Egyéb sportok
Imperial Wet
Jégkorong
Kosárlabda
Kézilabda
Labdarúgás
Székely válogatott
Teremlabdarúgás
Téli sportok

Már a brassói hokicsapatnál is felmerült a doppinggyanú

Horváth Bálint Ottó 2019. december 07., 15:52 utolsó módosítás: 2019. december 07., 16:42
HIRDETÉS

Egyre nagyobb bajba keveredik a Brassói Corona, hiszen a női kézilabda együttes kizárása után a klub jégkorong szakosztályánál is felmerült a tömeges doppinggyanú. Az ügy azonban sokkal összetettebb, immár korrupciós vádakkal illetik a klub munkatársait.

A Brassói Corona tizenkilenc jégkorongozója lehet érintett a doppingügyben. Archív Fotó: Gábos Albin

A Gazeta Sporturilor tényfeltáró cikke szerint a rendőrség birtokába kerültek olyan dokumentumok, amelyek alátámasztják a Corona jégkorongozóinak bűnösségét, ezt pedig vallomássokkal is kiegészítették a klub munkatársai, akik „elkezdték kiteregetni a szennyest”.

A brassói klinikán a női kézilabdázók mellett a jégkorongcsapat játékosai is részesültek abban az intravénás lézerkezelésben, amit egyértelműen tilt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata.

HIRDETÉS

A cikk szerint az orvosok nagyon jól tudták, hogy ez a módszer a tiltólistán szerepel, a kezelést azonban mégis elvégezték,

a sportolók gyorsabb felépülése mellett ugyanis anyagi hasznuk is származott belőle.

Minden kezelés kevesebb, mint egy órát tartott, és minden sportoló esetében 500 lejbe került, akik havonta akár tíz alkalommal is részesülhettek benne, a költségeket a klubot finanszírozó Brassó Megyei Tanács fedezte, a pénz egy része pedig visszatért a Coronához. Amint a klub egyik munkatársa elárulta, minden a pénzről szólt, így egyre nőtt a kezelések gyakorisága, és megpróbáltak minél több szakosztályt bevonni.

A doppingüzlet tehát nem elsősorban a sportteljesítmények növelését jelenti, hanem sokkal inkább korrupciót feltételez.

A Brassói Corona jégkorongcsapatánál tizenkilenc sportoló (köztük két kiskorú is) lehet érintett, a doppinggyanú pedig már a Nemzetközi Jégkorong-szövetséghez (IIHF) is eljutott, amely szintén vizsgálódik az ügyben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS