Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda

Körzetis teremtorna: az játszhat, aki le van igazolva

Zátyi Tibor 2020. február 19., 08:35 utolsó módosítás: 2020. február 19., 11:22

Az udvarhelyszéki labdarúgó-bajnokságokban szereplő csapatok hétvégi teremtornáján egy petíció kezdeményezői azt kérték a szervezőktől, hogy korlátozzák az élvonalbeli futsalosok játékát. Céljuk az erőviszonyok kiegyensúlyozása lett volna. Többek között erről beszélgettünk Somolyák István főszervezővel.

Körzetis teremtorna: az játszhat, aki le van igazolva
galéria
Kedei Barna (zöldben) lett a gólkirály, míg Hegyi Zoltánt választották a legjobb kapusnak Fotó: Veres Nándor

„Elsősorban szeretnék gratulálni mind a 28 benevezett csapatnak, hiszen nélkülük nem tudtuk volna megszervezni. Ezzel a tornával sokat nyert környékünk labdarúgása. Ez volt az utóbbi évek legsportszerűbb eseménye, a játékvezetők egyetlen piros lapot sem osztottak ki. Vasárnap szinte végig telt ház volt a sportcsarnokban, idén is óriási volt az érdeklődés” – mondta el megkeresésünkre Somolyák István.

A torna előtt többen is aláírtak egy petíciót, amelyben azt kérték a szervezőktől, hogy a mérkőzéseken minden csapatban csak egy, a teremlabdarúgó 1. Ligában is szereplő játékos legyen egy időben fenn a pályán. A kérést azzal indokolták, hogy így az erőviszonyok egyensúlyban maradnak. Ezt a szervezők nem fogadták el, így

az évek óta hatályban lévő szabályok szerint rendezték meg a tornát, amelyen azok a játékosok léphettek pályára, akik le vannak igazolva a labdarúgó 4., 5. és 6. Ligában.

„Ismeretlenek beadták a petíciót, nekik az volt az érdekük, hogy a futsalosok ne játsszanak. Huszonkét éve azok szerepelnek ezen a tornán, akik a körzetiben is le vannak igazolva. Az utóbbi időben az udvarhelyi futsalcsapat nem nagyon engedte a játékosainak, hogy részt vegyenek a teremtornán, vagy akár a körzeti bajnokságban sem, most viszont igen. Volt olyan csapat, ahol négyen szerepeltek, a másikban ketten-hárman. Az, hogy egy csapathoz ennyi futsalos került, már tavaly nyáron kiderült, amikor lejárt az átigazolási időszak. Velük szemben diszkrimináció lett volna, ha nem engedjük játszani őket” – tette hozzá a főszervező.

Somolyák szerint egyéni érdekekből indították a petíciót, ám ő nem változtat az évek óta alkalmazott, eddig senki által sem kifogásolt szabályzaton.

„A palánk használata is szóba került, a torna során megkérdeztem a csapatvezetőket is erről, a többség mellette döntött. Így folyamatos és látványos a játék, nem szakad meg minden öt másodpercben, mint a futsalban” – vázolta.

{A}

A torna lebonyolítását – a világbajnokságon is használatos 32 csapatos rendszert – is kifogásolták páran. „Előre tisztázva volt a versenykiírás. Huszonnyolc csapat nevezett be, mindenki tudta, hogy a csoportkörből az első két helyezett mellett a két legjobb harmadik is továbbjut. Sorsoláskor hét kiemelt csapat volt, a többi együttest pedig melléjük húztuk. Az, hogy az egyik ág nehezebb, a másik pedig könnyebb volt, a sorsolásnál dőlt el.

Az, hogy a magántornákon milyen szabályokat alkalmaznak, az engem nem érdekel, csak az, hogy a térség legnagyobb amatőr focitornáján összemérhessék erejüket azok a csapatok, amelyek focizni akarnak. Ezt az is alátámasztja, hogy sok csoportban az utolsó meccsig kérdéses volt a továbbjutás.

Ez a torna teljesen önköltséges volt, nincsenek támogatóink, az a célunk, hogy a végén zéróban legyünk és mindenki érezze jól magát” – zárta a beszélgetést Somolyák.

Idén a torna mérkőzéseit élőben közvetítették a Székely Sport Facebook-oldalán, ez pedig óriási sikernek bizonyult, hiszen az interneten keresztül több ezren követték a találkozókat, a Malomfalva–Székelyudvarhelyi Golimpiákosz döntőt közel hatezren.

A torna gólkirálya a kilenc találatig jutott Kedei Barna (Malomfalva) lett, míg a legjobb kapusnak Hegyi Zoltánt (Golimpiákosz) választották meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS