Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda

Fesztivállá gyúrják a kézilabdát és a kultúrát Székelyudvarhelyen

Józsa Csongor 2020. február 13., 13:39 utolsó módosítás: 2020. február 13., 14:22
HIRDETÉS

Nagyszabású kézilabda- és kulturális fesztivált rendeznek Székelyudvarhelyen. A nemzeti összetartozás éve programsorozat a Határok nélkül nevet kapta, a helyi önkormányzat és a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) szervezi. A részletekről tájékoztattak.

Fesztivállá gyúrják a kézilabdát és a kultúrát Székelyudvarhelyen
galéria
Nagyszabású eseményre készül Székelyudvarhely és a Magyar Kézilabda-szövetség Fotó: Beliczay László

Csütörtök délelőtt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal tanácsterme adott otthont annak a sajtótájékoztatónak, amelyen a szervezők vázolták, mire is készülnek. A házigazda szerepében Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád megtiszteltetésnek vette, hogy egy ilyen volumenű rendezvénynek adhat otthont a város.

„Köszönjük a bizalmat a Magyar Kézilabda-szövetségnek, ezen belül pedig a magyar kormánynak is.

Kijelenthetem, hogy a jelenlegi városvezetés sportbarát, a kézilabda tekintetében az elmúlt években nagy előrelépés történt.

A Határok nélkül kézilabda- és kulturális fesztivált július 9–12. között rendezik, az apropója, hogy a 2020-as esztendő a nemzeti összetartozás éve, a centenáriumi rendezvénysorozathoz csatlakozik az MKSZ.

A nyáron három napig a magyar kézilabda fővárosa lesz Székelyudvarhely Fotó: Beliczay László

„Izgalmas szervezés küszöbén vagyunk. A szövetség az elmúlt években is rengeteg rangos eseményt rendezett, ahogy a jövőben is ütős sporteseményeknek vagyunk a főszervezői. Ez a fesztivál valami más lesz: a kézilabda mellé olyan hívószavak kerülnek mint a nemzet és a kultúra.

Magyarországról minden neves klub, a Győr, a Ferencváros, a Veszprém, a Szeged már csatlakozott, itt lesznek. Ahogy Felvidékről, Délvidékről és Partiumból érkeznek csapatok.

Együtt, a kézilabdán keresztül mutatjuk meg, hogy milyen nagy energiát vagyunk képesek mozgósítani” – mondta el Novák András, az MKSZ operatív igazgatója, aki hozzátette, a rendezvénysorozat színes, a főszerep pedig a gyerekeké lesz.

Gálfi Árpád, Novák András, Ballai Attila és Juhász István Fotó: Beliczay László

A sajtótájékoztatón videochaten kapcsolták Ilyés Ferencet, a székelyudvarhelyi születésű, többszörös magyar válogatott kézilabdázót, aki jelenlegi klubcsapatával, a Tatabányával Berlinben tartózkodik, csütörtökön este ott játszanak az EHF Kupában.

„Óriási öröm, hogy szülővárosom ilyen rendezvényt tud megszervezni, tudom, hogy milyen volumenű eseményről lesz szó. Ennek az egyik pontja az a gálameccs lesz, amelyen egykori válogatottakból, olimpikonokból verbuválunk egy All Star csapatot. Olyan kézilabdázók lépnek majd pályára, akiket az udvarhelyiek többsége a képernyőn keresztül évtizedeken át követett, szeretett, szurkolt nekik, nekünk.”

HIRDETÉS

A Mediaworks és a Nemzeti Sport sportigazgatója, Ballai Attila úgy indított, hogy a lelki egyesítés a sportban valósulhat meg.

„A mostani gyerekeknek a mindennapi kapcsolattartás sokkal könnyebben megy, mint nekünk. Számunkra egy erdélyi túra felért egy kalanddal, a mostani nemzedék előtt már alig vannak határok, könnyedén kommunikálhatnak egymással. Ez a fesztivál jó alkalom lesz, hogy találkozzanak egymással, így barátságok kötődjenek” – fejtette ki.

Ilyés Ferenc videóchaten keresztül csatlakozott Fotó: Beliczay László

Hozzátette, 2021-től négyévente a magyar kormány segítségével rendezik meg a Magyarok Világjátékát, tizenegy sportágban, az első házigazda Budapest lesz. Reményeik szerint a magyarok így visszatalálhatnak a hazába.

Juhász István, a Magyar Kézilabda-szövetség Sportakadémiai Központjának vezetője vázolta, honnan érkeznek együttesek. A felvidéki Dunaszerdahely mellett Csallóközaranyos, Délvidékről Ada, valamint Magyarkanizsa és Zenta csapatai szerepelnek. Partiumból Szatmárnémeti, Erdélyből Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Csíkszereda és Zetelaka csapatai csapnak össze. A 2006–2007-es korosztályok lány- és fiúcsapatai mellett három 2008–2009-es együttes is pályára lép, összesen 450 gyermek, edzőik és kísérőik jönnek Székelyföldre.

„A Magyar Kézilabda-szövetségben rendszert építünk, felelősséget érezve a határon túli magyarságért is. Közel 3 ezer magyar sportoló, 130 edző dolgozik a határon túli magyar kézilabdázásban. Ezeket a területeket szakmailag szeretnénk megerősíteni, hogy a háttér tovább fejlődjön, és helyben erősödjenek a játékosok. Erre is nagyszerű alkalom a fesztivál” – mondta Juhász.

A júliusi fesztiválon a kézilabdán lesz a főhangsúly, emellett színvonalas kulturális és gasztroprogrammal készülnek.

A Kowalsky meg a Vega nyitja, az Ismerős arcok zárja az eseményt.

Lesznek színházi előadások, főzőverseny, kézműves vásár, történeti előadások és kirándulások.

Fotó: Beliczay László

A sajtótájékoztató zárásaként Gálfi Árpád és Novák András együttműködési megállapodást írtak alá a fesztivál szervezéséről.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS