Egyéb sportok
Imperial Wet
Jégkorong
Kosárlabda
Kézilabda
Labdarúgás
Székely válogatott
Teremlabdarúgás
Téli sportok

 

Felidézték a régi szép pillanatokat az udvarhelyi teremfocisok

Zátyi Tibor 2018. július 01., 15:16
HIRDETÉS

Nagyon rég láthatott az udvarhelyi közönség annyi neves teremlabdarúgót egyszerre a városi sportcsarnokban, mint a pénteken megrendezett, Kicsiben nagyok voltunk… elnevezésű múltidéző eseményen. A kellemes nosztalgiát azonban a zord időjárás mellett más is beárnyékolta.

Fotó: Barabás Ákos

A Székelyudvarhelyi Sportklub első bajnoki címének 15., illetve harmadik aranyérmének 10. évfordulója alkalmából fújt gyülekezőt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Futsal Klub Székelyudvarhely. A péntek délutáni heves zivatarok miatt nagyon kevesen, mindössze háromszázan voltak kíváncsiak a kiváló eredményeket elért sportolókra.

A jubileumi ünnepség elején megemlékeztek Lőrincz Zoltán, Morzsáról, aki aktívan részt vett a Sportklub létrehozásában, Balogh Ödönről, a futsalosok testi és lelki gyúrójáról, valamint Jére Ágostonról, a hazai teremfoci-mérkőzések mindenkori hangosítójáról.

HIRDETÉS

A megható pillanatok után Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere mondott beszédet. Hangsúlyozta, a helyi önkormányzat továbbra is támogatja a sportlétesítmények létrehozását, hiszen az eredményes sport a gazdasági fejlődéshez is hozzájárul, ennek érdekében pedig a közösségnek és a magánszférának is össze kell fognia.

Reményét fejezte ki, hogy hamarosan futsalakadémia alakulhat a városban, és így további tehetséges helyi teremlabdarúgókat lehet kinevelni, akik majd a székely válogatottat is erősíthetik.

Fotó: Barabás Ákos

Ez akár válasz is lehetett az FK elnöke, Godra Zsolt által csütörtökön este a klub honlapján közzétett írásra – Godra gondolataiat cikkünk utolsó felében olvashatják.

Ugyancsak az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő, a Sportklub korábbi elnöke is, hiszen csak így lehet életképes és versenyképes a futsal a városban.

Az esemény alkalmából felállítottak egy hatalmas LED-képernyőt, amelyen vissza lehetett nézni a 2003-as, 2005-ös és 2008-as bajnoki sikereket.

De nemcsak virtuálisan, hanem a valóságban is újra lehetett élni azokat a felemelő pillanatokat, hiszen a sportcsarnokban ismét lejátszották a 2003-as és a 2008-as bajnoki döntőket.

Fotó: Barabás Ákos

A legelső aranyérmes csapatból pályára lépett Klein László, Tamás Géza, Dénes Barna, Nagy András, Mihály Lehel, Csomor Csaba, Szabó Zoltán, Botorok János és Ádámosi Béla, a kispadról pedig Jakab Zoltán irányította a csapatot a Marosvásárhelyi Transilvania ellen.

A vendégek kerete nem volt teljes, de pár meghatározó játékosuk, mint Kacsó Endre, Lucian Nicușan és Cosmin Gherman eljött Udvarhelyre.

Az SK látványos játékkal 4–1-re nyerte a bajnoki döntő ismétlését.

Ezután köszöntötték a 2005-ös bajnokokat (Klein, Péter Róbert, Dénes, Nagy, Mihály, Botorok, Albert István, Szőcs László, Miklós Sándor, Szőcs Loránd), majd következett a 2008-as döntő.

Fotó: Barabás Ákos

A hazaiak részéről pályára léptek a tíz évvel ezelőtti magyar futsalválogatott meghatározó tagjai, mint Balázs Zoltán kapus, Tóth Szabolcs, Szabó Zoltán, Madarász János, Gyurcsányi Zsolt, illetve eljött Brazíliából a két közönségkedvenc labdazsonglőr, Davi Costa Menezes és Igor Leitao Salles is.

A kispadon pedig Kozma Mihály, a Sportklub akkori edzője, korábbi magyar szövetségi kapitány ült.

A tíz évvel ezelőtti döntős ellenfelet, a Dévai CIP-et csak a „hazaiak” képviselték, azaz Jakab Zoltán a kispadon, Szőcs Loránd, Klein László és Jakab korábbi pályaedzője, Caroli Gaspar pedig a pályán. A szűkös keretet pár meghívott vendéggel töltötték fel.

Fotó: Barabás Ákos

A látványos cselekben, fantasztikus megoldásokban gazdag mérkőzést Déva nyerte 5–3-ra. A találkozókat oklevél- és mezosztás, közös fotózás, valamint himnuszéneklés követte, az egybegyűltek pedig egy vacsora mellett elevenítették fel a több mint tízéves emlékeket.

Kicsiben nagyok voltunk torna
Székelyudvarhely Sportklub 2003–Marosvásárhelyi Transilvania 4–1 (3–0)
Székelyudvarhely Sportklub 2008–Dévai CIP 3–5 (0–1)

Kicsiben is kicsik leszünk

Vegyes érzelmekkel készülök a péntek délutáni nosztalgiaünnepre. Biztos, hogy jó lesz újra látni a két bajnokcsapatot, újra élni a szép emlékeket. Kevesebben tudják, hogy néhány nap múlva egy másik jelentős évfordulót is ünnepelhetnénk: öt éve, hogy megalakult a Futsal Klub Székelyudvarhely, amely az idő közben árván maradt, majd csődbe ment SK helyét vette át a város sportéletében.

A Sepsiszentgyörgyről visszatért Jakab Zoltán kezdeményezését néhány lelkes, sportszerető vállalkozótársammal karoltuk fel. Projektünkre az akkori városvezetés is áldását adta, és támogatásáról biztosított minket.

Az újrakezdés lelkesedése gyors eredményeket hozott: érkeztek a győzelmek, a városi sportcsarnokban ismét telt házas mérkőzéseken szurkolhattunk a székelyföldi játékosokból verbuvált csapatnak. A látványos találkozóknak és a kivételes szurkolótábornak köszönhetően a Digi TV élő közvetítéseinek kedvelt helyszíne lett Székelyudvarhely. Az udvarhelyszéki kis- és középvállalkozókból verbuvált támogatók száma már az első idény végére negyven fölött volt.

Kevesen tudják azt, hogy az FK-nál alkalmazott finanszírozási forma máig egyedülálló a román futsal 1. Ligában. Az FK az a klub, amelynek a legnépesebb, vállalkozókból álló támogatói köre van, ugyanakkor megalakulása óta minden évben az első ligában szereplő gárdák közül a legkisebb költségvetési támogatást kapta.

Az ellenfeleink – talán a csíkszeredai csapat kivételével – szinte kizárólag városi és megyei költségvetési forrásokból gazdálkodnak. Itt egy példa. A 2014–2015-ös idényben a Marosvásárhelyi City`us ellen alulmaradtunk a bajnoki döntőben. Abban a szezonban a vásárhelyi klub önkormányzati támogatása közel tízszerese volt a miénknek.

Megalakulásunk óta öt bajnoki idényben szerepeltünk, egy ezüstérem, egy bronzérem, két negyedik és egy kilencedik hely az eddigi eredményeink. Egyértelműen bebizonyosodott, azok a klubok tudtak folyamatosan sikereket elérni, amelyek a helyi költségvetésből komoly támogatásban részesültek.

Kis pénz, kis foci. Öt év tapasztalata után kijelenthetem, hogy ma, kizárólag támogatói hozzájárulásokból nem lehet bajnoki címre esélyes csapatot fenntartani Székelyudvarhelyen. Évek óta jelezzük a városvezetésnek, hogy a versenysport támogatására szánt keret méltánytalanul alacsony – figyelembe véve az eredményeket és az aktív sportágak számát. A szurkolóink jogosan várják, hogy idegenlégiósokkal erősítsünk mi is, mint ahogy ellenfeleink több éve teszik.

Sajnos van egy rossz hírem számukra. Az idénre megszavazott városi támogatás ismeretében még megtartani sem tudjuk az itthon kinevelt, válogatott szintű játékosainkat, nemhogy erősítsünk. Szőcs László ősztől Csíkszeredában, Biró Attila pedig Déván folytatja.

„Kicsiben nagyok voltunk…” szlogennel nosztalgiázhatunk pénteken délután a sportcsarnokban.

Hogy mi a különbség a 2008-as bajnok SK és a 2018-as negyedik helyezett FK között? Mintegy 600 ezer lej. Az utolsó bajnoki cím megszerzését az akkori városvezetés közel 800 ezer lejjel támogatta, míg rá tíz évre az FK 170 ezer lej támogatást kap.

És miről szól majd a jövő? Kicsiben is kicsik leszünk? A választ a Városháza tér 5. szám alatt kell keresni.

Mi, támogatók, szurkolók még ilyen mostoha körülmények között is magunkénak érezzük a CSAPATOT.”

2018. június 28., Székelyudvarhely
Godra Zsolt,
az FK Székelyudvarhely elnöke
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS