Egyéb sportok
Imperial Wet
Jégkorong
Kosárlabda
Kézilabda
Labdarúgás
Székely válogatott
Teremlabdarúgás
Téli sportok

Pjotr Szcsasztlivij: aki mindent tud a jégkorongról

Kozán István 2018. január 25., 11:03

A hétköznapi emberek egyszerű életét éli Pjotr Szcsasztlivij, a Csíkszeredai Sportklub orosz játékosa, aki egy dolgot kikér magának: ne sztárolják, hiszen ő csak azt teszi, amihez a legjobban ért: jégkorongozik. Ezt azonban nagyon magas szinten űzi, erről minden Sportklub-meccsen meggyőződhetünk. Az Erste Liga középszakaszának kezdetén rövid interjút kértünk tőle. 

A Gagarin-kupát nyert Pjotr Szcsasztlivij orosz válogatott jégkorongozó. Jelenlegi állomáshelye Csíkszereda Fotó: Gecse Noémi

– Gondolta volna valaha, hogy egyszer majd Romániában fog hokizni?

– Nem. Néha gondoltam arra, hogy váltsak és Európában játsszak, de most örülök, hogy itt lehetek.

HIRDETÉS

– Szerződéskötése előtt mit tudott a román bajnokságról és az Erste-Ligáról?

– Mindössze annyit tudtam, hogy Romániában is van hokiélet, illetve azt, hogy a Sportklubnál játszott évekkel ezelőtt az orosz szuperligás Gyenyisz Svidkij. Ám mielőtt idejöttem volna, beszéltem a Sportklubnál légióskodó Andrej Taratuhinnal, és ő világosított fel a román bajnoksággal és az Erste Ligával kapcsolatban.

A csíkszeredai mínusz fokok a Szibériában született hokista számára nem jelentenek gondot Fotó: Gecse Noémi

– És most, fél évnyi játék után mit gondol erről a két bajnokságról?

– Nagyon jól érzem magam, jó a társaság, érdekes, hogy a csapatban magyar és román játékosok mellett cseh és szlovák társak is vannak. A nemzetközi Ertse Liga színvonala jónak tűnik.

– Ön is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy nehéz időszak után a Sportklub ismét látványosan és eredményesen játszik.

– Először is nem én, hanem az egész csapat jól játszik, ez nagyon fontos tény. Ugyanakkor itt több mint húsz srácról van szó, a kollégáimról, akik kimennek a jégre és azt teszik, amihez értenek. A játékostársaimtól kapom és adom a passzokat, tehát csakis együtt tudunk játszani. Hát nem?

Fotó: Gecse Noémi

– Egyetértek. Amúgy meglátása szerint miben kell fejlődnie a Sportklubnak?

– Nem én vagyok az edző, én játékos vagyok, erről a trénert kell kérdeznie.

– Ez igaz. Csíkszeredában nagyon sokan járnak hokimeccsekre, ez biztosan motivációval tölti el a csapatot. Milyen érzés telt ház előtt játszani?

– Itt érdemes megemlítenem, hogy karrierem során először láttam olyant, hogy mennyire odaadóan dolgoznak az edzők a négy, öt és hatéves gyerekekkel, akik minden nap jönnek korcsolyázni. De visszatérve a kérdésre: első csíkszeredai mérkőzésemen, novemberben a Ferencváros ellen játszottuk, amelyet megnyertünk. Nos akkor hihetetlenül nagyszerű érzés volt számomra hallgatni, ahogy egy telt csarnok énekli a székely himnuszt.

Hihetetlenül nagyszerű érzés volt számára hallgatni, ahogy egy telt csarnok énekli a székely himnuszt Fotó: Gecse Noémi

– Milyennek látja Csíkszeredát, amely az utóbbi napokban hasonló – legalábbis az időjárás és a temérdek sok hó tekintetében – Szibériához.

– Higgye el, össze se lehet hasonlítani a kettőt, ugyanis az én szülővárosomban (Vihorevka város Kelet-Szibériában) jelenleg mínusz negyven fok van, Csíkszeredában viszont most mínusz öt fok van, és napsütés. Tehát két külön világ.

– Rendkívül sikeres a pályafutása, karrierje. Árulja el, melyik díjának örül a legjobban?

– Kétségtelenül az első helyen szerepel a 2011-es KHL-győzelem, tehát a Gagarin-kupa megnyerése az Ufa Szalavat csapatával. A második helyre sorolnám a CSZKA Moszkvánál töltött időt, mert, mint tudják, az egy nagy hagyományokkal rendelkező orosz klub. Abban a csapatban sokan játszottak és játszanak, akik világbajnokságot és olimpiát nyertek. Számomra nagy öröm volt az ott eltöltött időszak, emlékszem, amikor apám azt mondta, hogy írjam alá a szerződést.

Fotó: Gecse Noémi

– Február kilencedikén kezdődnek a téli olimpiai játékok. A világeseményre azonban Oroszország a doppingügyek miatt furcsa körülmények között fog kiutazni, ez mennyire fogja befolyásolni mondjuk a jégkorongtornát?

– Oroszország helyzete ismert, azonban azt is tudjuk, hogy az NHL-bajnokságban játszó világsztárokat, például a legjobb finn, svéd srácokat sem engedik el a saját klubcsapataik a dél-koreai olimpiára. Tehát tulajdonképpen sok nemzeti együttes hasonló helyzetben lesz, legalábbis a hoki terén, mint az orosz.

Fotó: Gecse Noémi

– Visszatérve Csíkszeredába, milyen tervei vannak a Sportklubbal kapcsolatban?

– Most az Erste Liga következő szakaszára fókuszálunk, ez a legfontosabb, a szezon végén majd beszélhetünk a következő idényről.

Pjotr Szcsasztlivij
Szcsasztlivij 1979. április 18-án a kelet-szibériai húszezres Vikhorevka városban született. A Jermark Angarszk csapatában nevelkedett és itt is mutatkozott be az orosz másodosztályban az 1995/1996-os idényben. A következő szezonban már az első ligás Torpedo Jaroszlávban játszott, hogy végül az 1998/1999-es idényben U20-as világbajnoki aranyat nyerjen az orosz korosztályos válogatottal. Ez a siker és tehetsége azonnal az NHL-be (észak-amerikai profi jégkorongliga) repítette. Öt évet húzott le a tengeren túl, ahol az Ottawa Senators, illetve az akkor még Anaheim Mighty Ducks-ban 129 meccs jutott, míg az AHL-ben 31. Az útja az Amerikai Egyesült Államokból hazája felé vezette, és a 2004/2005-ös szezontól kezdve az orosz élvonalban, illetve a KHL-ben (Kontinentális Jégkorong Liga) játszott. Többszörös orosz válogatott, amely tagjaként a 2006/2007-es világbajnokságon bronzérmet nyert, ahol ő volt a szbornaja kapitánya. A 2010/2011-es idényben klubcsapatával a Szalavat Julejev Ufával pedig megnyerte a KHL-t, elhódítva a Gagarin-kupát. További érdekesség a pályafutásával kapcsolatosan, hogy a CSZKA Moszkvának, illetve a Dinamo Rigának volt alkapitánya, míg a HK Szocsiban csapatkapitányi pozíciót is betöltött. Sőt utóbbi helyen a klub ikonikus játékosaként vonult be a történelembe. 2017 őszétől a Sportklubban játszik. (forrás: Csíkszeredai Sportklub)

Fotó: Gecse Noémi

Oroszország és a téli olimpia
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt év végi határozata szerint a doppingbotrányok miatt orosz sportolók csak semleges, az ötkarikás zászló alatt alatt versenyezhetnek a februári, phjongcshangi téli olimpián. A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS