Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda
HIRDETÉS

A sportiskolák lesznek a világjárvány egyik legnagyobb vesztesei

Dobos László 2020. április 20., 10:39 utolsó módosítás: 2020. április 20., 10:44

Már több mint egy hónapja leálltak a közös edzések Székelyföld egyik legjobban teljesítő, utánpótlás-nevelésre szakosodott sportklubjánál, a Csíkszeredai ISK-nál. A sportiskola mind a hét szakosztálya távedzésekre rendezkedett be.

A sportiskolák lesznek a világjárvány egyik legnagyobb vesztesei
galéria
Márton Simon szerint az utánpótlás-nevelés Romániában eddig is mostohagyerek volt, és nem hiszi, hogy ez hamarosan változna. Korábbi felvétel Fotó: Sándor Csilla

Ötven éve a Csíkszeredai ISK termeli a térség felnőtt csapatai számára a sportolókat, egy fél évszázadon át itt tanulták meg a sportág ábécéjét a jégkorongozók, sízők, korcsolyázók, dzsúdósok és labdarúgók. Az ISK jelenleg hét szakosztállyal működik, az alpesi sí, cselgáncs, műkorcsolya, gyorskorcsolya és short-track, sífutás, biatlon és jégkorong csapatokban több mint ötszáz gyermek van leigazolva. A tanintézmény igazgatóját, Márton Simont kérdeztük.

– Mennyire bénította meg aktivitásukat a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések? Tudnak edzéseket végezni?

– A sportiskola épületeire, sportbázisaira lakat került. Március közepe óta nincsenek közös edzések egyik szakosztálynál sem.

A tanárok és az edzők minden csoportnak edzéstervet készítettek, online tartjuk a kapcsolatot sportolóinkkal.

A téli sportágakban levezető edzések vannak, a dzsúdó az, amelyiknek nyáron lennének versenyei, de konkrét dátumok nincsenek. A gyerekek lakásaikban, otthonukban, az udvarokon végeznek rendszeresen gyakorlatokat, aki teheti, egyéni futóedzéseken vesz részt a közeli erdőkben.

– A téli sportágakban be tudták fejezni a versenyidényt?

– Sajnos, egyik sportágban sem volt teljes a szezon. Jégkorongban az ifiknél az alapszakasz után lezártak a bajnokságot, alpesi síben és biatlonban több bajnokság elmaradt, akárcsak a korcsolyasportokban. Döntés nincs a folytatásról, bár nincs kizárva, hogy ha lesz hó, decemberben pótolni fogjuk az elmaradt versenyeket.

– Tapasztalt edző, így van rálátása arra, hogy milyen kihívások elé néz a világjárvány sújtotta romániai sportélet. Mi várható?

– Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mivel nem tudjuk, hogy mikor indulhat újra a gazdaság, mikor térhet vissza a rendes kerékvágásba a sportélet.

Az utánpótlás-nevelés Romániában eddig is mostohagyerek volt, nem hiszem, hogy ez hamarosan változna. A felnőtt csapatok többsége szerintem valamilyen szinten el tud majd indulni.

Közölték, hogy a jövő nyári, illetve a két év múlva esedékes téli olimpiára készülő csapat a Román Olimpiai Bizottságon keresztül állami támogatást kap majd. Az utánpótlás-nevelésről országos szintén még senki sem beszélt. Szerintem a

sportiskolák lesznek a világjárvány egyik legnagyobb vesztesei.

Találkozzunk egészségben a sportpályákon, s majd kitalálunk valamilyen megoldást.

Mindenki mozogjon, sportoljon!

Márton Simon mindenkinek azt ajánlja, hogy otthon a lakásában vagy az udvarán végezzen rendszeresen testmozgást, ha lehet, kertészkedjen, sétáljon minél többet az adott körülmények között. Az immunrendszerünk megerősítése szempontjából fontos a napi rendszeres testmozgás, a táplálkozás és a pihenés – hangsúlyozta a szakember, aki lakása udvarára házilag készített kosárlabda-palánkot szerelt, ahol családi meccsek zajlanak.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat