Megújult Háromszék teljes villanyhálózata, Hargita megyéé következik

Bíró Blanka 2020. június 30., 21:52

Az országban elsőként Kovászna megyében sikerült a teljes villanyhálózatot korszerűsíteni, minimálisra csökkentve a meghibásodásokat, áramkieséseket és veszteséget – számolt be egy keddi sajtótájékoztatón Józsa Csaba, a Transilvania Sud energiaszolgáltató Kovászna megyei kirendeltségének igazgatója.

A hálózat felújítása során a villanyórákat is áthelyezték. Egyszerűbb lett a leolvasás Fotó: Kelemen Lehel

Kovászna megyében tíz évvel ezelőtt kezdték el módszeresen a korszerűsítést, addig rendszer nélkül zajlottak a felújítások. Az elmúlt tíz évben viszont,

amikor egy településen elkezdték a munkálatokat, a teljes hálózatot felújították,

és az elmúlt években mind a 147 település sorra került. Összesen

mintegy ötezer kilométer vezetéket cseréltek le, száz új transzformátorállomást létesítettek, a villanyórákat pedig kihozták a közterületekre, hogy egyszerűsítsék a leolvasást.

Tíz év alatt mintegy 300 millió lejt fordítottak korszerűsítésre és karbantartásra, ennek a nagy részét saját erőforrásból fedezték, de uniós pénzeket is hívtak le.

Józsa Csaba Fotó: Kelemen Lehel

Józsa Csaba tudatta, Háromszéken 1952 és 1972 között fektették le az elektromos vezetékeket, a rendszer szavatossága 20–30 év, tehát már évekkel ezelőtt elavult. Meglátása szerint most a következő 40 évre biztosított a hálózat működése.

{A}

Kovászna megyében teljes a lefedettség, hetvenezer fogyasztó van a rendszeren, és a legeldugottabb településen is van áram. A kábelek 40 százalékát a föld alá rejtették, ez a falvakon azért nem valósulhatott meg, mert az önkormányzatoknak nem volt anyagi forrásuk, hogy saját közvilágítási hálózatot építsenek ki, ezért meg kellett tartani az oszlopokat és a vezetékeket.

Bevállalta a duális képzést az energiaszolgáltató

Szeptembertől a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola egy osztályában 28 diák tanulja a villanyszerelő mesterséget, az energiaszolgáltató pedig partnerként vesz rész a duális képzésben. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a vállalat havi 400 lejes juttatást biztosít a diákoknak, akik ott gyakorlatoznak majd, elsajátítva a szakma fortélyait, végül pedig felkínálja – a hároméves képzés után – az alkalmazás lehetőségét. Józsa Csaba kifejtette,

az induló nettó bér havi 3000 lej,

és nem kötelezik a fiatalokat, hogy a támogatásért cserébe náluk dolgozzanak, de abban bíznak, önként vállalják, mert megszeretik a mesterséget. A villanyszerelő szakma veszélyes ugyan, de a vállalatnál az elmúlt tíz évben nem volt egyetlen munkabaleset sem – mutatott rá az igazgató.