Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda
HIRDETÉS

Kutyaszánhúzó-verseny lesz Csomafalván

Gergely Imre 2018. január 10., 14:28 utolsó módosítás: 2018. január 10., 14:36

Kutyaszánhúzó-versenyt rendeznek Gyergyócsomafalván. A Délhegy Kupát negyedik alkalommal rendezik meg, versenyzőnek és nézőnek egyaránt különleges élményt ígérnek.

Kutyaszánhúzó-verseny lesz Csomafalván
galéria
A verseny egy év szünet után tér vissza Csomafalvára Fotó: Gergely Imre

Több okból is nagy várakozás előzi meg a Délhegy Kupa kutyaszánhúzó-versenyt. A sportág hazai mezőnye számára ugyanis ez lesz az idei első megmérettetés, vagyis az edzések egyhangúsága után most versenyezhetnek először, összemérhetik, hogy mennyit fejlődtek hajtók és kutyák a múlt szezon óta.

Másrészt a kutyaszánhúzás kedvelői és más kíváncsiak számára is különleges lesz a rendezvény, hiszen Csomafalván legutóbb két éve szerveztek ilyen viadalt.

2017-ben elmaradt, így még inkább jelentősége van annak, hogy most közelről láthatják a hámoknak feszülő, rohanó, északi kutyák által húzott szánokat.

Baróti Botond főszervező megnyugtatott, az utóbbi napok kemény munkájának köszönhetően a 4,2 kilométernyi pálya egész szakaszán elegendő és jó minőségű hó van ahhoz, hogy színvonalas versenyt rendezhessenek.

A hazai élmezőny színe-java jelen lesz

A kutyaszánozás Romániában még nagyon a kezdeteknél tart, alig egy éve sikerült bejegyeztetni hivatalos sportágként, de a hajtók lendülete töretlen. Huszonhaton jelezték előre, hogy mindenképpen rajthoz állnak.

A szombaton és vasárnap egyaránt 10 órakor kezdődő verseny helyszíne az Ózon és az Erdőszéli Székely Panzió közelében lesz, a nézők a pálya teljes hosszán követhetik az eseményeket.

A szervezők javasolják, hogy az érdeklődők érkezzenek időben, azaz a 10 órás rajt időpontjára, hiszen ekkor lesz a leglátványosabb viadal, a nyolckutyás fogatok futama. Sprintversenyről van szó, 4,2 kilométer a táv, azaz rövid idő alatt célba is érnek a szánok, így várhatóan 13 órára be is fejeződik mindkét nap a versenyzés.

A sportág szabályai szerint a két napon elért eredmények összesítése alapján alakul ki a végső sorrend. Természetesen a szán elé fogott kutyák számától és a kutyák fajtájától függően különböző kategóriákba sorolják a résztvevőket.

Fotó: Gergely Imre

Az ország hat megyéjéből várnak fogatokat, Gyergyószéket a szervező Baróti-család képviseli, azaz Botond és gyermekei, Nándor és Rebeka is rajthoz állnak majd. Érdekesség, hogy csomafalvi házigazdaként indulnak, ugyanakkor Magyarország kutyaszánhajtó sportjának képviselői is, hiszen ők a budapesti székhelyű Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubjának igazolt sportolói, nemzetközi viadalokon magyar színekben szerepelnek.

Baróti Botond jelezte azoknak, akik esetleg nem ismernék a környéket, hogy Csomafalva központjától, a megyei útról való letéréstől kezdődően végig irányjelzők vezetnek majd a verseny helyszínére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat