Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda

Novák Ede üdvözölte az olimpia elhalasztását

Dobos László 2020. március 24., 19:07 utolsó módosítás: 2020. március 25., 11:22
HIRDETÉS

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden délben hivatalosan bejelentette: Thomas Bach elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy a tokiói olimpiát jövő évre halasztják, így a paralimpia is tolódik.

Novák Ede üdvözölte az olimpia elhalasztását
galéria
Novák Károly Eduárd szerint a kerékpározók is alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. Archív

Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg, a paralimpiát pedig ezt követően, augusztus 25. és szeptember 6. között. A döntéshozók úgy határoztak, hogy az olimpiai láng Japánban marad mint a remény szimbóluma, valamint abban is megegyeztek, hogy továbbra is a 2020-as Tokiói olimpiai és paralimpiai játékok nevet fogja viselni a 2021-es sportesemény.

A csíkszeredai Novák Károly Eduárd parakerékpáros az ötödik olimpiájára készül. Novák 2004-ben Athénban, 2008-ban Pekingben, 2012-ben Londonban, 2016-ban pedig Rio De Janeiróban képviselte Romániát.

HIRDETÉS

A székelyföldi sportoló az olimpiákon eddig három érmet nyert, egy aranyat és két ezüstöt, a para-világbajnokságokon pedig háromszor állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

„Jó ez a döntés, nagyon erőltetett lett volna idén megrendezni a játékokat, hiszen az olimpiai kvalifikáció csak a felénél tartott, a sportolóknak csak 50 százaléka szerezte meg az indulási jogot. Arról nem is beszélve, hogy számos olimpiai nagyhatalom nyíltan kijelentette: nem vesz részt idén az ötkarikás játékokon. S bár több mint 3 millió jegyet már eladtak a játékokra,

valószínű, hogy nézők nélkül, vagy más korlátozások közepette zajlott volna idén az olimpia, ami nem lett volna jó senkinek. A döntés számunkra azért jó, mert nagy volt a bizonytalanság.

Három hete beszéltek a halasztásról, a sportolók minden percben azt figyelték, hogy mi lesz, és közben a kialakult helyzet, a szigorítások miatt nem tudtak normálisan készülni. Most ülünk bent a házban, várjuk a járvány lecsendesedését, majd új program szerint felkészülünk a jövő évi olimpiára” – mondta el megkeresésünkre Novák Ede.

Novák, aki „civilben” a Román Kerékpáros-szövetség (FRC) elnöke, hozzátette, eddig négy romániai kerékpáros szerzett indulási jogot az olimpiára, illetve a paralimpiára. Az ötkarikás játékokon Vlad Dascălu hegyikerékpáros és Eduard Grosu az országúti próbákon, a paralimpián pedig Eduard Moescu és Novák indulhat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS