Mindhárom székelyföldi megyében országos átlag alatti az átmenési arány

Iszlai Katalin , Hajnal Csilla 2020. június 30., 16:04

Az elmúlt hat év legalacsonyabb, 62,9 százalékos átmenési arányát mérték országosan az idei érettségin. Az óvások előtti eredmények alapján a székelyföldi megyékben az országos átlagnál gyengébb az átmenési arány, a legrosszabbul Hargita, a legjobban pedig Kovászna megye teljesített.

Több vizsgázó, gyengébb átmenési arány. Országosan az elmúlt hat év leggyengébb eredményét mérték az idei érettségin Fotó: Haáz Vince

Noha első ránézésre nagyon gyengének tűnnek az idei érettségi eredmények, mivel a kedden közzétett adatok szerint a 62,9 százalékos átmenési arány az elmúlt hat év legalacsonyabbika, érdemes azt is figyelembe venni, hogy ezúttal egy népesebb generáció adott számot tudásáról. Az Edupedu.ro oktatási szakportál szerint

évek óta nem iratkoztak be ilyen sokan a megmérettetésre, és öt éve nem sikerült ilyen sok diáknak megszereznie az átmenéshez szükséges 6-os átlagot.

{A}

Hargita megyében javult ebben az évben az átmenési arány, a tavalyi 50,3 százalékról 55,43 százalékra – tudtuk meg Cristinel Glodeanu Hargita megyei főtanfelügyelő-helyettestől. Ha csak az idén végzett vizsgázók eredményeit vesszük figyelembe, az átmenési arány még magasabb, 61,34 százalékos. A vizsgasorozatra beiratkozott 2322 diákból 1287 szerezte meg az átmenéshez szükséges 6-os átlagot, ebből 1190-en idén végeztek, 97-en pedig a korábbi években. A megmérettetésen elbukók közül 93-an meg sem jelentek a vizsgákon.

Hargita megye legjobban teljesítő tanintézménye a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium volt 94,25 százalékos átmenési aránnyal,

ezt követte a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum (93,10%) és a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium (92,55%). A leggyengébben a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont és a borszéki Zimmethausen Szakközépiskola teljesített, egyik tanintézményben sem sikerült egyetlen diáknak sem megszerezni az átmenéshez szükséges pontszámot.

Kovászna megyében a vizsgázók 60,89 százalékának sikerült az érettségije.

Maros megyében pedig tavalyhoz képest egy százalékkal kevesebb vizsgázó érte el a hatos átlagot: 59,75 százalékuk ment át a záróvizsgákon. Összesen 4002 diák iratkozott be a vizsgákra, és 2391 tizenkettedikes kapta meg az átmenő osztályzatot, vagyis a hatos átlagot, 222 érettségiző az előző évfolyamokon végzett – tájékoztatott a Maros megyei tanfelügyelőség sajtófelelőse, Irimie-Matei Camelia. A beiratkozottak közül 186 diák végül nem jelent meg, négyet csalási kísérlet miatt kizártak a vizsgákról.

A megyében összesen négy tanulónak lett tízes az átlagosztályzata – kettő az Alexandru Ioan Papiu Ilarian Főgimnáziumban, kettő az Unirea Főgimnáziumban érettségizett.

A Művészeti Középiskolában elért legmagasabb átlag 9,95 volt. A Bolyai Farkas Gimnázium sem maradt el sokkal az előzőktől, itt a legmagasabb érettségiátlag a 9,9 volt, és hatvan diáknak volt kilencesen felüli átlaga, illetve hét diáknak nem sikerült az érettségije. A marosvásárhelyi Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnáziumban a legmagasabb átmenési átlag 9,57 volt, és három diák szerzett kilencesen felüli átlagjegyet, valamint nyolc diáknak nem sikerült elérnie az átmenőjegyet – derül ki a bacalaureat.edu.ro honlapon közzétett eredményekből.

{K1}