„Bármikor visszatérnék Székelyudvarhelyre”

„Bármikor visszatérnék Székelyudvarhelyre”

Székelyudvarhelyről zsenge korban került Kolozsvárra, az országot is fiatalon hagyta el. Ilyés Annamária már kilenc éve kézilabdázik külföldön, a legutóbbi négy esztendőt Németországban töltötte. Jelenleg a délnyugat-németországi TuS Metzingen kiválósága, irányításával a csapat először jutott fel az Bundesligába. Annamari megérdemelt vakációját Székelyudvarhelyen tölti, jelenlegi helyzetéről és a családalapításról is faggattuk.

Zátyi Tibor

2012. június 14., 20:052012. június 14., 20:05

2012. június 15., 10:352012. június 15., 10:35

– Négy éve vagy Németországban, idén csapatoddal megnyertétek a 2. Bundesligát, és feljutottatok. Milyen érzés volt?

– Mintha Bajnokok Ligáját nyertünk volna, úgy megünnepeltük a feljutást. Tavaly egy hajszálon múlt, hogy nem jutottunk fel, de idén három mérkőzéssel a bajnokság vége előtt ez sikerült, megnyertük a 16 csapatos pontvadászatot. Karácsony óta csak a legutolsó meccsen kaptunk ki, pedig komoly sérüléshullám érte a keretet, sokáig csak nyolc bevethető játékosunk volt, így néha a magyar edzőnőnknek is be kellett állnia játszani. A Metzingen amúgy eddig kétszer is feljutott, először pénzügyi gond miatt, majd az egyik játékos rossz leigazolása miatt zárták ki a csapatot.

– Ritkán vagy itthon, akkor is keveset. Mit lehet tudni rólad, mik az egyéni eredményeid?

– Tavaly és idén is gólkirálynő lettem a bajnokságban. A lejárt szezonban összesen 239 gólt dobtam, három meccsen sérülés miatt nem játszottam. Így tartottam a tavalyi meccsenkénti 8–9 gólos átlagomat. Idén a másodosztálybam dolgozó edzők, szakemberek és újságírók szavazatai alapján megkaptam az év legjobb játékosa díjat is, amire nagyon büszke vagyok.

– Nagyszerű teljesítményedet tekintve nem kerestek meg máshonnan is?

– Ajánlatot nem kaptam, de nem is igazolnék el, hiszen nagyon jól érzem magam itt, sok a jó ismerősöm.

– Végleges hazajövetelen gondolkoztál már?

– Mindig jó Székelyudvarhelyen, szeretek itthon lenni, de csak ritkán jutok haza, egy évben kétszer, a téli és a nyári szünetben. Jelenleg nemcsak játszom, hanem fiatalokat is edzek, 4 évestől felfelé. Életem továbbra is a kézilabda körül forog, az év 11 hónapjában.

– És a családalapítással hogy állsz?

– Amíg egészségem engedi, szeretnék játszani. Hosszú, 5–10 éves tervem még nincs, majd az élet hozza döntésemet. Székelyudvarhelyre visszajönnék, hiszen szívem ide húz. De amíg megy a szekér, addig azt ki szeretném használni. Majd ha lesz A divizós csapat, akkor esetleg. A családalapítást kérdezd Fricitől, nekik könnyebben megy – mondta nevetve, testvérére, Ilyés Ferencre utalva.

– Hogyan tartod a kapcsolatot szeretteiddel?

– Fricivel és anyuval (Ilyésné Miklós Magda – szerző megj.) két-három naponta telefonálunk vagy internetezünk, találkozni nagyon ritkán tudunk. Szabadságomat mindig Magyarországon kezdem Kistarcsán, idén ott húsvétoltunk, kijött anyukám is, és akkor együtt volt a család. Jó volt, amikor Frici még Németországban játszott, hiszen akkor csak 15 km-re laktunk egymástól, naponta találkoztunk, eljártunk egymás meccseire. De most minden hétvégén játszottunk, és a kupában is a legjobb nyolcig jutottunk, így szabad időm nemigen volt.

– Akkor biztosan naprakész vagy a felépülését illetően.

– Egészségügyileg elég jól áll, remélem, ott lesz az olimpián. Másfél hónap van még Londonig, reméljük, hogy sikerülni fog, a futóedzéseket már hétfőn elkezdte, fizikailag rendbe kell jönnie. A gipsz miatt hat hétig nem állhatott lábra, így újra meg kellett tanulnia járni.

– Korábban említetted, hogy fiatalokkal is dolgozol. Van különbség a német és a román utánpótlás között?

– Figyelem az udvarhelyi fiatal kézilabdásokat, amikor itthon vagyok, szívesen tartok nekik edzéseket. A romániai utánpótlás sokkal jobb, főleg Székelyudvarhelyen. Kint nincs lehetőség a rendszeres edzésekre, ott heti kétszer van pozíciónk, míg itthon naponta edzenek. A romániai játékosok pedig sokkal képzettebbek, az alapokat jobban elmélyítik itt, mint kint.

– Mi az utóbbi idők legkellemesebb emléke?

– Egy büntetőből szerzett gólomra vagyok a legbüszkébb. Anyukám is kint volt, a helyszínen nézett meg minket. Akkor is hét játékosunk volt, az ellenfél pedig folyamatosan 6–7 góllal vezetett, a végén felhoztuk egy gólra, és időn túli hetest kaptunk, amit én végeztem el. Tudtam, ha belövöm, akkor döntetlen, ami – mivel nagyon kevesen voltunk – felér egy győzelemmel, ha pedig kihagyom, akkor vereség. Biztos voltam benne, hogy belövöm. Sosem szoktam ejteni, ezt akkor megtettem, és sikerült! Utána mondta a vezetőnk is, hogy ezzel a kiharcolt döntetlennel van keresnivalónk az első osztályban.

– A Székelyudvarhelyi KC-t szoktad követni?

– Meccsüket egyet se láttam, de anyukám, aki minden hazai mérkőzésen ott van, mindig informál. A Göppingen ellenire el akartam menni, de sajnos meccsünk volt aznap, így nem sikerült. Ügyeskednek, és örülök, hogy van egy olyan csapat, amely elviszi Európába Székelyudvarhely hírnevét.

Ilyés Annamária 1980. július 9-én született Székelyudvarhelyen. A balátlövő először Székelyudvarhelyen játszott, majd következett Kolozsvár, Nagybánya, Vác, Kiskunhalas, a Ferencváros, a HSG Blomberg (német) és jelenlegi klubja, a TuS Metzingen. Vác együttesével kétszer szerzett bronzérmet a Magyar Kupában és ezüstöt a Challange Kupában. A Ferencvárossal a bajnokságban harmadik lett 2008-ban. Pályára lépett a Bajnokok Ligájában. 2010-ben a Blomberg csapatával a Bundesliga elődöntőjébe került. Budapesten a Testnevelési Egyetemen kézilabdaedzői szakon végzett.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 10., péntek

A végére elfogyott az ellenfél

Megtörte rosszabb sorozatát a Székelyudvarhelyi KC, és három bajnoki mérkőzést követően szerzett ismét győzelmet. Pénteken délután a városi sportcsarnokban nyolc góllal verte az agilisen játszó HC Vaslui együttesét.

A végére elfogyott az ellenfél
A végére elfogyott az ellenfél
2017. március 10., péntek

A végére elfogyott az ellenfél

2017. március 09., csütörtök

Vaslui csapatát fogadja az SZKC

Megtörné rosszabb sorozatát a Székelyudvarhelyi KC a férfi kézilabda Bölények Ligájában. Az előző három mérkőzésén csupán két pontot szerzett együttes pénteken 17.30-kor a HC Vaslui csapatát fogadja a városi sportcsarnokban.

Vaslui csapatát fogadja az SZKC
Vaslui csapatát fogadja az SZKC
2017. március 09., csütörtök

Vaslui csapatát fogadja az SZKC

2017. március 07., kedd

Csíkszereda–Zetelaka döntők kézilabdában

Székelyudvarhely volt a házigazdája az ifjúsági 4-es (2004-2005-ben születettek) és az ifjúsági 5-ös korosztályú (2006 után születettek) megyei lány kézilabda-bajnokságának. 

Csíkszereda–Zetelaka döntők kézilabdában
2017. március 04., szombat

Begyűjtötték a kötelező három pontot idegenben

Második félidei magabiztos játékának köszönhetően a Marosvásárhelyi Mureşul győzelemmel tért haza a Dacia Mioveni elleni kiszállásáról a női kézilabda A osztály B csoportjának 18. fordulójában.

Begyűjtötték a kötelező három pontot idegenben
2017. március 02., csütörtök

Utolérte az éllovast az Active 7

Mindkét mérkőzését megnyerte a Hargita megyei női kézilabda-bajnokságban szereplő Marosvásárhelyi Active 7 a Szász Albert Sportiskola sporttermében rendezett múlt vasárnapi hazai tornáján.

Utolérte az éllovast az Active 7
Utolérte az éllovast az Active 7
2017. március 02., csütörtök

Utolérte az éllovast az Active 7

2017. március 01., szerda

Küzdelmes véghajrában szereztek pontot Bukarestben

Egymás után második döntetlenjét érte el a Székelyudvarhelyi KC a férfi kézilabda Bölények Ligájában, szerdán délután az utolsó percekben egyenlítve szerzett egy pontot a Bukaresti CSM vendégeként.

Küzdelmes véghajrában szereztek pontot Bukarestben
2017. február 27., hétfő

Megszakadt a Mureşul rossz sorozata

Fölényesen nyert a sereghajtó Kisjenői Crișul ellen a Marosvásárhelyi Mureşul a másodosztályú női kézilabda-bajnokság 17. fordulójában, ezzel megszakította négy mérkőzés óta tartó vereségi sorozatát.

Megszakadt a Mureşul rossz sorozata
Megszakadt a Mureşul rossz sorozata
2017. február 27., hétfő

Megszakadt a Mureşul rossz sorozata

2017. február 25., szombat

Osztozkodott a pontokon az SZKC és a Dunărea

Fordulatos mérkőzést láthatott az udvarhelyi közönség szombaton délben a városi sportcsarnokban. A Székelyudvarhelyi KC és a Dunărea Călărași összecsapásán tizenöt másodperccel a meccs vége előtt egyenlítettek a hazaiak.

Osztozkodott a pontokon az SZKC és a Dunărea
2017. február 23., csütörtök

Călărași csapatát fogadja az SZKC

A tavaszi idény egyik meglepetéscsapatát, a Dunărea Călărași-t fogadja szombaton a Székelyudvarhelyi KC, a mérkőzést 12 órától rendezik a városi sportcsarnokban.

Călărași csapatát fogadja az SZKC
Călărași csapatát fogadja az SZKC
2017. február 23., csütörtök

Călărași csapatát fogadja az SZKC

2017. február 22., szerda

Kiütötték az udvarhelyi kézilabdás fogát Tordán

Rangadót rendeztek az ifjúsági 1-es kézilabda-bajnokság F csoportjának 10. fordulójában, vasárnap délben az éllovas Tordai Potaissa a második helyezett Székelyudvarhelyi ISK-KC csapatát fogadta.

Kiütötték az udvarhelyi kézilabdás fogát Tordán
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!