Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda

Ausztrália és Kanada sem vesz részt, ha idén rendezik az olimpiát

Székelyhon 2020. március 23., 14:20 utolsó módosítás: 2020. március 23., 14:54
HIRDETÉS

Az Ausztrál és a Kanadai Olimpiai Bizottság is úgy döntött, hogy nem vesz részt a 2020-as tokiói olimpián a koronavírus-járvány miatt, és arra biztatja atlétáit, hogy úgy készüljenek, mintha a játékokat egy évvel elhalasztották volna. Japán miniszterelnöke, Abe Sinzó is megszólalt, először beszélt az olimpia esetleges elhalasztásáról.

Ausztrália és Kanada sem vesz részt, ha idén rendezik az olimpiát
galéria
Egyre nagyobb nyomás nehezedik Thomas Bachra és az általa irányított Nemzetközi Olimpiai Bizottságra Fotó: Jeanchristophe Bott/EPA/Agerpres

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság hétfőre virradóra döntött úgy, hogy az ország küldöttsége nem vesz részt a tokiói nyári olimpián a koronavírus-járvány miatt. Matt Carroll főtitkár szerint a végrehajtó bizottság anélkül döntött így, hogy megvárta volna a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tanácsát az ügyben. A kanadaiak határozata vasárnap este látott napvilágot, azaz ha a tokiói játékokat meg is tartják a tervezett időpontban, biztonsági okokból sem olimpikonjaikat, sem paralimpikonjaikat nem engedik el a japán fővárosba.

A hétvégén amúgy több nemzeti szövetség vezetősége is az olimpia halasztása mellett érvelt.

HIRDETÉS

„A nyári játékok nem tarthatók meg júliusban az olimpia szellemiségével összhangban” – fogalmazott Bogdan Gabrovec, a Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke, aki kiemelte, azért tartja indokoltnak a későbbi rendezést, mert a sportolók számára nem egyenlők a felkészülési lehetőségek a világjárvány hatására.

A norvég bizottság elnöke, Berit Kjöll is az olimpia átütemezését kérte: „Tekintettel a Norvégiában és a világ nagy részén uralkodó homályos helyzetre, nem lenne felelős döntés a sportolókat Tokióba küldeni a világjárvány megszűnése előtt”. Nic Coward, a Brit Atlétikai Szövetség első embere szerint a halasztással lekerülne a stressz a versenyzőkről, hogy a koronavírus-járvány közepette is elvégezzék azt a mennyiségű edzésmunkát, amennyire négy hónappal az ötkarikás játékok előtt szükség van.

Hétfőn megszólalt Abe Sinzó, Japán miniszterelnöke is, aki először beszélt az olimpia esetleges elhalasztásáról.

A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb. A játékok törlése azonban nem jöhet szóba

– mondta Abe Sinzó.

Négy héten belül döntés születik

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság igazgatótanácsa vasárnap rendkívüli ülést hívott össze, majd az erről szóló hivatalos közleményben jelezte, hogy több lehetséges forgatókönyvet is kidolgoznak, melyek érinthetik a játékok kezdési időpontját is. A nemzetközi szövetség felhívta a figyelmet, hogy rengeteg szempontot figyelembe kell venni a forgatókönyv-tervezés során, beleértve egyebek közt a már lefoglalt szállások menedzselését vagy éppen 33 olimpiai sportág versenynaptárának átalakítását.

A vasárnap elindított megbeszélés-sorozatot négy héten belül tervezik lezárni.

Thomas Bach NOB-elnök a koronavírus-járvány terjedése ellenére egyelőre kitart a játékok július 24-ei rajtja mellett, ugyanakkor a háttérben vizsgálja egy esetleges halasztás következményeit és a lehetséges új időpontokat.

Csak a háborúk alatt törölték

Ami az esetleges új időpontot illeti, a jövő nyár nagy része foglalt, egyebek közt akkor rendezik a világjárvány miatt egy évvel későbbre tolt labdarúgó Európa-bajnokságot június 11. és július 11. között, akkor lesz az úszó-vb Fukuokában július 16. és augusztus 1. között, az atlétikai világbajnokság Eugene-ban augusztus 6-ától 15-éig, ezért csak 2021 késő nyarán vagy őszén lehetne az olimpia, esetleg 2022 nyarán.

A dpa német hírügynökség szerint

soha nem látott, monumentális döntés lenne, ha a tokiói olimpiát nem a kiírt időpontban tartanák meg, hiszen olimpiát még egyszer sem kellett halasztani, míg törlésekre csak világháborúk alatt volt példa.

A koronavírus-járvány miatt számos olimpiai selejtezőt lefújtak, jelenleg Magyarországot 84, Romániát pedig 59 sportoló képviseli Tokióban.

Megérkezett a láng Japánba

Több mint 55 ezren gyűltek össze vasárnap Szendaiban az olimpiai láng megtekintésére, annak ellenére, hogy a japán kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken. A fáklyát egy arany tartóedényben állították ki a város pályaudvaránál, ahol csakhamar 500 méretes sor alakult ki, sok ember szájmaszkot viselve várakozott. Japánban a láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg a hagyományos lángváltó keretében.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS