmi Bizottság által megküldött eljárás értesítőre az eljárás alapjául szolgáló eseményekkel kapcsolatban a klub hivatalos képviselője érdemben nem reagált. Az ellenfél játékosának (DEAC #19) magatartását kifogásolta, és a játékvezetői ténykedést bírálta.

Fotó: Beliczay László

A mérkőzés felvételén látható, hogy a GYHK 2-es számú játékosa egy játékmegszakítás alkalmával botjának végével megüti a DEAC 19-es számú játékosát. Ezt követően a GYHK kispadjáról a csapat ott tartózkodó (meg nem nevezett) hivatalos személye magához inti a DEAC 19-es számú játékosát. Majd őt megragadva ráncigálni kezdi. A Fegyelmi Bizottság megállapítja a Gyergyói HK felelősségét”. Ezért a Gyergyói HK-t 1000 euróra bírságolták.

A határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezést lehet előterjeszteni az MJSZ Fegyelmi Bizottságához. A fellebbezésnek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

A Fegyelmi Bizottság harmadik határozata szintén a Gyergyói HK-hoz kapcsolódik.

„A Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesületének elnöke a Sportfegyelmi Szabályzat 3. § (1) bekezdése d) pontja alapján fegyelmi eljárást kezdeményezett a Magyar Jégkorong Szövetség Fegyelmi Bizottságánál a 2019. március 8. napján lejátszott Erste Liga 288. sorszámú Gyergyói HK–DEAC mérkőzés szünetében történt fegyelmi vétség miatt.

A Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesületének elnöke a Fegyelmi Bizottság részére megküldte a mérkőzés játékvezetőjének és a mérkőzés ellenőrének riportját, miszerint a mérkőzés második harmadát követően a hazai klub hivatalos személye László Zoltán benyitott a játékvezetői öltözőbe, és ott a játékvezetőket fenyegette.

Fotó: Keresztes Média • Forrás: Facebook/Gyergyói Hoki Klub

A klub hivatalos képviselőjének álláspontja szerint

a mérkőzésen feszült hangulat uralkodott, és a játékvezetők folyamatos bekiabálásoknak és fenyegetéseknek voltak kitéve a nézőtérről.

László Zoltán, a klub alelnöke ezt követően nyitott be és annyit mondott, hogy „ha nem fújtok rendesen nem fogunk tudni megvédeni.” A GYHK képviselője szerint, amit a játékvezetők fenyegetésnek véltek valójában az ő védelmükben történt.

A Fegyelmi Bizottság megállapítása szerint a Gyergyói HK hivatalos személye László Zoltán fegyelmi vétséget valósított meg.” Mindez 2000 eurójába kerül a GYHK-nak. A határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezést lehet előterjeszteni az MJSZ Fegyelmi Bizottságához. A fellebbezésnek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

Bírság és nevezés

Az Erste Liga versenyszabályzatának 43. §-a rendelkezik a csapatnevezés szabályairól. Ennek (5) bekezdése szerint: „Csak attól a szervezettől fogadható el csapatnevezés, amelynek nincs tartozása az MJSZ, a Liga Testület és a Játékvezető Testület felé, sem pedig az MJSZ által hozott határozattal valamely sportegyesület vagy játékos felé.” Magyarán:

a Csíkszeredai Sportklub és a Gyergyói HK nevezését az Erste Ligába csak akkor fogadják el, ha kifizetik a bírságot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS