Ötven tonna üveg a kijárási tilalom alatti lomtalanítás eredménye

Bíró Blanka 2020. június 29., 18:43

Szép eredménnyel zárult Sepsiszentgyörgyön a legújabb üveggyűjtő-akció: június 26-27 között 687 személy összesen 48 660 kilogramm üveget adott le a Tega köztisztasági vállalat által felállított gyűjtőpontokon.

Fotó: Tega Rt.

A szolgáltató évente két alkalommal tart üveggyűjtést Sepsiszentgyörgyön, a többi településen pedig ezeket az akciókat lomtalanítással összekötve szervezi meg.

A június végi gyűjtésen 8720 kilogrammal több üveget adtak le a sepsiszentgyörgyiek, mint tavaly októberben, amikor összesen 39 940 kilogramm gyűlt össze.

Fotó: Tega Rt.

Máthé László a vállalat igazgatója úgy véli, a mostani eredmény annak tulajdonítható, hogy

a kijárási tilalom alatt sokan „nekigyürkőztek” a lomtalanításnak.

Arra törekednek, hogy minél kevesebb üveg kerüljön a vegyes hulladékba, hiszen súlyos, sokat nyom, ugyanakkor jól újrahasznosítható, hiszen az Ilfov megyei Popești-Leordeni településen működő Green Glass dolgozza fel a begyűjtött használt üveget.

{A}

A Tega Rt. azzal ösztönzi a lakókat az újrahasznosításra, hogy minden leadott öt kilogramm üveg után adnak egy fél liter sört.

„A sörös akciónak pozitív a visszhangja, már most sokan érdeklődnek, mikor lesz a következő. Az ősz folyamán újra megszervezzük, a dátumról még nem döntöttünk” – közölte Máthé László. Hozzátette:

azzal mindenki nyer, ha a vegyes hulladékba kevesebb szemét kerül, mert a súly alapján fizetnek.

Fotó: Tega Rt.

A szelektív hulladékot egy zsákba gyűjtik a kertes házban lakók, abba kerül a papír, a műanyag, az üveg. Az igazgató kifejtette, az üveggyűjtés sikerén felbuzdulva fontolóra veszik, hogy a következő hónapokban bevezetik, hogy az üveget külön zsákba gyűjtsék.