Egyéb sportok
Imperial Wet
Jégkorong
Kosárlabda
Kézilabda
Labdarúgás
Székely válogatott
Teremlabdarúgás
Téli sportok

 

Osztrák kerékpáros nyerte a Királyetapot

Dobos László 2019. augusztus 09., 21:29
HIRDETÉS

Bukás, több feladás és egy nagyon erős hajrá nyomta rá a bélyegét a 13. Székelyföld Kerékpáros Körverseny második szakaszára, a pénteken megrendezett Királyetapra. Győzött az osztrák Hrinkow Advarics sportolója, Dominik Hrinkow. Összetettben csapattársa, a német Jonas Rapp vezet.

Gyönyörű helyeken haladt át a kerékpáros karaván Fotó: Pinti Attila

Hatalmas zivatarra kelt pénteken reggel Csíkszereda és a 13. Székelyföld Kerékpáros Körversenyre készülő mezőny, amely a táv mellett aggódhatott azért is, hogy kegyes lesz-e az időjárás. Végül kegyes lett és remek időben rajtolhatott el a 91 fős mezőny Csíkszeredából a 198,4 km-es Királyetapon, amely során öt hegyi kapaszkodó és három sprint szerepelt.

A Királyetap útvonala: Csíkszereda – Csicsó –Madéfalva – Csíkrákos – Csíkmadaras – Csíkdánfalva – Csíkszentdomokos – Marosfő – Vasláb – Tekerőpatak – Gyergyószentmiklós –Gyergyóalfalu – Borzont – Bucsin-tető – Parajd –Felsősófalva – Korond – Farkaslaka – Székelyszentlélek – Székelyudvarhely – Fenyéd – Máréfalva – Homorodfürdő – Kápolnásfalu – Szentegyháza – Tolvajos-tető – Csíkszereda volt.

Fotó: Pinti Attila

Török győztes a hegyi kapaszkodókon

A rajtot követő első kilométereken kilenc sportoló igyekezett meglépni, köztük volt a prológ győztese, Daniel Crista, illetve az olasz Ricardo Bobbo, akik

ökölpárbajba torkolt nézeteltérésbe is kerültek.

Ezen affér sokba került, hiszen Csíkdánfalvát elhagyva egy öt fős boly – Wilmar Molina Rico (Novák Team), Pályi Csaba (Epronex), Szarka Gergely (Epronex), Serkan Balkan (török válogatott) és Dusan Kalaba (szerb válogatott) – meglépett. Előnyük fokozatosan nőtt a mezőnnyel szemben, Borzonton 7,50 perccel vezettek. A Bucsin-tetőt követően a mezőny szétszakadt. Az élen haladók és az utolsó helyen kerekező sportolókat 8-10 kilométer választotta el. Egy adott pillanatban az utolsókat már az UCI (Nemzetközi Kerékpár Szövetség) főbíró kezdte kiemeltetni, miközben

folyamatosan nőtt a versenyt feladók száma is.

Fotó: Halmágyi Zsolt

Az öt fős élboly előnye a székelyudvarhelyi sprintig tartott, itt három főre szűkült az élboly. Wilmar Molina Rico és Szarka Gergely nagyot bukott Székelyudvarhelyen, a Haáz Rezső Múzeum utáni körforgalomban, de míg előbbi hátrányba került, addig utóbbi folytatni tudta, és visszaállt az élbolyba. A Borzontnál mért különbség folyamatosan csökkent, és Máréfalvánál ez már csak két és fél perc volt. Az addigi hegyi kapaszkodókat – Marosfő, Bucsin-tető, Kalonda, Cekend – a török Serkan Balkan nyerte, míg a gyergyószentmiklósi és a székelyudvarhelyi sprintet a szerb Dusan Kalaba.

A Hargitán két kerekes meglépett

A Cekend tetőn az élbolyt befogta a mezőny, majd a Hargitán az osztrák Hrinkow Advarics Cycleang két kerékpározója, Dominik Hrinkow és Jonas Rapp

hatalmas tempót diktálva „állva hagyta” a mezőnyt.

A két sportoló egyszerre ért célba, ők 44,34 km/órás sebességgel teljesítették a szakaszt. A célfotó Dominik Hrinkowot hozta ki győztesnek, második pedig Jonas Rapp lett. Ők közel másfél percet vertek az utánuk érkezőkre. A harmadik helyre a Sangemini Trevigiani sportolója, az olasz Paolo Toto ért be.

Az összetettben: 1. Jonas Rapp (német, Hrinkow Advarics Cycleang) 9 óra 17, 47 perc, 2. Dominik Hrinkow (osztrák, Hrinkow Advarics Cycleang) 18 másodperc hátrány, 3. Paolo Toto (olasz, Sangemini-Trevigiani) 1,36 perc hátrány, 4. Denis Marian Vulcan (román, Giotto Victoria-Palomar) 1,44 ph, 5. Federico Zurlo (olasz, Giotto Victoria-Palomar) 1,46 ph, 6. Jaime Alberto Restrepo (kolumbiai, Team Novák) 1,51 ph.

HIRDETÉS

Forgalomkorlátozás, útlezárások

A körverseny szombaton két félszakasszal zárul. Előbb délelőtt 10 órától Csíkszentkirály és Büdösfürdő (10 km) között az egyéni időfutamra kerül sor, majd délután 5 órától Felcsíkot és Alcsíkot is körbekerekezi a mezőny, ezt követően pedig Csíkszereda utcáin zárul a 122 kilométeres záróetap. A Csíkszentkirály és Büdösfürdő közötti 123D jelzésű megyei úton teljes útlezárás lesz.

Fotó: Halmágyi Zsolt

Szombaton délután 5 órakor kezdődik a székely körversenyt záró 3/B félszakasz a Csíkszereda – Csicsó – Madéfalva – Csíkrákos – Göröcsfalva – Csíkvacsárcsi – Csíkszentmihály – Szépvíz – Csíkszentmiklós – Csíkszereda – Csíkszentkirály – Csíkszentimre – Csíkszentsimon – Csatószeg – Verebes – Tusnád – Kozmás – Csíkszentmárton – Csíkbánkfalva – Mindszent – Csíkszentlélek – Csíkszereda útvonalon, amelynek végén a mezőny még hét kört tesz meg Csíkszereda utcáin.

Ahol a mezőny áthalad – forgalomkorlátozásra kell számítani.

Csíkszereda központjában, 18.30 és 20.15 óra között teljes útlezárás lesz a következő útvonalon: Szabadság tér – Temesvári sugárút – Vár tér – Szász Endre utca – Puskaporos utca – Tudor Vladimirescu utca – Testvériség sugárút – Hunyadi János utca – Szék útja – Márton Áron utca – Decemberi Forradalom utca – Temesvári sugárút – Szabadság tér.

Fotó: Pinti Attila
Fotó: Halmágyi Zsolt
Fotó: Halmágyi Zsolt
Fotó: Halmágyi Zsolt
Fotó: Halmágyi Zsolt
Fotó: Halmágyi Zsolt
A Királyetap első két helyezettje Csíkszereda központjában Fotó: Halmágyi Zsolt
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS