Kelemen Hunor: közös kudarc a székelyudvarhelyi helyzet

Fülöp-Székely Botond 2020. június 29., 22:02

Derzsi László székelyudvarhelyi RMDSZ-es polgármesterjelölt törekvéseit megerősíteni jött Székelyudvarhelyre Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki szerint mindenképp a fejlődés irányába kell elmozdítani a várost. Egyetértett azzal is, hogy a csatározó pártok közös kudarca a jelenlegi kelletlen helyzet.

Kelemen Hunor, Derzsi László és Benedek Árpád Csaba Fotó: Erdély Bálint Előd

Hamarosan be fogja mutatni a székelyudvarhelyi RMDSZ „azt a koncepciót, azt a stratégiát és azt a jövőképet”, amelyet az önkormányzati választások után meg szeretne valósítani – jelentette ki egy hétfői sajtótájékoztatón Derzsi László, a párt polgármesterjelöltje, aki szerint

ki kell mozdítani a várost a jelenlegi stagnáló helyzetből.

Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy újonnan összeállított csapatukkal meg tudják győzni a székelyudvarhelyieket, hogy képesek mindezt megtenni.

Derzsi László csapatával mozdítaná ki Székelyudvarhelyt a stagnáló helyzetből Fotó: Erdély Bálint Előd

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke támogatásáról biztosította Derzsit és az önkormányzati jelöltlistán szereplő személyeket, ugyanakkor bízik abban, hogy jó eredményt érhetnek el a választásokon.

Nincsen semmi más szándékunk, minthogy a szövetség erejét és tudását felajánljuk a helyi embereknek

– szögezte le. Ő is azt szeretné, ha Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Kézdivásárhely és Gyergyószentmiklóshoz hasonlóan Székelyudvarhely is fejlődésnek indulna. Úgy érzi, a felsorolt településeken sikerült bebizonyítaniuk – Gyergyószentmiklóson jó együttműködéssel –, hogy képesek infrastrukturális fejlesztések megvalósítására hazai és más forrásokat bevonva.

Elismerte, pártja hibákat is követett el az évek során, de ehhez képest több jó eredményt ért el.

Ők egyébként úgy készülnek, hogy szeptember 27-én lesznek a helyhatósági, december 6-án pedig a parlamenti választások, ha ezt a járvánhelyzet is megengedi.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A Székelyhon kérdésére Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy a megkötött egyezségük nyomán Gálfi Árpád jelenlegi polgármester néhányszor felkereste őt az elmúlt négy évben támogatást kérve a város egyes problémáinak megoldására – például az ivóvíz- vagy éppen a szemétszolgáltató ügyében –, és amikor volt rá lehetőség, segített is az RMDSZ.

{A}

„Volt neki egy többsége az önkormányzatban a választások után, de sajnos ezt nem tudta működtetni, még ha ez nem is az ő hibája. Azoktól ugyan lehet segítséget kérni, akik kisebbségben vannak, de nem lehet rájuk ruházni a felelősséget” – fogalmazott Kelemen Hunor. Azzal egyetértett ugyanakkor, hogy

a jelenlegi székelyudvarhely helyzet nem egy személy hibája, ehhez az elmúlt mandátumok alatt is hozzájárultak a vezetők pártszínezettől függetlenül.

„Mi is csináltunk jó dolgokat, ahogyan az előző városvezetés is, és mi is rontottunk el dolgokat, ahogy mások is. Így összességében együtt romlott el a helyzet, inkább azért, mert

mindig ellenfelet láttak egymásban a vezetők, egymást le kellett győzni.

Ez közös kudarca az Udvarhelyen élő magyar embereknek RMDSZ-estől, MPP-stől, MPSZ-estől, Buntástól, Szász Jenőstől. Lehet bárhonnan kezdeni, mert hosszú a sor” – jelentette ki.

{P13}

A helyi sajtó kérdésére válaszolva közölte, tetszik neki a székelyudvarhelyi civilek kezdeményezése, amit a helyi politikai csatározások beszüntetése, egy tisztességesebb politikai légkör megteremtése érdekében fogalmaztak meg, ám úgy érzi, némileg elkéstek az elképzeléssel, hiszen nagyon közel vannak a választások. Ennyi idő alatt szerinte ugyanis nem lehet félretenni az eddig történteket. Ha azonban két évvel ezelőtt fogalmazódik meg az említett igény, akkor sokkal nagyobb eséllyel lehetne kivitelezni. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy szerinte nem lehet politika nélkül politizálni.

Szintén újságírói kérdésre reagálva arra is kitért, hogy

egyelőre nem döntött a szövetség arról, hogy kit jelölnek Hargita Megye Tanácsának elnöki tisztségére,

hiszen nincs konszenzus a párt helyi szervezetei között, ám hamarosan erről is egyezség születik a szövetség országos szintjén. Ő mindenképp egy csíkszeredai jelöltet támogatna.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A sajtótájékoztatón a túlszaporodott medvepopuláció kérdése is felmerült, ami már nemcsak Székelyföldet érinti, ám Kelemen azt nyilatkozta, hogy erre egyelőre nincs megoldás, hiszen a jelenlegi kormánnyal nem tudnak zöld ágra vergődni, mivel félnek a politikusok. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a választások után javul a helyzet, és bátrabb emberek kerülnek vezetői pozícióba.