Bárki készíthet füstölt halat

Fülöp-Székely Botond 2020. július 01., 11:13

Egy igazán könnyen elkészíthető, nyárias füstölt pisztrángos salátát állított össze ezúttal Karácsony József, a Főnix Konyha séfje. Mindemellett azt is megtudtuk, miként füstölhetjük meg magunk is a halat.

Az egészséges életmód kedvelőinek ajánlja a salátát a séf Fotó: Erdély Bálint Előd

„Kifejezetten az egészséges életmódot kedvelők számára készítek ezúttal egy finom salátát, amit elfogyasztva ugyan ne feltétlenül induljunk el kaszálni, de abban biztosak lehetünk, hogy jól lakunk vele” – viccelődött Karácsony József, a Főnix Konyha séfje.

A legkényelmesebb megoldás, ha boltban vesszük meg a füstölt pisztrángot, ahogyan a séf is tette, azonban mi magunk is megoldhatjuk a hal füstölését. Ehhez viszont saját füstölőre van szükségünk, amelyet lehetőleg az udvar egy árnyékos részen helyezzünk el, ha nyáron szeretnénk használni – így Karácsony.

Érdemes ragadozó halakat füstölni, hiszen azoknak kevesebb szálkájuk van, ugyanakkor a húsuk is finomabb.

Első lépésként pucoljuk meg a halat, majd dörzsöljük be durva sóval és tegyük sós vízbe, és hagyjuk 3-4 napig állni. A sós fürdő után lecsepegtetjük a halat és este berakjuk a füstölőbe.

A füstöléshez éger- vagy fűzfakérget érdemes használni, hiszen ezektől lesz különösen finom a hal. Először begyújtjuk a faanyagot, miután kialudtak a lángok, behelyezzük a halat

– mondta a séf. A halat reggel ki kell venni a füstölőből és hűtőbe kell tenni, majd este ismét begyújthatunk alá a mulccsal. „Három-négy alkalommal kell bekerüljön a füstölőbe a hús. Vigyázzunk, hogy ne engedjünk rá egyszerre sok füstöt, hiszen attól kesernyés lesz a húsa” – fogalmazott a szakember. Ezután megsózhatjuk és borsozhatjuk a halakat, de szórhatunk rájuk majoránnát, vagy némi fokhagymás olajjal is bekenhetjük, így máris bepácoltuk.

Egyszerű és nagyszerű

Első lépésként vajat olvasztott meg egy serpenyőben a séf, amelyhez némi pikáns olajat is adott. Ebben pirította le az olívabogyót, amelyet bazsalikommal ízesített. Csak ezután kockázta fel a füstölt pisztrángot, amely szintén helyet kapott a serpenyőben. A következő hozzávaló a felaprított pármai sonka volt, amely fokozza az étel füstös ízét. Ezután néhány csepp citromot adagolt a séf, majd borssal fűszerezett.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Mivel mi a boltban vásároltuk meg az előre füstölt, illetve pácolt pisztrángot, ezért nem adunk sót az ételhez

– jegyezte meg Karácsony. Hozzátette, ő fokhagymát sem tett a salátába, tekintettel arra, hogy egy könnyed, nem túl fűszeres ebédről van szó. Persze azért néhány cherryparadicsomot is megpirított a serpenyőben, végül édes-csípős dijoni mustárral ízesített. Ezután hagyta, hogy teljesen kihűljön az étel.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Tulajdonképpen ez egy olyan könnyed étel, amelyhez semmilyen öntet nem kell, amint kihűlt, máris összekeverhetjük az addigra előkészített rukkola és egyéb salátákkal. Ezután meglocsoljuk némi extraszűz olívaolajjal és citromolajjal, ami nem csak az íz miatt fontos, de az emésztést is elősegíti” – magyarázta a szakember. Megjegyezte, ezután már fogyaszthatjuk is az ételt.

Ha díszíteni szeretnének

Érdemes többnyire azon alapanyagokat alkalmazni díszítéskor, amelyek hozzávalóként is szerepelnek a recepten – magyarázta a séf.

Hidegen kell fogyasztani a salátát Fotó: Erdély Bálint Előd

Rámutatott, ő éppen ezért friss bazsalikomlevéllel, szeletelt citrommal dekorálta az ételt. Azért, hogy még szemet gyönyörködtetőbb legyen az saláta, pár szem cseresznyét is elhelyezett a tányéron.