Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda
HIRDETÉS

Két hét múlva folytatódhat az 1. Liga – nehéz lesz megfelelni az előírásoknak

Józsa Csongor , Horváth Bálint Ottó 2020. május 27., 16:37 utolsó módosítás: 2020. május 27., 16:58

Egyre valószínűbb, hogy a román labdarúgó-élvonal a június 12–14-ei hétvégén folytatódik. Ionuț Stroe ifjúsági és sportminiszter ezt egy televíziós interjúban is megerősítette: a mostani állapotok szerint – hasonlóan a Bundesliga előírásaihoz – útjára indulhat a labda az 1. Ligában. Hadnagy Attila, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK ügyvezető igazgatója szerint az előírások miatt nagyon nehéz feladat vár a csapatokra.

Két hét múlva folytatódhat az 1. Liga – nehéz lesz megfelelni az előírásoknak
galéria
A Sepsi OSK közel három hónapja játszott utoljára tétmeccset, a Chindia Târgoviște vendége volt. Archív Fotó: Pinti Attila

Március 9-én rendezték az utolsó összecsapást az élvonalban: a rájátszás felsőházában a Medgyesi Gaz Metan–Kolozsvári CFR párharc után három hónapos kényszerszünet következett. A mezőny tagjai már elkezdték az edzéseket, minden jel arra utal, hogy a felsőházban és az alsóházban is lesznek meccsek.

A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elkészítette azt a dokumentációt, amely tartalmazza a szigorú előírásokat, ezeket pedig a kluboknak mindaddig be kell tartaniuk, amíg a koronavírus-járvány teljesen lecseng. A szabályozásokat a már több mint egy hete újraindult német bajnokságban alkalmazottak mintájára készítették el.

A találkozó helyszínét, a stadiont három zónára osztották fel: a belső, azaz a játéktér, a lelátó, illetve a stadion környéke.

A belsőben legtöbb száz személy tartózkodhat, beleértve a huszonkét kezdőjátékost, a cserepadra leülő húsz labdarúgót és a szakmai stábot, a négy játékvezetőt, a játékmegfigyelőt, a hat labdaszedőt, a négy-négy mentőst és hordágyvivőt, a nyolc TV-kameramant és az öt fotóriportert.

A lelátóra legtöbb nyolcvan személy ülhet, ebbe a csoportba a két együttes játékosai, delegátusai, a játékvezető-megfigyelő tartozik. Összesen tizenhét akkreditált újságíró követheti a meccset a helyszínről. A stadion környékén lehetnek a legkevesebben, huszonegyen, ide a rendfenntartók és a tévéközvetítő személyzet juthat be.

Forgatókönyvszerű a csapatok érkezése a sportlétesítménybe, azt is előírják, hogy legalább tíz percnek el kell telnie a két gárda stadionba lépése között.

A bemelegítésre sem mehet a két csapat egyszerre, a partjelzők az öltözők előtt ellenőrzik a felszerelést. A kezdő sípszó előtt nincs közös bevonulás, elmarad a kézfogás, a csapatfotózás, a kabalák sem léphetnek a pályára. A lefújást követően a sajtó munkatársai csak szabadtéren készíthetnek interjút, a kötelező sajtótájékoztatót online közvetíti a hazai klub.

Megkeresésünkre Hadnagy Attila, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni, de sajnos ezeket kötelező betartani.

Nem tartom helyesnek ezt a sok szabályt, mert egyik ellentmond a másiknak, ezekkel pedig nem lesz igazi a labdarúgás, csak éppen lejátsszuk a hátralévő mérkőzéseket – fogalmazott.

Mint megtudtuk, ma már a harmadik tesztelést végzik el a játékosokon, és ha minden jól megy, június 1-jétől elkezdhetik a közös edzéseket, ez esetben már nem kell karanténban lenniük a szállodában. Amennyiben jövő héttől engedélyezik a barátságos mérkőzések megrendezését, a Sepsi OSK szinte biztosan játszik két meccset az FK Csíkszeredával, de van két felkérésük a Kolozsvári CFR-től és az Astra Giurgiutól is. „Megvizsgáljuk, hogy ezek a találkozók beleférnek-e a programba, mert alig két hét marad a bajnokság újrakezdéséig, és kicsit sok lenne” – mondta Hadnagy Attila.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat