Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda
HIRDETÉS

Az élvonalban lezárták az idényt, a másodosztályban a feljutásért játszanak a kézilabdázók

Horváth Bálint Ottó 2020. május 18., 16:10 utolsó módosítás: 2020. május 18., 16:28

A Román Kézilabda-szövetség (FRH) igazgatótanácsa hétfői ülésén bajnokhirdetés nélkül befagyasztotta a női és férfi élvonalbeli bajnokságokat. Nem lesz kieső sem, a feljutás viszont a pályán dől majd el a másodosztályban.

Az élvonalban lezárták az idényt, a másodosztályban a feljutásért játszanak a kézilabdázók
galéria
Nyolc csapatot felvonultató döntő tornán játszhat a feljutásért a Szejke SK. Korábbi felvétel Fotó: Veres Nándor

A szezon lezárásáról és a bajnokavatás nélküli megoldásról szóló szavazás végeredménye mindkét mezőnyben ugyanaz volt: 11–5 arányban nyertek a bajnokságok befagyasztása mellett döntött klubok. A határozat szerint nem hirdetnek ugyan bajnokot a női Virágok Ligájában és a férfi Bölények Ligájában, de a bajnokságok leállásakor az élen álló csapatok, a SCM Râmnicu Vâlcea, illetve a Bukaresti Dinamo végeznek az első helyen. Ezt a változatot is szavazásra bocsátották, itt azonban jóval szorosabb volt az eredmény, 9–7 arányban fogadták el.

Az FRH igazgatótanácsa egyöntetűen döntött arról, hogy nem lesz kieső az élvonalbeli bajnokságokban.

Továbbá, abban is megegyeztek, hogy amennyiben lehetséges, a félbeszakadt Román Kupa mérkőzéseivel kezdődjön el a 2020–2021-es szezon.

A sportági szövetség tájékoztatása szerint a jelenlegi állást veszik figyelembe annak érdekében, hogy kijelöljék, mely együttesek indulnak az európai kupasorozatok következő idényében. Ennél a variánsnál 10–6 arányban oszlottak meg a szavazatok.

A női mezőnyben a tavalyi győztes SCM Râmnicu Vâlcea vesz részt a Bajnokok Ligájában, a második Bukaresti CSM-nek pedig akárcsak tavaly, ismét meghívóra lesz szüksége ahhoz, hogy a legjobbak között szerepeljen. A harmadik helyezett Nagybányai Minaur és a negyedik Gloria Buzău a második számú sorozatban, az EHF Kupát váltó European Handball League-ben vesz részt. A férfiaknál a Bukaresti Dinamo is meghívót kell kapjon a BL-ben való részvételhez, a második helyen végzett Tordai Potaissa az EHL-ben, míg a harmadik Nagybányai Minaur és a negyedik Konstancai Dél-Dobrudzsa az EHF Kupába (volt Challenge Kupa) jutott be.

A feljutás viszont a pályán dől majd el, méghozzá a női és férfi bajnokságban a nyolc-nyolc legjobb együttes – a csoportok első két helyezettjei – részvételével a másodosztályban. Itt szinte egyértelmű volt a döntés, amit 14–2 arányban fogadtak el.

A torna időpontja és a lebonyolítási rendszer viszont még kérdéses, ezt legkevesebb 30 nappal azután rendezik meg, hogy engedélyezik a teremben zajló edzéseket a csapatok számára. A legoptimistább tervek szerint erre legkorábban június végén, vagy július első felében kerülhet sor. A férfi másodosztályú bajnokság C csoportjában éllovas Székelyudvarhelyi Szejke SK tehát a pályán harcolhatja ki a feljutást az élvonalba, és erre a női A osztály D csoportjában második helyen álló Marosvásárhelyi VSK-nak is megvan a lehetősége.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat