Ezertől 20 ezer lejig büntethető a munkahelyi diszkrimináció

Székelyhon 2020. június 30., 17:59

A munkavállalók hátrányos megkülönböztetését tiltó törvénytervezetet fogadott el kedden döntő házként a képviselőház. Az előírásokat megszegők ezertől 20 ezer lejig terjedő bírsággal büntethetők.

Sokba kerülhet a munkaadónak, ha diszkriminálja a munkásait. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A munkatörvénykönyvet módosító és kiegészítő törvényjavaslat célja pontosabban definiálni a munkahelyi hátrányos megkülönböztetés fogalmát – számol be az Agerpres.

{A}

A tervezet értelmében tilos a munkavállaló menesztése vagy diszkriminálása annak faji vagy nemzetiségi hovatartozása, állampolgársága, bőrszíne, anyanyelve, vallási meggyőződése, társadalmi származása, genetikai adottságai, neme, szexuális irányultsága, kora, fogyatékossága, krónikus betegsége, HIV-fertőzöttsége, politikai véleménye, családi állapota, érdekképviselethez való tartozása vagy valamely hátrányos helyzetű csoporthoz való tartozása alapján.

A javaslat meghatározza a közvetett és a közvetlen diszkrimináció fogalmát, ugyanakkor leszögezi:

zaklatásnak minősül minden olyan magatartásforma, amellyel az elkövető sérti a másik személy méltóságát, és megfélemlítő, ellenséges, lealacsonyító, megalázó vagy sértő helyzetet teremt.

A tervezet értelmében nem minősül diszkriminációnak a megkülönböztetés, kizárás, korlátozás vagy preferencia az olyan állások esetében, amelyeknél a tevékenység jellegéből vagy a munkavégzés körülményeiből adódóan bizonyos szakmai követelmények teljesítése meghatározó fontosságú.

A rendelkezések be nem tartása ezertől 20 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető

– szögezi le a tervezet.

A képviselőház döntő házként szavazott a javaslatról.