Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda
HIRDETÉS

Monspart Sarolta lehet a Nemzet Sportolója

Dobos László 2020. április 01., 10:34 utolsó módosítás: 2020. április 01., 10:48

Az 1978-ban kullancs okozta, maradandó állapotot okozó enkefalitiszt szenvedő, de ennek ellenére ma is aktív életet élő Monspart Saroltát, a külhoni magyarság nagy barátját javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának.

Monspart Sarolta lehet a Nemzet Sportolója
galéria
Monspart Sarolta. Sérülését leküzdve dolgozott az egészséges életmódért Fotó: M4Sport

A 75 éves Monspart Sarolta az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legjelentősebb szervezője. A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A magyarországi sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a sportéletben.

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el. 1972-ben sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, ő volt az első európai nő aki 3 óra alatti idővel teljesítette a maratont, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.

„A szavazás után felhívott Szabó Tünde államtitkár és Schmitt Pál is, régi sporttársam, mondom, most viccel vagy komolyan mondja, mert annyiszor szerettem volna már, mindig reménykedtem” – mesélte a közmédiának Monspart Sarolta, miként szerzett tudomást a Nemzet Sportolóinak döntéséről.

Egy hetvenhat éves, sánta öregasszonynak nincs már sok minden a bakancslistáján, csak egy maradt, hogy szeretnék egy jó jobb lábat, de lehet, hogy ezzel együtt fogok elvonulni

– tette hozzá.

Kiemelte, az az igazán jó az ő kiválasztásában, hogy nem olimpiai sportoló, mégis szavaztak rá. 

Monspart Sarolta, a népszerű „Saci” – akinek aktív sportpályafutását kullancs okozta betegség (enkefalitisz) szakította meg – többször járt Székelyföldön, tartott előadásokat az egészséges életmódról, arról, hogy éljünk egészségesen, és ennek egyik lehetséges módja a futás.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta: fontos, hogy ilyen esetekben minél gyorsabban bekerülhessen az új tag a Nemzet Sportolói közé, ezért miután hivatalosan is megvizsgálják, hogy nem áll-e fenn érdemtelenség, a javaslatot a kormány elé terjesztik, és amikor a kormány elfogadja a javaslatot –  akár már néhány héten belül –  hivatalossá válhat a döntés.

A Nemzet Sportolói jelenleg:

Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat