Védőnőközpont létesült Gyergyóditróban

Hegyi Zsuzsánna 2020. június 29., 19:37

A Gyergyói-medencében elsőként Gyergyóditróban létesült Közösségi Asszisztens- és Védőnőközpont. Itt fogadják a kismamákat már a terhesség idején, és itt kísérik figyelemmel a kisbabák fejlődését egyéves korukig.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

A Szent Katalin Egészségház alegységeként Közösségi Asszisztens- és Védőnőközpont létesült Gyergyóditróban. „A környéken elsőként Ditróban olyan központot tudtunk létrehozni, ahol egy védőnő különálló rendelőben tudja fogadni az édesanyákat és a kisbabákat” – ismertette Puskás Elemér gyergyóditrói polgármester.

A Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság hozzájárulásával a ditrói önkormányzat alkalmazta a védőnőt, aki a várandósokat, a gyermekágyas kismamákat, valamint az újszülötteket követi figyelemmel.

{A}

„Kapcsolatban állunk a háziorvosokkal, várandóskurzusokat tartunk, ugyanakkor a csecsemőgondozásban, a gyermekágyi ellátásban, a szoptatásnál, illetve a hozzátáplálás terén adódó kérdésekben segítjük az édesanyákat” – mondta el érdeklődésünkre Balázs-Kercső Erzsébet védőnő.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Rendezvények helyett közegészségügyi intézményt létesítettek

Az asszisztens- és védőnőközpontnak helyet adó épületrészt a gyergyóremetei tejporgyártól vásárolta meg korábban az önkormányzat.

A világjárvány miatt elmaradó rendezvények költségeit az ingatlan felújítására fordították,

ugyanakkor egy CTG-gépet – a kismama és a magzat szívhangját monitorizáló korszerű műszert – is vásároltak. A ditrói kismamákon kívül a környező településekről is várják az érintett családokat.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Babakelengye-program indult a településen

A településen év elején útjára indították a babakelengye-programot, Szabó Ágnes önkormányzati képviselő kezdeményezésére. Első körben

tizenhat 2020-ban született kisbabának ajándékoztak egy nagy doboznyi hasznos kelléket, ruházati cikket.

„Az újszülött nemcsak a család életét gazdagítja, hanem a közösségnek is áldást jelent, így közösségünk jövője el sem képzelhető gyermek nélkül” – ezekkel a gondolatokkal, hagyományteremtő szándékkal indították el a programot, amelynek keretében „köszöntjük a Ditróban születetteket” – mondta a kezdeményező.