Elszántan várják Váradon a történelmi pólófinálét

Elszántan várják Váradon a történelmi pólófinálét

Feltüzelt hangulatban várja a Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapata a LEN-Eurokupa-döntő első, Ferencváros elleni mérkőzését.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. március 20., 17:482017. március 20., 17:48

2017. március 20., 18:012017. március 20., 18:01

Olimpiai és világbajnokokkal „felvértezve” érkezik kedden délután Nagyváradra a Ferencváros férfi vízilabdacsapata, hogy – legutóbbi KEK-trófeájának megszerzése után tizenkilenc évvel – a sporttörténelmi siker kapujában álló VSK-val mérje össze erejét a LEN-Eurokupa-döntő első találkozóján. A Sebes-Körös-partiak elszántsága hétfői sajtótájékoztatójukon is megerősítést nyert: egyöntetűen leszögezték, hogy bár az ellenfél egy nagy múlttal rendelkező magyarországi együttes, ők győzelem reményében készülnek a szerdán 19 órakor kezdődő összecsapásra.

„Abban a pillanatban, amikor döntőt játszol, már nem lehet azt mondani, hogy egyik vagy másik csapat az esélyesebb. Nyilván papíron és a klub történelmét nézve a Fradi felé billen a mérleg nyelve, de nekünk is megvannak az értékeink. Például a lelkesedésünk és a sikervágyunk. Szerintünk ezekben jobbak vagyunk\" – vallja Kádár Kálmán. A nagyváradiak edzője szerint ez a mérkőzés jóval több, mint egy szezondöntő, mert most sporttörténelmet írhatnak Romániában, és bebizonyíthatják, hogy egy váradi csapat is le tud győzni egy olyan kaliberű magyarországi pólóegyüttest, mint amilyen a budapesti zöld-fehéreké.

Tavaly ugyan tartottak közös edzéseket, de azóta mindkét fél kerete megváltozott. Vannak viszont olyan játékosok a váradi keretben, mint Gojko Pijetlovic, Ramiro Georgescu, akik pályafutásuk során már játszottak a Fradi színeiben. Az olimpiai bajnok szerb kapus például még Varga Zsolt vezetőedző irányítása alatt is szerepelt. „Minden játékos számít, és egy pillanatnyi egyéni megmozdulás eldöntheti a találkozót\" – figyelmeztetett Kádár. Andrei Prioteasára ugyan nem számíthat a hazai meccsen, de Mihnea Gheorghe már felépült sérüléséből, ezért közel teljes kerettel fogadhatják az ellenfelet. Azt, hogy előnyt vagy hátrányt jelent a hazai kezdés, nem tudta megmondani, ugyanakkor figyelmeztet: ezt a döntőt 8 negyeden keresztül játsszák, a váradi és a budapesti meccs pedig biztosan különbözni fog.

Mértéktartó tisztelet

Itthon a hazai szurkolók biztatására is számíthatnak, mert a vendégeknek fenntartott 75 hely mellett közel ezren váltottak elővételben jegyet a szerdai mérkőzésre. A VSK elnöke, Șerban Sere tájékoztatása szerint hétfőre alig harminc belépő maradt, de egy mobil lelátóval tovább növelik majd a Ioan Alexandrescu Olimpiai Uszoda befogadóképességét. Elárulta, hogy a csapat tagjait már a döntőbe jutásért is külön jutalmazták, így természetesen a kupa elhódítása esetére is prémiumot ajánlottak fel. Ezzel ugyanakkor most Tiberiu Negrean szerint egyikük sem foglalkozik, épp eléggé motiváló számukra a mérkőzés súlya. „Én mindig szívsebben játszom nagy téttel bíró, kulcsfontosságú meccseket. Ez a mostani lehet eddigi pályafutásom csúcsa\" – ecsetelte a román válogatott pólós. Úgy érzi, hogy társai mind erőnlétileg, mind lelkileg nagyon felkészültek a fináléra, a hazai hangulat pedig mindképp pluszösztönzést jelent majd számukra. Visszaemlékezett arra, hogy amikor ő Szolnokon játszott, a Fradi nem volt ennyire erős, ám az elmúlt időszakban az ország egyik legjobb csapatává nőtte ki magát.

„Tiszteljük a Ferencvárost, de csak annyira, amennyire szükséges, mert győztes hozzáállással készülünk, és hiszünk magunkban\" – fogalmazta meg Nikola Radjen, aki épp a Verona elleni elődöntő büntetőkkel megnyert visszavágóján tért hivatalosan is vissza eltiltása után. A korábbi szerb válogatott hátvéd bevallása szerint nem felejtett el vízilabdázni, és nagyon jól beilleszkedett a váradi csapatba. Úgy érzi, hogy az a csapatszellem és a hangulat, amely az olaszok ellen megmutatkozott, sikerre vezetheti őket. Lapunk érdeklődésére az olimpiai bronzérmes, világbajnok, és kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó jelezte, erre a fináléra is úgy készül, mint bármilyen más mérkőzésre, ugyanakkor tisztában van a jelentőségével. „Nekem most csak ez a meccs számít, ez zárja le a váradiak idei nemzetközi szereplését hazai közönség előtt. A tulajdonképpeni finálé a budapesti visszavágó lesz, de azzal majd csak később foglalkozom\" – fűzte hozzá Radjen.

Nyolc negyednyi koncentráció

A Madaras Norbertet, Nyéki Balázst, Varga Dánielt, vagy éppen Marko Avramovicot soraiban tudó Ferencváros csapata kedden délelőtt indul Budapestről, hogy koraeste már a váradi medencében edzzen. A hivatalos honlapjuk alapján már feltérképezték a VSK-t, amely edzőjük, Varga Zsolt szerint agresszív vízilabdát játszik. „Nagyon erőteljesen lépnek vissza a beadott labdáért centerbe. Elöl is hasonlóan kemények. Ha a neveket nézzük, akkor igen, a Ferencvárosnak kell nyerni. De mindig azt mondom, hogy egy döntő az döntő, szív és fegyelem kell hozzá, és nem utolsó sorban nyolc negyednyi koncentráció\" – fogalmazott. A legutóbbi KEK-sikerükkor is csapattag Nyéki szerint a váradiak erőssége az, hogy nagyon jól játszanak csapatként, és kiemelkedő játékosaik is vannak, ugyanakkor saját együttesét sokkal jobbnak tartja.

Madaras Norbert szerint fontos, hogy összeálljon a védekezésük, mert például a Herceg Novi elleni elődöntő visszavágóján is akkor volt esélyük, amikor kevés gólt kaptak. „Jó a hangulat csapaton belül, reméljük, ehhez majd hozzátesz az is, hogy a hiányzóink is rendben lesznek. Ez egy kétmeccses döntő, de ugyanúgy győzelemre kell játszani, mintha egy mérkőzés lenne. Ezek a finálék mindig ilyen speciálisak, két héten belül kell a legjobbat nyújtani\" – nyilatkozta a kétszeres olimpiai bajnok balkezes pólós. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!